-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 02 06

Tiesa ar melas? Linas Pernavas: „Policijos pareigūnas vaiko paimti negali. Tai aiškiai pasakyta įstatyme“

Po tragiško įvykio Kėdainiuose policijos generalinis komisaras Linas Pernavas prabilo, kad be vaiko teisių apsaugos specialistų paimdami vaikus iš smurtaujančių šeimų policijos pareigūnai elgiasi neteisėtai. Ar tikrai tai darydami policijos pareigūnai laužo įstatymus?
Policijos departamento vadovas Linas Pernavas
Policijos generalinis komisaras Linas Pernavas / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Praėjusią savaitę aptarti situacijos dėl smurto prieš vaikus LRT laidoje „Dėmesio centre“ susirinko socialinės apsaugos ir darbo ministras (SADM) Linas Kukuraitis, Savižudybių prevencijos komisijos pirmininkas Mykolas Majauskas, vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė, organizacijos „Gelbėkit vaikus“ direktorė Rasa Dičpetrienė, generalinis prokuroras Evaldas Pašilis ir policijos generalinis komisaras Linas Pernavas.

Diskutuojant apie tarnybų bendradarbiavimą ir požiūrį į vaiko teisių apsaugą, iškilo klausimas dėl vaiko paėmimo naktį, kai paaiškėja, kad šeimoje yra smurtaujama. Kaip vyksta ši procedūra, kai savivaldybių vaiko teisių apsaugos skyriai nedirba?

Atsakyti į klausimą ėmėsi generalinis komisaras L.Pernavas.

„Šiandieną tai yra problema. Policijos pareigūnas ima tą kūdikį, tiksliau sakant, ne kūdikį, o kūdikius – mes kalbam apie visą Lietuvą – jisai ima sutvarkyti visą šitą įvykį. Tai yra, tramdyti smurtautojus, dažnai – girtus, agresyvius. Kartu – paimti kūdikį, įforminti įvykį, surasti, kur padėti kūdikį <...> ir pridėkim prie to, kad vaiko paėmimą jis daro neteisėtai. Policijos pareigūnas vaiko paimti negali. Tai aiškiai pasakyta įstatyme“, – laidoje „Dėmesio centre“ teigė L.Pernavas.

Policijos atstovas patikino, kad generalinis komisaras turėjo omenyje Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo 56 straipsnį.

Jis numato, kad tėvams smurtaujant arba kitaip sukeliant pavojų vaikui, dėl ko kyla grėsmė vaiko sveikatai ar gyvybei, valstybinė vaiko teisių apsaugos institucija arba valstybinė vaiko teisių apsaugos institucija kartu su policija nedelsdama paima vaiką ir perduoda jį globoti.

Komisaro žodžių aidas

Praėjusią savaitę Vilniaus rajono vaiko teisių specialistai sulaukė sostinės policijos kritikos, jog jie atsisakė policijai padėti sprendžiant, kur apgyvendinti tris smurtaujančios motinos vaikus, nors pranešimas buvo gautas prieš pat vaiko teisių apsaugos skyriaus darbo laiko pabaigą.

Vilniaus rajono Vaiko teisių apsaugos tarnybos vadovė Silvija Lukoševičienė aiškino, kad tokiu atveju policijos pareigūnai gali patys „paimti vaikus“.

Kaip bebūtų keista, vaiko teisių specialistė tai pagrindė tuo pačiu įstatymu, kuriuo remdamasis generalinis komisaras tokius veiksmus pavadino neteisėtais.

„Mūsų darbas iki 16.30 val. ir nebuvo įmanoma organizuoti, kad kartu su policija važiuotų darbuotojai. Policija, pagal Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymą, vaiko teisių apsaugos skyriaus nedarbo laiku pati gali paimti vaiką“, – BNS sakė S.Lukoševičienė.

Ar nėra nustatyta, kas ir kaip turi rūpintis naktį iš smurtaujančių tėvų paimtais vaikais? Ir ar tai darydami policijos pareigūnai išties elgiasi neteisėtai?

Policijos įstatymas suteikia įgaliojimus

Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaigos (VATAKĮ) atstovas Egidijus Meilus į abu klausimus atsako neigiamai – tiesa, netiesiogiai, o nukreipdamas į teisės aktus ir įstatymus, kurie užtikrina įvairių tarnybų kompetencijas.

Vienas iš jų – Policijos veiklos įstatymas.

<...>Pridėkim prie to, kad vaiko paėmimą jis daro neteisėtai. Policijos pareigūnas vaiko paimti negali. Tai aiškiai pasakyta įstatyme.

5-ajame šio įstatymo straipsnyje numatytas neatidėliotinos pagalbos teikimas asmenims, kai jie yra fiziškai ar psichiškai bejėgiai, ar nukentėję nuo nusikaltėlių ar prasižengėlių, o 18-ajame straipsnyje užtikrinama teisė bet kuriuo paros metu patekti į, pavyzdžiui, smurtaujančių tėvų namus.

Išlygų dėl nepilnamečių šiuose straipsniuose neminima, o būtent tokioje bejėgiškoje būklėje ir atsiduria vaikas, kai smurtaujantys tėvai kelia jam pavojų.

Ar policija, turėdama šiuos įstatymo suteiktus įgaliojimus, jiems padėdama elgiasi neteisėtai? Policijos atstovai 15min to nekomentavo, tačiau panašu, kad ne.

Turi reikiamą informaciją

Kai reikia pasirūpinti nuo smurto šeimoje nukentėjusių vaikų globa, policijai nereikia papildomai domėtis, kur reikėtų nuvežti vaiką, kad jo globa būtų tinkamai pasirūpinta.

Sveikatos apsaugos ir darbo ministro įsakymas nr. 56 numato, kad kasmet iki sausio 31 d. policijos komisariatams pateikiamas globos įstaigų ar kitų vietų, galinčių priimti vaiką bet kuriuo paros metu, sąrašas.

O šio įsakymo 2-ame skyriuje tik nurodoma, kad ne darbo metu vaiko teisių specialistai tik gauna informaciją apie paimtus vaikus. Suprask, tai – ne jų atsakomybė.

Dėl to Vilniaus savivaldybės Vaiko paėmimo tvarkos apraše nurodoma, kad vaiko teisių apsaugos skyriui nebedirbant vaiką iš šeimos paima policijos pareigūnas.

Vaiko paėmimo iš šeimos ar kitos jo buvimo vietos tvarkos aprašas
Vaiko paėmimo iš šeimos ar kitos jo buvimo vietos tvarkos aprašas

Tuo labiau, kad paprastai vaiko teisių apsaugos specialistų darbo valandos sutampa su savivaldybės administracijos. Tai reiškia, kad nuo 17 val. iki 8 val., bei savaitgaliais ir švenčių dienomis vaiko paėmimo iš šeimos atsakomybė tenka policijos pareigūnams.

Tik vėliau, kitus su vaiko globa susijusius klausimus sprendžia vaiko teisių apsaugos skyriai.

Nors tokia tvarka yra įtvirtinta teisės aktų ir nėra neteisėta, VATAKĮ atstovas E.Meilus atkreipė dėmesį, kad tai išties yra problematiška.

„Vaikus iš šeimos ar kitos nesaugios aplinkos dažnai paima ne vaiko teisių apsaugos specialistai, o policijos pareigūnai, socialiniai darbuotojai, sveikatos priežiūros specialistai ir pan., kuriems trūksta specialių žinių, įgūdžių, taip pat techninių priemonių (transporto, automobilinių saugos kėdučių, kt.) saugiai pristatyti vaikus į tinkamą aplinką“, – vieną iš VATAKĮ ataskaitų 15min citavo E.Meilus.

Jūs klausiate – tikriname mes
Įveskite politiko ar kito visuomenės veikėjo teiginį, kurį reikia patikrinti. Jei tik įmanoma, nurodykite, kur ir kada tai buvo pasakyta.
* privalomi laukai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius