Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 11 09 /21:51

Tiesa ar melas? A.Butkevičius ministerijas sukeitė be partijos valdybos žinios?

Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkas Algirdas Butkevičius trečiadienį reaguodamas į keturių partijos derybininkų pareiškimą, kuriame jie teigia, jog išmainant Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją į Ūkio ministeriją nebuvo laikytasi partijos valdybos sprendimo, pareiškė, kad jie patys neišbuvo iki valdybos posėdžio pabaigos.
Algirdas Butkevičius
Algirdas Butkevičius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Kiekvienas politikas turi teisę kalbėti ir išsakyti savo nuomonę. Kol kas aš aiškiai darau išvadą, kad kai kurie kolegos nedalyvavo iki pabaigos valdybos posėdyje mūsų partijos ir elgiasi nekorektiškai darydami kai kuriuos pareiškimus viešai“, – pareiškė A.Butkevičius.

Keturi partijos derybų grupės nariai Andrius Palionis, Julius Sabatauskas, Algirdas Sysas ir Gintautas Paluckas pareiškime teigia, kad partijos valdyba pirmadienį buvo nutarusi, kad socialdemokratai turi reikalauti ketvirtos ministerijos, o nepavykus to pasiekti atsisakyti Užsienio reikalų ministerijos kuravimo.

Jų teigimu, A.Butkevičius ir Irena Šiaulienė slapta sudarė kitą susitarimą su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga ir nevykdė partijos valdybos sprendimų.

Tuo tarpu A.Butkevičius leido suprasti, kad šie derybininkai nebuvo valdybos posėdyje iki galo, todėl negali žinoti, ką nusprendė partija.

Premjero A.Butkevičiaus atstovas spaudai Mindaugas Janulionis 15min paaiškino, kad kalbėdamas apie posėdyje iki pabaigos neišbuvusius kolegas socialdemokratų pirmininkas turėjo galvoje A.Sysą ir Viliją Blinkevičiūtę. Pastaroji su derybininkų pareiškimu neturi nieko bendra.

„Jis tikrai nemelavo. A.Palionis ir G.Paluckas nėra valdybos nariai. Jie dalyvavo valdybos posėdyje kaip derybininkai. Dėl to, kai premjeras pasakė teiginį, kad kai kurie valdybos nariai išėjo anksčiau, tai jis sakė tiesą, nes V.Blinkevičiūtė turėjo išvykti į oro uostą, o A.Sysas išėjo anksčiau teikti komentarų žiniasklaidai ir nebegrįžo į posėdį. Tai reiškia, du valdybos nariai išėjo anksčiau“, – aiškino M.Janulionis.

Tarėsi reikalauti Žemės ūkio ministerijos

A.Sysas sako, kad premjero paaiškinimas nėra iki galo tikslus.

„Posėdis baigėsi salėje. Kas posėdžiauja atskirai kabinete, tai čia nėra posėdis. Valdybos posėdyje to klausimo nebuvo. Bet aš buvau ir tam kabinete, kur prie penkių žmonių priėmė kažkokį sprendimą ir buvau šeštas ar septintas, kuris išėjo, tik tai nėra valdybos sprendimas. Gal ir svarstė paskui, bet jau be manęs ir tokiuose pasikalbėjimuose rimti sprendimai nepriimami“, – pabrėžė A.Sysas.

Pasak jo, šiame pasikalbėjime, kaip ir valdybos posėdyje, buvo tartasi, kad socialdemokratai turėtų siekti Žemės ūkio ministerijos.

„Mes kalbėjome, kad mes Žemės ūkio ministeriją labai norėtume turėti ir tai būtų pravartu ir valstiečiams, nes ten kiekvieną kartą gali kilti viešųjų ir privačių interesų konfliktas daugeliui iš jų“, – teigė A.Sysas.

Jis iš tikrųjų buvo palikęs valdybos posėdį ir keliolika minučių kalbėjo su LRT radijo žurnalistais, tačiau po pokalbio grįžo į salę ir paskui pasiliko pokalbio keliese.

Mainai įvyko priešderybiniame pokalbyje antradienį

Jei sprendimas dėl Ūkio ministerijos būtų buvęs priimtas tuomet, kai A.Syso nebuvo salėje, jį tikrai turėjo girdėti kiti socialdemokratų derybininkai.

Tačiau tiek G.Paluckas, tiek J.Sabatauskas sako buvę posėdyje iki pat jo pabaigos ir nieko panašaus negirdėję.

Tai yra netiesa. Mes niekur neišėjom. Kai baigėsi valdybos posėdis, tada ir išėjome, – sakė G.Paluckas.

„Tai yra netiesa. Mes niekur neišėjom. Kai baigėsi valdybos posėdis, tada ir išėjome“, – sakė G.Paluckas.

Anot jo, valdyba priėmė aiškiai protokoluotą sprendimą siekti ketvirtos „ūkinės“ ministerijos – tai yra Žemės ūkio, Ūkio arba Aplinkos.

„Buvo nuspręsta ieškoti galimų kandidatų į šias ministerijas. Labiausiai buvo koncentruotasi į Žemės ūkio ministeriją, nes partijoje jau seniai yra tas momentas, kad žemės ūkio mes seniai nevaldome, nors daug rinkėjų yra kaimiškose ir pusiau kaimiškose teritorijose ir tai būtų strategiškai svarbu“, – teigė G.Paluckas.

J.Sabatauskas taip pat sakė išbuvęs valdybos posėdyje iki pat pabaigos.

„Buvau iki paties galo. Išėjau kartu su visais. Apie mainus jokių kalbų nebuvo. Buvo kalba apie tai, kad, pagal kvotą, mums priklauso keturios ministerijos. Apie mainus išgirdau tik kitą dieną de facto, prieš derybas. Buvo pasakyta, kad įvyko toks atskiras pokalbis ne visų derybininkų, o tik premjero ir I.Šiaulienės. Mes sakėme, kad taip nebuvo kalbėta ir, kad viską reikia atstatyti. Tačiau buvo pasakyta: „kas iš tos ministerijos, jei ten nebus pinigų“. Jeigu nebus skirta pinigų neva ką tu ten Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje padarysi“, – sakė J.Sabatauskas.

A.Palionis patvirtino, kad A.Butkevičius ir I.Šiaulienė dėl mainų susitarė antradienį įvykusiame priešderybiniame pokalbyje su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininku Ramūnu Karbauskiu, į kurį kiti socialdemokratų tarybos patvirtinti derybų grupės nariai nebuvo kviesti.

„Ta ministerija buvo pakeista prieš derybas. Mes patys, derybininkai, sužinojome 13.45 val., prieš pat susitikimą su valstiečiais, kad ministerija jau yra pakeista. Partijos pirmininkas grįžo su I.Šiauliene iš priešderybinio susitikimo su Ramūnu Karbauskiu ir pasakė“, – pasakojo A.Palionis.

Pasak jo, su tokiomis pozicijomis, kokias dabar turi socialdemokratai, geriau jau būtų buvę likti opozicijoje.

„Manyčiau, kad su tokiom išsiderėtom pozicijom geriau likti socdemams opozicijoje. Jeigu mes norėjome atstovauti kairei, tai turėjome būtinai pasilikti Socialinių reikalų ir darbo ministeriją. (…) Net ne tame esmė, kokia ministerija, kur pasikeis, bet, jei skirstomės pagal kvotas, tai socdemai neišsikovojo nei ministerijų, nei komitetų, kurie priklausytų pagal kvotas. Mums keturios ministerijos priklausytų. Komitetai irgi ne trys priklausytų. Plius, jei susitari, kad kieno ministras, to ir viceministrai, tai ką socdemai?“ – retoriškai klausė jis.

Papildyta 21.51 val. Premjero komentaras:

„Naujienų portalo 15min publikacijoje „Tiesa ar melas? Slapta ministerijas sumainęs A. Butkevičius: „kolegos nedalyvavo iki pabaigos valdybos posėdyje“ pateikiama klaidinanti informacija, neva premjeras, sakydamas, jog kai kurie valdybos nariai paliko susirinkimą jam nepasibaigus, sakė netiesą.

15min žurnalistei premjero atstovo spaudai Mindaugo Janulionio paklausus, ar kai kurie valdybos nariai išties paliko susirinkimą anksčiau, buvo atsakyta, kaip ir minima tekste, jog taip, jie iki galo nedalyvavo. Kyla klausimas, kodėl publikuojama, kad premjeras sako netiesą?

Be to, jei publikacija leidžia suprasti, kad valdybos nariai galimai nesitarė iškeisti Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos į Ūkio ministeriją, reikėtų atkreipti dėmesį, jog valdybos susirinkime buvo nuspręsta siekti vienos „ūkinės ministerijos“. Kokiu principu to bus siekiama – tiksliai aptarta nebuvo.“

Jūs klausiate – tikriname mes
Įveskite politiko ar kito visuomenės veikėjo teiginį, kurį reikia patikrinti. Jei tik įmanoma, nurodykite, kur ir kada tai buvo pasakyta.
* privalomi laukai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius