Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 04 19

Tiesa ar melas? M.Puidokas: Lietuvoje 300 tūkst. žmonių turi apie 1,5 mln. ginklų

Ketvirtadienį LRT ir Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) organizuotuose debatuose prezidento posto siekiantis Seimo narys Mindaugas Puidokas pareiškė, kad Lietuvoje 300 tūkst. žmonių turi apie 1,5 mln. ginklų. Ar tai tiesa?
Mindaugas Puidokas
Mindaugas Puidokas / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

„Pats esu šaulys ir suprantu šią problemą labai plačiai kaip visų žmonių, kurie galėtų ginti Lietuvą, kurie turi šautuvus, šaunamuosius ginklus namuose. Tokių žmonių yra beveik 300 tūkst. Lietuvoje“, – debatuose atsakydamas į klausimą apie Šaulių sąjungos integravimą į Lietuvos gynybą, pareiškė M.Puidokas.

„300 tūkst. žmonių turi apie 1,5 mln. ginklų, pagal visų valstybių gynybos koncepcijas, tuos žmones išnaudoti turime, o ne nuginkluoti“, – netrukus dar pratęsė mintį jis.

15min dar ketvirtadienį vėlyvą vakarą paprašė M.Puidoko pasidalinti, iš kur jis gavo tokius duomenis.

Jis paaiškino, kad duomenis pateikė Lietuvos ginklų savininkų asociacija.

„Lietuvos ginklų savininkų asociacija sakė, kad 300 tūkst. žmonių turi šaunamuosius ginklus ir kiekvienas iš jų turi vidutiniškai po penkis ginklus, tai iš to mes darome prielaidą, kad apie 300 tūkst. žmonių turi apie 1,5 mln. ginklų. Man taip pasakė, o kaip pasakė, tai tuo aš ir vadovavausi“, – 15min teigė M.Puidokas.

Lietuvos ginklų savininkų asociacijos vadovas Arūnas Marcinkevičius 15min pripažino ginklų savininkų skaičių įvardinęs Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos bei Aplinkos komitetuose, kuriuose buvo svarstoma Europos Parlamento ir Tarybos direktyva dėl ginklų įsigijimo ir laikymo kontrolės. Tačiau jis pripažino, kad asociacija tikslios ginklų savininkų ir ginklų skaičiaus statistikos neturi. Ją rinko „iš laikraščių“.

„Mes oficialios statistikos neturime. Šituos duomenis rinkome iš įvairių žiniasklaidos priemonių. Įvairiuose laikraščiuose nuo 1996 m. skelbtuose duomenyse buvo kalbama apie tai, koks skaičius gyventojų turi ginklus. Paprastai buvo rašoma, kad 10–11 proc. Šie duomenys gali būti ne tik seni, bet ir netikslūs. (...) Mes Seimui atvirai sakėme, kad jie galėtų patikslinti, nes mums tai ši informacija neprieinama“, – pripažino A.Marcinkevičius.

Policijos departamento Licencijavimo skyriaus 15min pateiktais duomenimis, Lietuvoje 2019 m. balandžio 1 d. ginklus turėjo 94 251 fiziniai asmenys. Bendras ginklų skaičius buvo 174 041.

15min vertinimu, tvirtindamas, kad Lietuvoje apie 300 tūkst. žmonių turi beveik 1,5 mln. ginklų, M.Puidokas sakė netiesą. Žmonių, turinčių ginklus, skaičių kandidatas padidino 3 kartus, ginklų – 8 kartus.


Žurnalistės Liepos Želnienės tėvas Saulius Pečeliūnas palaikė Lietuvos ginklų savininkų asociacijos poziciją dėl Europos Parlamento ir Tarybos direktyvos dėl ginklų įsigijimo ir laikymo kontrolės, bet nei straipsnio temos pasirinkimui, nei turiniui tai įtakos neturėjo.

Jūs klausiate – tikriname mes
Įveskite politiko ar kito visuomenės veikėjo teiginį, kurį reikia patikrinti. Jei tik įmanoma, nurodykite, kur ir kada tai buvo pasakyta.
* privalomi laukai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius