Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 09 23

Tiesa ar melas? Jonas Pinskus: „Aš pirmas Seime užregistravau siūlymą Vilniui skirti didesnę GPM dalį“

Neretai politikams sunku pasidalinti nuopelnus, kai kalba pasisuka apie atliktus darbus. Tuo antradienį įsitikino Lazdynų vienmandatės rinkimų apygardos rinkėjai.
Jonas Pinskus
Jonas Pinskus / Alfredo Pliadžio nuotr.

„Ąžuolyno“ progimnazijoje vykusių debatų metu du politikai rimtai susikirto, kuris iš jų labiau rūpinosi, kad Vilniui būtų skirta didesnė Gyventojų pajamų mokesčio (GPM) dalis.

„Aš asmeniškai teikiau įstatymų pataisą dėl GPM. Seimas atsižvelgė tik iš dalies ir pagal naują metodiką buvo skirta 40 milijonų“, – pareiškė parlamentaras, konservatorius Algis Strelčiūnas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Algis Strelčiūnas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Algis Strelčiūnas

Greta sėdėjęs „darbietis“, buvęs sostinės vicemeras Jonas Pinskus, suskubo pasipiktinti, kad konkurentas bando sau priskirti jo nuopelnus.

„Įdomu, kai žmonės be idėjų svetimus nuopelnus bando prisiimti sau. GPM pakeitimus pirmas užregistravau aš. Tai buvo prieš penkerius metus. Buvo pasiūlyta 80 proc. Tai įrodoma ir tai nėra melas.

Po savaitės su 60 proc. GPM iššoko Artūras Zuokas ir pas Edmundą Jakilaitį laidoje jau tai pristatė kaip savo idėją. Kad Strelčiūnas užregistravo GPM įstatymo pakeitimus, pirmą kartą girdžiu“, – teigė jis.

VIDEO: Debatuose J.Pinskus ir A.Strelčiūnas susiginčijo, kuris užregistravo GPM įstatymo pataisas

A.Strelčiūnas nenusileido: „Vis dėlto norėčiau patikslinti, kad tai buvo mano prieš 2 metus teiktas projektas ir gerbiamas Pinskus tegul pasižiūri stenogramą.“

15min nusprendė patikrinti, ko verti politikų pareiškimai. Tam tiesiog pakako susirasti abiejų politikų teiktus siūlymus.

A.Strelčiūnas nemeluoja sakydamas, kad prieš dvejus metus teikė siūlymą, jog sostinei būtų skiriam ne 48, o 55 proc. nuo Vilniaus gyventojų sumokamos GPM dalies. Šis siūlymas pateiktas 2014 m. spalio 21 d. Jį galite rasti čia.

Tiesa, Seimas šiam siūlymui nepritarė, o panašiomis įstatymų pataisomis gali pasigirti Kęstutis Glaveckas, Vitalijus Gailius, Eugenijus Gentvilas, Eligijus Masiulis, Remigijus Žemaitaitis, Eduardas Šablinskas, Rokas Žilinskas, Gintaras Steponavičius, Irena Degutienė, Juras Požela ir kiti parlamentarai, kurie teikė panašius siūlymus.

2010 m. birželio 18 d. pasiūlymą didinti Vilniui tenkančią GPM dalį pateikė Virginija Baltraitienė ir Jonas Pinskus. Jį galima rasti čia.

Buvo siūloma dvigubinti nuo 40 proc. iki 80 proc. Vilniuj tenkančią sostinės gyventojų sumokamą GPM dalį. Šiam siūlymui taip pat nebuvo pritarta.

Praėjusių metų birželio 11 d. Lietuvos Konstitucinis Teismas pasisakė, kad Vilniui tenkančios GPM dalies ribojimas prieštarauja Konstitucijai.

Rugpjūčio pabaigoje Vilniaus savivaldybės taryba pritarė pakoreguotai taikos sutarčiai su Finansų ministerija, pagal kurią savivaldybė, gavusi 55,8 mln. eurų, ketina atsisakyti visų tolesnių pretenzijų dėl GPM.

J.Pinskus sakydamas, kad pirmas teikė siūlymus keisti GPM skyrimo Vilniuje tvarką ,nemeluoja. 15min nerado ankstesnių įstatymo projektų, kuriose būtų suformuluoti panašūs siūlymai, nors Kaunui ir kitiems miestams tenkanti GPM dalis buvo keliama.

Tuo pat metu J.Pinskus neturėtų pamiršti V.Baltraitienės, kuri taip pat buvo šio siūlymo autorė. Be to, viešos diskusijos apie GPM skirstymo tvarką vyko ir anksčiau.

Jūs klausiate – tikriname mes
Įveskite politiko ar kito visuomenės veikėjo teiginį, kurį reikia patikrinti. Jei tik įmanoma, nurodykite, kur ir kada tai buvo pasakyta.
* privalomi laukai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius