-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 09 05

Tiesa ar melas? J.Olekas: „Sutartį gali nutraukti Viešųjų pirkimų tarnybos vadovė“

Skandalo dėl kariuomenei pirktos pasakiškai brangios virtuvės įrangos purtomas krašto apsaugos ministras Juozas Olekas laikosi paprastos taktikos: kas buvo padaryta gerai – jo nuopelnas, kas ne taip gerai – kalti kiti. Ministras net pareiškė, kad skandalingosios sutarties su „Nota Bene“ nutraukimas esą buvo Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) vadovės Dianos Vilytės reikalas.
Juozas Olekas
Juozas Olekas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Penktadienį klausiamas, kodėl sutartis su „Nota Bene“ dėl 8 kartus pabrangintų virtuvės rakandų dar nenutraukta, nors D.Vilytė teigė, kad tai galima buvo padaryti jau penkias dienas, J.Olekas sakė: „Mano žiniomis, gali sutartį nutraukti Viešųjų pirkimų tarnybos vadovė. Kažkodėl to nepadarė.“

D.Vilytė: sutartį nutraukia ją sudariusios pusės arba teismas

„Negaliu komentuoti nekompetencijos“, – 15min sakė VPT vadovė D.Vilytė.

Jos teigimu, sutartį gali nutraukti ją sudariusios pusės arba teismas.

Pagal Viešųjų pirkimų įstatymą VPT gali rekomenduoti nutraukti pirkimo sutartį.

„Mūsų vertinimo išvada leidžia tai padaryti – tai yra teisinis pagrindas“, – pabrėžė ji.

J.Olekas pasitaisė: D.Vilytė galėjo nutraukti per teismą

Apie jo paties pasakytą frazę 15min paklaustas J.Olekas citavo Viešųjų pirkimų įstatymą, kuriame teigiama, kad nustačiusi šio įstatymo ir kitų su jo įgyvendinimu susijusių teisės aktų pažeidimus, gindama viešąjį interesą, VPT gali kreiptis į teismą dėl pirkimo sutarties pripažinimo negaliojančia.

Anot D.Vilytės, VPT į teismą kreipiasi tik tuomet, kai visos kitos galimybės būna išnaudotos.

15min patikslinus, kad šis straipsnis rodo, kad VPT vadovė nutraukti sutarties negalėjo, jame numatoma tik galimybė VPT kreiptis į teismą, J.Olekas tvirtino, kad D.Vilytė galėjo nutraukti sutartį per teismą.

„Ji galėjo per teismą inicijuoti, nes ministerija neturi kreipimosi į teismą galios, tik sudariusi sutartį organizacija arba VPT, kuri tą gali padaryti“, – sakė jis.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Viešųjų pirkimų tarnybos vadovė Diana Vilytė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Viešųjų pirkimų tarnybos vadovė Diana Vilytė

Teismas – kraštutinė priemonė

Anot D.Vilytės, VPT į teismą kreipiasi tik tuomet, kai visos kitos galimybės būna išnaudotos.

Šiuo atveju, VPT parengta išvada dėl sutarties su „Nota Bene“ rugpjūčio 29 dieną buvo išsiųsta Lietuvos kariuomenei su įpareigojimu per 10 dienų pranešti, ką kariuomenė darys.

VPT pripažinimas, kad sutartis yra niekinė ir kad yra padaryta pažeidimų, suteikia teisę perkančiajai organizacijai nutraukti sutartį.

Kariuomenė pirmadienį pranešė, kad nutraukia sutartį su „Nota Bene“, taigi apie tai kariuomenė turėtų VPT pranešti iki trečiadienio.

Pasak D.Vilytės, jeigu jų atsakymas būtų buvęs neigiamas, tik tada VPT, o ne ji asmeniškai, būtų sprendusi klausimą, ar kreiptis į teismą dėl sutarties nutraukimo.

Ką gali VPT?

Viešųjų pirkimų įstatyme galimybė VPT ar tarnybos vadovui nutraukti viešojo pirkimo sutartį nėra numatyta.

Įstatyme teigiama, kad įtarusi teisės aktų pažeidimus ir vadovaudamasi teisingumo ir protingumo kriterijais, VPT gali įpareigoti perkančiąją organizaciją sustabdyti pirkimo procedūras tol, kol tarnyba pateiks dokumentų ir sprendimų vertinimą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Viešųjų pirkimų tarnyba
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Viešųjų pirkimų tarnyba

Jei pažeidimai nustatomi, VPT gali įpareigoti perkančiąją organizaciją nutraukti pirkimo procedūras, pakeisti ar panaikinti neteisėtus sprendimus ar veiksmus.

VPT turi teisę tam tikrais atvejais duoti sutikimą perkančiajai organizacijai nutraukti pirkimo procedūras, pakeisti pirkimo sutarties sąlygas, atlikti pirkimą neskelbiamų derybų būdu, nustačiusi įstatymo pažeidimus ar galimus Konkurencijos įstatymo pažeidimus, galimas korupcijos apraiškas, medžiagą tolesniam tyrimui perduoti teisėsaugos institucijoms ar kitoms valstybės institucijoms bei, kaip ir minėjo J.Olekas, kreiptis į teismą.

Jūs klausiate – tikriname mes
Įveskite politiko ar kito visuomenės veikėjo teiginį, kurį reikia patikrinti. Jei tik įmanoma, nurodykite, kur ir kada tai buvo pasakyta.
* privalomi laukai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius