-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 11 16

Tiesa ar melas? DPI mokymai konservatoriams: „Wilfriedo Martenso tyrimų centro indėlis – tik lektorius“

Demokratinės politikos instituto (DPI) direktorius, Seimo nario Manto Adomėno padėjėjas Tomas Kazulėnas tikino, kad mokymus konservatoriams, pavadintus „Rudens forumu“, organizavo DPI, už juos mokėjo konservatoriai, o Wilfriedo Martenso tyrimų centro indėlis buvo tik vienas lektorius. Ar tikrai taip?
Tomas Kazulėnas (viduryje)
Tomas Kazulėnas (viduryje) / M.Mikulėno/A.Gedvilienės „Facebook“ nuotr.

15min spalio pabaigoje domėjosi, kuo skiriasi su liberalais ir konservatoriais siejamų viešųjų įstaigų mokymai šių partijų nariams. Tuomet teigta, kad už DPI rengiamus mokymus moka Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai, o europinis Wilfriedo Martenso tyrimų centras prie mokymų konservatoriams prisideda tik atsiųsdamas vieną lektorių.

„Mes esame oficiali šio centro dalis, kaip visoje Europoje turi dešiniosios partijos tokius centrus. Tai mes tiesiog su jais bendradarbiaujame. Šįkart jie mums atvežė lektorių Niklasą Novaky'ą. Toks ir buvo jų indėlis. Kadangi mes esame jų oficiali dalis, tai mes tarsi įsipareigojame logotipus ar stendus naudoti“, – 15min spalio pabaigoje sakė T.Kazulėnas.

Rengiant šią publikaciją 15min kreipėsi į Wilfriedo Martenso tyrimų centrą su klausimais, tačiau atsakymo iki publikuojant straipsnį nesulaukė.

Wilfriedo Martenso tyrimų centras atsakė šiek tiek vėliau. Centro atsakymai sukėlė dar daugiau klausimų, nes juose buvo aiškiai pasakyta, kad būtent Wilfriedo Martenso tyrimų centras atsiskaitė su tiekėjais už spalio 1-2 dienomis Trakų rajone įsikūrusioje poilsiavietėje „Margis“ vykusį renginį.

„Wilfriedo Martenso tyrimų centras mokėjo tiesiogiai paslaugų tiekėjams jų nurodytas sumas už suteiktas paslaugas. Wilfriedo Martenso tyrimų centras niekada nei tiesiogiai, nei netiesiogiai nefinansuoja politinių partijų. Šie mokymai nebuvo politinės partijos veikla. Tai buvo bendras projektas, organizuotas Wilfriedo Martenso tyrimų centro kartu su jos nariu – Demokratinės politikos institutu“, – raštu pateiktuose atsakymuose 15min nurodė centro atstovė spaudai Anna van Oeveren.

M.Mikulėno/A.Gedvilienės „Facebook“ nuotr./Gabrielius Landsbergis „Rudens forume“
M.Mikulėno/A.Gedvilienės „Facebook“ nuotr./Gabrielius Landsbergis „Rudens forume“

Patikslinus klausimus, buvo pateikta konkreti informacija, kad Wilfriedo Martenso tyrimų centras mokėjo už transportą, apgyvendinimą, fotografo paslaugas ir maistą „Rudens forumo“ metu. Už viską centras tiesiogiai paslaugų teikėjams sumokėjo 6 tūkst. eurų. Tiesa, metų gale jis tikisi iš Demokratinės politikos instituto atgauti pusę šios sumos, nes renginius organizuoja tik lygiomis dalimis su vietos organizacijomis.

Taip pat Wilfriedo Martenso tyrimų centras nurodė žinojęs, kad mokymuose dalyvauja tik politinės partijos – Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų nariai, tačiau, nepaisant to, vertina, kad „Rudens forumas“ nebuvo partijos renginys.

Sumokėjo ir konservatoriai

Dar spalio pabaigoje partija buvo įsitikinusi, kad „Rudens forumas“ yra būtent jos renginys, tik jo organizavimo paslaugos perkamos iš Demokratinės politikos instituto.

Tuomet partija nurodė, kad pati atrinko mokymų dalyvius, sudarė pageidaujamų lektorių sąrašą ir, galiausiai, sumokės Demokratinės politikos institutui už renginio organizavimą.

Partijos vykdančioji sekretorė Aistė Gedvilienė dabar nurodė, kad sąskaita jau yra apmokėta ir pasidalino pavedimo kopija su 15min.

Paaiškėjo, kad Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai už mokymus atsiskaitė lapkričio 9 dieną. Demokratinės politikos institutui pervesti 5,5 tūkst. eurų.

Demokratinės politikos institutas iš savo sąskaitos kol kas sumokėjo tik honorarus dviem lektoriams – Mindaugui Lapinskui ir Aurimui Peredniui. Jie abu 15min patvirtino gavę pinigus iš viešosios įstaigos sąskaitos.

M.Mikulėno/A.Gedvilienės „Facebook“ nuotr./Aurimas Perednis ir Mindaugas Lapinskas
M.Mikulėno/A.Gedvilienės „Facebook“ nuotr./Aurimas Perednis ir Mindaugas Lapinskas

T.Kazulėnas: „Nedetalizavau finansavimo modelio“

Konservatorių Manto Adomėno ir Dainiaus Kreivio kartu su kitais asmenimis įsteigto Demokratinės politikos instituto direktorius Tomas Kazulėnas 15min pripažino, kad sakė ne visą tiesą, kai paminėjo, kad Wilfriedo Martenso tyrimų centras į „Rudens forumą“ atsiunčia tik vieną lektorių ir daugiau už nieką nemoka.

„Aš tikrai nedetalizavau to modelio, koks yra finansinis. Viskas tikrai yra derinama su Martenso centru ir jie viską žino apie mūsų renginius, viskas su jais yra derinama: renginių programos, lektoriai. Tiesiog to modelio aš nedetalizavau“, – pripažino T.Kazulėnas.

Klausiamas, kodėl to nepadarė, jei buvo klausiamas, už ką moka Wilfriedo Martenso tyrimų centras, Demokratinės politikos instituto vadovas aiškino, kad tikrai neturėjo ką slėpti.

„Tiesiog yra toks modelis, kai mes galų gale metų pabaigoje viską jiems kofinansuojame ir sumokame savo dalį už mokymus pagal Europos Parlamento nustatytas taisykles, mes jų neišsigalvojame. Aš nedetalizavau ir viskas tos situacijos“, – teigė G.Kazulėnas.

Jis kartojo, kad nuo Wilfriedo Martenso centro nebuvo slepiama, kas dar moka už tą patį renginį, nes jiems esą tai neįdomu.

„Pagal jų taisykles, jie bendradarbiauja tiesiogiai su mumis, su institutu. Iš kur mes gauname antrą dalį lėšų, tai, pagal jų taisykles, jiems net nėra aktualu ir svarbu. Taip, jie tai žino, mes bendradarbiaujame, jų lektoriai atvažiuoja, viskas yra derinama – programos, paraiškos, kokie mokymai, apie ką, kokios temos“, – kartojo T.Kazulėnas.

Metų pabaigoje, anot Demokratinės politikos instituto vadovo, už „Rudens forumą“ Wilfriedo Martenso tyrimų centrui turės pervesti apie 3-3,5 tūkst. eurų.

15min vertinimu T.Kazulėnas sakė netiesą, kai teigė, kad Wilfriedo Martenso tyrimų centras prie Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų mokymų „Rudens forumas“ prisidėjo tik atsiųsdami vieną lektorių. Iš tikrųjų Wilfriedo Martenso tyrimų centras apmokėjo ne tik lektoriaus Niklasą Novaky'ą atvykimo išlaidas. Jis sumokėjo 6 tūkst. eurų už transportą, apgyvendinimą, maistą ir fotografo paslaugas mokymų metu. Pusę šios sumos Demokratinės politikos institutas turės Wilfriedo Martenso tyrimų centrui grąžinti metų pabaigoje. Už tuos pačius mokymus Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratai Demokratinės politikos institutui sumokėjo 5,5 tūkst. eurų.

Jūs klausiate – tikriname mes
Įveskite politiko ar kito visuomenės veikėjo teiginį, kurį reikia patikrinti. Jei tik įmanoma, nurodykite, kur ir kada tai buvo pasakyta.
* privalomi laukai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius