Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2019 09 20

Tiesa ar melas? A.Lobovas: Raseinių ligoninėje – 6 skiepų komplikacijas patyrę vaikai

Mirtimi pasibaigti galintis „sugedusio telefono“ žaidimas. Taip norėtųsi apibūdinti nuogirdomis grįstą ir išpūstą istoriją, skleidžiamą prieš vakcinas nusistačiusio socialinio tinklo veikėjo.
N.Venckienės bendraminčiai nori nušalinti prokurorę dėl baltarusiškų cigarečių
A.Lobovas / Alvydo Januševičiaus nuotr.

„Skambino viena moteris iš Raseinių ir su išgąsčiu pasakė, kad jos vaikas dabar po skiepo – anafilaksiniam šoke, kad baisus dalykas yra. Pasakė, kad ten, Raseiniuose, ligoninėj ne vienas vaikas jau yra“, – antradienį feisbuke publikuotame vaizdo įraše teigia aršus skiepų priešininkas Andrius Lobovas.

Vyras tęsė sakydamas, kad, jo žiniomis, Raseinių ligoninėje skubios reanimacijos skyriuje po skiepų patyrę komplikacijas guli bent šeši vaikai. Likusią įrašo dalį vyras ragino neskiepyti vaikų.

Susisiekę su Raseinių ligoninės Vaikų ligų skyriaus vedėja, vaikų ligų gydytoja Rasa Grigorevičiene, išgirdome priešingą istoriją. Pasak medikės, nei rugsėjo 17 d., kuomet A.Lobovas išplatino įrašą, nei kitomis dienomis ligoninėje neatsidūrė nė vienas komplikacijas po skiepų patyręs nepilnametis.

Skiepų komplikacijas patyrusių vaikų pastaruoju metu nesulaukė ir netoli Raseinių esančio Ariogalos pirminės sveikatos priežiūros centro (PSPC) atstovė.

Akivaizdu, kad kažkuri pusė šioje istorijoje sako netiesą.

Man ne tėvai skambino. Man skambino greitosios pagalbos vairuotojas.

Pranešė vairuotojas

Komentaruose po vaizdo įrašu A.Lobovas pasidalino asmeniniu telefono numeriu, kuriuo paskambinę sužinojome, kad apie įvykį A.Lobovui pranešė ne vaikų artimieji, kaip jis pats tikino įraše.

„Man ne tėvai skambino. Man skambino greitosios pagalbos vairuotojas. Turiu telefoną, garso įrašą, viską turiu, kur jis kalba. Jis dirba su greitąja pagalba ir sako: baisu, kas darosi“, – 15min sakė A.Lobovas.

Pašnekovas redakcijai atsiuntė pokalbio įrašą. Šiame A.Lobovo ir tariamo vairuotojo pokalbis. Pastarasis A.Lobovui pasakoja vykęs į iškvietimą dėl mažametės mergaitės. Esą vaikui buvo sukilusi aukšta temperatūra, pasireiškė viduriavimas.

Facebook.com/A.Lobovo įrašas socialiniame tinkle
Facebook.com/A.Lobovo įrašas socialiniame tinkle

„Vaikas karščiuoja, dega, baisu pažiūrėt. Neina pažinti vaiko. Klausiau tėvų, kas buvo, sako, paskiepijo vakar. (…) Jau nebe pirmas atvejis, šiandien du buvo“, – A.Lobovui pasakojo vyras.

Vaizdo įrašus reguliariai socialiniuose tinkluose viešinantis A.Lobovas vyrui pažadėjo papasakoti, kad apie įvykį jam pranešė kelių vaikų motinos. Esą tokio slaptumo reikia, nes niekaip kitaip įvykio paviešinti nebus įmanoma.

Istoriją A.Lobovui pasakojantis vyras, panašu, supranta negalintis pasakoti apie pacientus ir užsimena apie konferenciją, kurios metu darbuotojams buvo paaiškinta nesidalinti jautria informacija.

Ji man atsako, kad juk čia tik skiepai. Aš sakau: tu pasidomėk, ką darai.

„O ką padaryt, kai tėvai tokie debilai yra?“ – retoriškai klausė A.Lobovas. Tuo metu tariamas vairuotojas istoriją tęsė pasakojimu apie bandymą paprotinti vaikus paskiepijusius tėvus.

„Žiūri į mane išpūstom akim, o aš sakau: vajezau, vaikeli, ką tu darai, suleidai nuodus vaikui. Ji man atsako, kad juk čia tik skiepai. Aš sakau: tu pasidomėk, ką darai“, – dalinasi tariamas greitosios pagalbos automobilio vairuotojas. Toliau vyrai pokalbį tęsia necenzūriniais žodžiais koneveikdami gydytojus.

Raseinių ligoninės atstovė 15min taip pat sakė, kad A.Lobovo vaizdo įrašą mačiusios jaunos mamos, išgirdusios apie šūsnis skiepų komplikacijų – išsigandusios.

VIDEO: „Gydytojas pataria“: ką tėvai turėtų žinoti apie skiepus vaikams?

„Nemačiau tyrimų“

A.Lobovo atsiųsto garso įrašo pavadinime pastebėjome pokalbio datą bei telefono numerį. Tokiu formatu įrašus išsaugo išmaniųjų telefonų programėlės, skirtos pokalbių įrašinėjimui. Remiantis šiais duomenimis, pokalbis vyko rugsėjo 17-ąją vakare.

Paskambinus įrašo pavadinime matomu telefono numeriu kitame laido gale išgirdome vyrišką balsą. Pašnekovas pripažino „kažkada anksčiau“ su A.Lobovu kalbėjęs apie skiepus. Paklausus, ar ką nors žino apie komplikacijas dėl skiepų patyrusius vaikus, vyras atsakė neigiamai.

„Nebuvo, aš niekad su juo apie tai nešnekėjau“, – atsakė vyras.

Už kelių minučių sulaukėme skambučio iš to paties telefono numerio. Vyras paaiškino sutinkantis kalbėti, tačiau pokalbį įrašysiąs, o redakcija, savo ruožtu, sutinka neskelbti jo duomenų. Su reikalavimais sutikome.

Nežinau, tyrimų nemačiau, negaliu teigti, kad nuo skiepų, bet simptomai panašūs yra.

Vyras paaiškino tyrimų dėl vaikų sveikatos nematęs, tačiau jo matyti simptomai priminė tuos, kurie matomi patiriant komplikacijas dėl skiepų. Įdomu, kad šią informaciją vyras nusprendė perduoti ne medicininiam personalui, o Laimutės Stankūnaitės dukros tėvu save laikančiam socialinio tinklo veikėjui.

„Nežinau, tyrimų nemačiau, negaliu teigti, kad nuo skiepų, bet simptomai panašūs yra“, – sakė pašnekovas.

Paskambinęs antrą kartą vyras tikino, kad neatlikus tyrimų žinoti susirgimo priežasties neįmanoma. Todėl to negalėjęs pasakyti nei jis, nei A.Lobovas. Esą karščiavimas ir viduriavimas gali būti šimtų skirtingų ligų priežastis.

„Faktai nelabai susiveda“

Rugsėjo 16–17 d. į Raseinių ligoninę kreipėsi keturi nepilnamečiai, nė vieno negalavimai nėra siejami su galimomis skiepų komplikacijomis. Trys iš keturių vaikų – paaugliai. Pasak Raseinių ligoninės direktoriaus pavaduotojos medicinai Odetos Borketienės, antradienį į ligoninę išties buvo atvežta 2,5 metų mergaitė.

Medicina.lt nuotr./Raseinių Ligoninė
Medicina.lt nuotr./Raseinių Ligoninė

Mergaitė sunegalavo darželyje, skundėsi skrandžio skausmais. Galiausiai vaikui buvo nustatytas virusinis gastroenteritas. Mažoji pacientė išties buvo paskiepyta, tačiau ne rugsėjo 17 d., o prieš mėnesį. Iki rugsėjo 17 d. mergaitė sveikatos sutrikimais nesiskundė.

Gydytojos teigimu, komplikacijos po skiepų pasireiškia vėliausiai praėjus savaitei. A.Lobovas savo ruožtu teigia, kad skiepai nenumatytų pasekmių gali turėti 20 metų, o tai leistų bet kokį susirgimą per du dešimtmečius priskirti skiepams.

O.Borketienė pastebėjo, kad per pastarąją savaitę į ligoninę nesikreipė nė vienas vaikas, kurio negalavimai siejami su komplikacijomis dėl skiepų. Dar daugiau, dalis į ligoninę patekusių vaikų – neskiepyti.

Labai nemalonu, jei kažkas iš medicinos darbuotojų skleidžia tokius duomenis.

„Mums šitie faktai nelabai susiveda. Nei yra šešių vaikų, nei reanimacijoje yra, nei dėl anafilaksinio šoko yra. Labai nemalonu, jei kažkas iš medicinos darbuotojų skleidžia tokius duomenis“, – sakė Raseinių ligoninės atstovė.

Savamokslis pagalbininkas

A.Lobovas teigia 12 metų studijuojantis vakcinų poveikį žmogaus organizmui. 15min vyras sakė, kad mokėsi savarankiškai, nes universitetų mokymosi programos – suluošintos. Pagrindiniais savo autoritetais vyras įvardijo homeopatus Aleksandrą Stulešnikovą ir Aleksandrą Katoką.

„Esmė yra tai, kad homeopatija gyvuoja tūkstančius metų, o farmacija atsirado po Antro pasaulinio karo, kada atsirado pirmoji paracetamolio tabletė“, – 15min sakė A.Lobovas.

eva.ru nuotr./Aleksandras Katokas
eva.ru nuotr./Aleksandras Katokas

Tiesa, omenyje vyras tikriausiai turėjo antibiotiką peniciliną, nes paracetamolis vakarų medicinoje pradėtas naudoti XIX a. pabaigoje. Tuo metu 1928 m. atrastas penicilinas masiškai naudoti pradėtas 1945–1946 m. Antibiotikai laikomi pagrindine priežastimi, kodėl infekcinės ligos Vakarų pasaulyje nebėra pagrindinė mirties priežastis.

Redakcijos žiniomis, po pokalbio su 15min A.Lobovas socialiniame tinkle išplatino dar vieną vaizdo įrašą, kuriame perspėja savo sekėjus, kad prieš jį ruošiama „dezinformacijos kampanija“, o Raseinių ligoninės darbuotojai vadinami žeminančiais žodžiais.

15min vertinimu, A.Lobovas sakė netiesą. Apie sunegalavusius vaikus vyrą informavo ne nukentėjusiųjų tėvai, o tariamas greitosios pagalbos automobilio vairuotojas. Raseinių ligoninės ir Ariogalos PSPC nėra skiepų komplikacijas patyrusių vaikų. Būtent šeši nukentėjusieji niekur nėra minimi. Dėl anafilaksinio šoko į Raseinių ligoninę patekusių vaikų nėra. Rugsėjo 17 d. į ligoninę patekusiai mažametei diagnozuotas virusinis gastroenteritas neturi nieko bendro su skiepais. Raseinių ligoninėje nėra „skubios reanimacijos“ skyriaus.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programoje, kuria siekiama stabdyti melagingų naujienų plitimą socialiniame tinkle.

Užduokite klausimą
Kviečiame pateikti klausimą 15min studijos svečiui.
* privalomi laukai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius