-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 08 24

Tiesa ar melas? Dalia Grybauskaitė: „Grįžta vis daugiau ir daugiau emigrantų“

Antradienį pradėjusi akciją „Rinkis Lietuvą“ prezidentė Dalia Grybauskaitė ne tik pakvietė emigrantus į tėvynę, bet ir pareiškė, kad jų sugrįžta vis daugiau ir daugiau. Ar tikrai tai tiesa?
Dalia Grybauskaitė ir Jurgis Didžiulis
Dalia Grybauskaitė ir Jurgis Didžiulis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Ir važinėdami po užsienį, ir matydami laiškus žmonių, matome netgi tendenciją, kad grįžta vis daugiau ir daugiau. Ir tikrai pasieksime tą laiką, kada grįš daugiau, negu išvažiuoja. Aš tuo įsitikinusi esu, bet reikia padėti“, – antradienį kalbėjo D.Grybauskaitė akcijos pristatymo renginyje Valstybės pažinimo centre.

15min pasiteiravo, kokiais duomenimis rėmėsi prezidentė, teigdama, kad emigrantų grįžta vis daugiau.

„Prezidentė kalbėjo apie savo patirtis – iš prezidentūrą pastaruoju metu pasiekiančių laiškų ir Prezidentės susitikimų su Lietuvos žmonėmis per užsienio vizitus akivaizdu, kad daugėja piliečių, besikreipiančių dėl grįžimo ir pranešančių apie savo apsisprendimą grįžti.

Naujausia statistika taip pat rodo, kad, palyginti su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, grįžo 1206 asmenimis daugiau: per 2016 m. pirmus 7 mėnesius į Lietuvą grįžo 8163 LR piliečiai, per 2017 m. pirmus 7 mėnesius į Lietuvą parvyko 9369 LR piliečiai“, – 15min nurodė prezidentės Spaudos tarnyba.

Taip pat Spaudos tarnyba nurodo, kad, visuomenės apklausų duomenimis, jau 40 proc. emigrantų domisi grįžimu, „Renkuosi Lietuvą“ duomenimis, konsultacijų dėl galimybių sugrįžti skaičius kasmet dvigubėja: 2015 m. – 215 konsultacijų, 2016 m. – 453. Per 2017 m. pirmą pusmetį pasiektas beveik visas 2016 m. konsultacijų skaičius – 414.

V.Stankūnienė: „Apie augimo tendenciją kalbėti anksti“

Vytauto Didžiojo universiteto Demografinių tyrimų centro vadovė Vlada Stankūnienė 15min teigia, kad kol kas statistiniai duomenys neleidžia teigti, jog emigrantų į tėvynę grįžta vis daugiau ir daugiau.

Anot jos, grįžtančių skaičiai nuolat augo nuo 2010-ųjų iki 2014-ųjų, tačiau 2015 ir 2016 m. jie vėl ėmė mažėti. Tais pačiais metais vėl pradėjo augti ir emigracijos rodikliai, iki 2014-ųjų turėję tendenciją kristi.

Europos migracijos tinklo, pagal Statistikos departamento duomenis, parengtas infografikas.
Europos migracijos tinklo, pagal Statistikos departamento duomenis, parengtas infografikas.

Daugiau grafinės informacijos galite rasti čia.

„Oficiali informacija, deja, neguodžia. Nepasakyčiau, kad jau galima kalbėti apie grįžtančiųjų skaičiaus augimo tendenciją. Skaičiai šoktelėjo 2011–2012-aisiais, o dabar jau kurį laiką laikosi arba šiek tiek krinta“, – sakė V.Stankūnienė.

Išgirdusi Prezidentės pasisakymą ekspertė palygino kelerių metų septynių mėnesių duomenis ir sako, kad šiemet iš tiesų imigrantų (ne tik grįžtančių emigrantų) yra daugiau nei pernai tuo pačiu metu, tačiau tai esą dar neleidžia džiaugtis ir kalbėti apie tendencijas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vlada Stankūnienė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vlada Stankūnienė

„Oficialiais duomenimis, padidėjimas yra. Aš pažiūrėjau septynių mėnesių rodiklius, kurie jau yra paskelbti šiemet, tai tų pačių mėnesių duomenimis, šiemet imigravo 14,9 tūkst., pernai 11 tūkst., 2015 m. – 13,3 tūkst., 2014 m. – 14,2 tūkst. Tokios ryškios tendencijos nėra, nors šiemet galima tikėtis, kad augimas bus didesnis, nes žinia, kad mes laukiame sugrįžtančių, yra duodama visais lygmenimis. Vis dėlto apsisprendimą, ko gero, lemia ne tik žodžiai, bet ir sukuriama ekonominė aplinka, o tos aplinkos kol kas nėra“, – teigė ekspertė.

D.Jonavičienė: Grįžta daugiau, bet emigracija irgi nestoja

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytoja Dovilė Jonavičienė tikina, kad apie grįžtančiųjų emigrantų skaičiaus augimą galima kalbėti žiūrint į ilgalaikius duomenis.

Dovilė Jonavičienė / TSPMI nuotr.
Dovilė Jonavičienė / TSPMI nuotr.

„Iš esmės Prezidentės teiginys yra pagrįstas, nes jeigu pažiūrėtume statistiką, tai pastaruosius dešimt metų grįžimo kreivė yra auganti. Spėju, kad Prezidentė paminėdama, kad jai žmonės rašo laiškus, atliepia tą tendenciją, kad žmonių, galvojančių apie galimybes sugrįžti, skaičius natūraliai auga. Tai nereiškia, kad jie jau grįžta, bet gal jau galvoja apie grįžimą ateityje. Manau, iš to Prezidentės komandai ir susidaro įspūdis, kad planuojančių grįžti vis daugiau“, – kalbėjo ekspertė.

Ji atkreipia dėmesį, kad emigraciją apskritai sunku vertinti pagal oficialią statistiką, nes ne visi emigrantai deklaruoja išvykimą, ne visi nurodo ir grįžimą. Arba nurodo jį ne tada, kai realiai pakeičia gyvenamąją vietą.

„Kai kas gali vienais metais pastūmėti daugiau žmonių deklaruoti išvykimą ar grįžimą. Kitais metais mažiau. Yra pilkų zonų, todėl labai rizikinga kalbėti apie vienerių dvejų metų skaičius, nes jie nebūtinai atspindi tendencijas. Jei žiūrime į dešimtmetį, akivaizdu, kad grįžtančių skaičiai pamažu auga“, – sakė D.Jonavičienė.

Ji sveikino Prezidentės iniciatyvą „Rinkis Lietuvą“ ir garsiai tariamus žodžius, kad emigrantai yra laukiami tėvynėje, ir viltis, kad kažkada grįžtančiųjų bus daugiau nei išvykstančių.

„Kartais pranašystės išsipildo savaime. Jeigu bus nuolat kartojama, kad grįžtantys laukiami, tai gali būti, kad ilgalaikėje perspektyvoje pamatysime didėjantį grįžimą. Deja, kol kas viltis, kad grįžtančių yra daugiau nei išvykstančių, nesipildo, nes tikrai negalima sakyti, kad emigracija mažėja“, – sakė ekspertė.

Atsižvelgiant į eksperčių vertinimus ir tai, kad po šuolio 2014-aisiais, kai grįžo 19 528 emigrantai, 2015 ir 2016-aisiais grįžusių buvo šiek tiek mažiau (atitinkamai 18 383 ir 14 207 Lietuvos piliečiai), o šių metų septynių mėnesių rodikliai geresni už praėjusių metų to paties laikotarpio rodiklius (atitinkamai 9369 ir 8163), 15min vertina, kad prezidentės pasakymas, kad grįžta vis daugiau ir daugiau emigrantų, yra arti tiesos.

Jūs klausiate – tikriname mes
Įveskite politiko ar kito visuomenės veikėjo teiginį, kurį reikia patikrinti. Jei tik įmanoma, nurodykite, kur ir kada tai buvo pasakyta.
* privalomi laukai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius