-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 11 02

Tiesa ar melas? L.Kukuraitis: „Palyginti su praėjusiais metais, tiek paėmimų vaikų momentinių, tiek priskiriamų globai yra mažiau”

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis ėmėsi raminti visuomenę. Girdi, paimamų iš šeimos vaikų ir tų, kuriems paskirta laikinoji globa, skaičius Lietuvoje ne tik dramatiškai neauga, bet ir mažėja. 15min nutarė patikrinti, ar tai – tiesa.
Linas Kukuraitis
Linas Kukuraitis / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

„Reikia nuraminti visuomenę, kad nėra iškritusi bomba Lietuvoje: štai, dabar vaikų teisės paiminėja visus vaikus. Ne. Palyginti su praėjusiais metais, tiek paėmimų vaikų momentinių, tiek priskiriamų globai yra mažiau. Lygiai tą patį reikia pasakyti, kad nuo liepos paimamų vaikų ir antro lygio grėsmės nustatymas ženkliai krenta, ir jau spalio mėnesį mes turime penktadaliu mažiau tokių atvejų”, – pirmadienį laidoje „Delfi dėmesio centre“ sakė socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis.

Jis nurodė rėmęsis Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos duomenimis.

„Ministras rėmėsi laikinosios globos skaičiais, kurie vieninteliai yra palyginami su praėjusiais metais. Kadangi vaiko teisių apsaugos sistema nebuvo centralizuota, nebuvo ir vieningos statistikos apie apsaugomus vaikus. Kai kuriose savivaldybėse klestėjo keista praktika paimti vaiką iš, tarkime, labai apsvaigusių ir agresyvių tėvų, bet po kelių dienų jį jiems atiduoti, kai jie yra normalios būklės. Ir tie vaikai kai kur taip ir buvo paiminėjami ir atidavinėjami“, – aiškino ministro patarėja Eglė Samoškaitė.

Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba (VTAĮT) pažymėjo, kad iki 2018 m. liepos 1 d. įstatymuose nebuvo numatytas grėsmės vaikui lygio vertinimas bei paėmimas iš nesaugios aplinkos kaip laikina apsaugos priemonė iki bus įvertintas grėsmės vaikui lygis.

Todėl ankstesnių metų statistika esą neatspindi realios situacijos. Kai įstatyme nebuvo aiškiai apibrėžtos tvarkos ir sukurtos visoms savivaldybėms bendros anketos grėsmės lygiui nustatyti, vaiko teisių specialistai situacijas galėdavo vertinti subjektyviau. Ne visais atvejais jie paimdavo vaikus iš šeimų, nors teoriškai tam buvo pagrindas.

Už laikotarpius iki naujos vaiko teisių apsaugos sistemos įsigaliojimo VTAĮT gali pateikti tik laikinųjų globų duomenis:

2013 metais laikinoji globa buvo nustatyta 2143 vaikams, 2014 metais – 1916 vaikams, 2015 metais – 1880 vaikams, 2016 metais – 2241 vaikams, 2017 metais – 2524 vaikams.

Per laikotarpį nuo 2018 metų sausio 1-osios iki spalio 3 – dienos laikinoji globa nustatyta 1757 vaikams.

2018 m. liepą iš nesaugios aplinkos laikinai paimta iš viso 514 vaikų. Iš jų II grėsmės lygis nustatytas 254, o laikinoji globa – 124 vaikams.

Rugpjūtį iš nesaugios aplinkos laikinai paimta iš viso 574 vaikai. Iš jų II grėsmės lygis nustatytas 249 vaikams, o laikinoji globa – 191 vaikui.

Rugsėjį iš nesaugios aplinkos laikinai paimta iš viso 526 vaikai. Iš jų II grėsmės lygis nustatytas 222, o laikinoji globa – 163 vaikams.

Iki spalio 29 dienos iš nesaugios aplinkos laikinai paimta iš viso 420 vaikų. Iš jų II grėsmės lygis nustatytas 181 vaikui, o laikinoji globa – 142 vaikams.

Iš viso laikinoji globa nuo 2018 m. liepos 1 d. nustatyta 572 vaikams. Palyginimui, nuo 2017 m. liepos 1 d. iki spalio 22 d. laikinoji globa (rūpyba) nustatyta 710 vaikų.

15min vertinimu, ministro L.Kukuraičio pareiškimas, kad paimamų ir laikinai globai atiduodamų vaikų skaičius nėra padidėjęs palyginti su ankstesniais metais, yra tiesa.

Jūs klausiate – tikriname mes
Įveskite politiko ar kito visuomenės veikėjo teiginį, kurį reikia patikrinti. Jei tik įmanoma, nurodykite, kur ir kada tai buvo pasakyta.
* privalomi laukai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius