-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 11 27

Tiesa ar melas? N.Puteikis mitinge dėl vaiko teisių suskaičiavo 8 tūkst., o M.Puidokas – 4 tūkst. žmonių

Kiek žmonių pritraukė sekmadienį prie Seimo įvykęs Vaiko teisių apsaugos įstatymo kritikų organizuotas mitingas? Seimo narys, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų frakcijos Seime atstovas Mindaugas Puidokas tvirtina, kad į mitingą susirinko 4 tūkstančiai žmonių, tuo tarpu kandidatas į prezidentus, Centro partijos pirmininkas Naglis Puteikis nurodo, kad dalyvių buvo net 8 tūkstančiai. Kuris iš jų teisus? O gal nė vienas?
Vilniaus Nepriklausomybės aikštėje susidūrė dviejų skirtingų mitingų dalyviai.
Vilniaus Nepriklausomybės aikštėje susidūrė dviejų skirtingų mitingų dalyviai. / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Organizatoriai planavo, kad mitinge dalyvaus iki 1 tūkst. žmonių. Tokiam kiekiui protestuotojų leidimą susirinkti išdavė Vilniaus miesto savivaldybė. Tačiau jau po mitingo N.Puteikis ir M.Puidokas, abu dalyvavę mitinge, nurodė gerokai didesnius skaičius.

„Dienraštis rašo, kad „susidūrė dviejų skirtingų mitingų dalyviai”. Gaila, kad turbūt pritrūko vietos parašyti, kiek kuriame buvo dalyvių, tai Jums leidus užpildysiu šią spragą – viename, kuris palaiko teistus kriminalinius nacistinių pažiūrų vaiko teisių tarnybos darbuotojus teodorus ismailovus, pavogusius iš valstybės 300 tūkst. Lt, buvo 5 (penki) dalyviai, o kitame, kuris palaiko vaikus mylinčias šeimas, buvo 8000 (aštuoni tūkstančiai) dalyvių“, – sekmadienį vakare pasidalinęs 15min straipsniu apie mitingą „Facebook“ tinkle rašė N.Puteikis.

„Ačiū, kad Jums rūpi vaikų su šeimomis saugumas ir taip gausiai susirinkote į mitingą „STOP nepagrįstam vaikų paėmimui ir Barnevernet principams Lietuvoje“. Džiaugiuosi, kad daugiau nei 4000 Jūsų buvote kartu, o šimtai tūkstančių stebėjote mitingo transliaciją“, – pirmadienį ryte „Facebook“ tinkle paskelbė M.Puidokas.

Portalas 15min aiškinosi, kuo abu politikai rėmė savo skaičius.

Policija: tikslaus skaičiaus pasakyti neįmanoma

Portalas 15min kreipėsi į Lietuvos policiją su pasiteiravimu, kiek mitingo dalyvių suskaičiavo tvarką sekmadienį vykusiame mitinge prižiūrėję pareigūnai. Pasak Policijos departamento Komunikacijos skyriaus, tikslaus skaičiaus pasakyti neįmanoma, tačiau apytikslis skaičius turėtų būti apie 1500.

„Mes neskaičiuojame mitingo dalyvių, tad pasakyti tiksliai negalime. Pasak mitinge dirbusių pareigūnų, mitinge galėjo būti apie 1500 dalyvių (skaičiavimas iš akies)“, – atsakyme 15min nurodė Policijos departamentas.

Portalas 15min taip pat pasiteiravo Policijos departamento, kokią metodiką pareigūnai apskritai pasitelkia nustatydami mitingo dalyvių skaičių.

„Policijos pareigūnai, nustatydami žmonių susibūrimo renginyje skaičių, apskaičiuoja jį vertindami bendrą aplinkos vaizdą, žmonių koncentraciją, jų tankumą. Atsižvelgia į tai, ar žmonės su plakatais ar be jų, kiek yra žalios vejos, ar žmonės tankiai, ar retai sustoję. Šis skaičius pateikiamas apytikris ir nėra absoliutus“, – nurodė Policijos departamentas.

M.Puidokas teigia skaičiavęs dalyvius piko momentu

Seimo narys M.Puidokas 15min teigė, kad ir jo komanda, ir mitingą organizavę savanoriai skaičiavo dalyvių skaičių. Skaičiuojančių nuomonės sutapo – dalyvių buvo bent 4 tūkstančiai.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Mindaugas Puidokas (dešinėje).
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Mindaugas Puidokas (dešinėje).

„Mitingo organizatorių savanorių daug buvo, stengėsi apskaičiuoti tą skaičių. Kadangi mane irgi lydėjo padėjėjai, komanda nemaža, jų irgi tokia pati nuomonė buvo – kad piko momentu buvo susirinkę ne mažiau 4 tūkstančių. Pačioje pradžioje buvo mažiau šiek tiek tikrai, bet piko momentu, kažkur pusvalandis ar 40 minučių nuo mitingo pradžios, tikrai buvo labai didelis skaičius“, – 15min sakė M.Puidokas.

Pačioje pradžioje buvo mažiau šiek tiek tikrai, bet piko momentu, kažkur pusvalandis ar 40 minučių nuo mitingo pradžios, tikrai buvo labai didelis skaičius.

Jo teigimu, tai, kad žmonių mitinge buvo ne keli šimtai, o keli tūkstančiai, įrodo ir filmuota mitingo medžiaga, nuotraukos.

Išgirdęs, kad policija suskaičiavo apie 1500 mitingo dalyvių, M.Puidokas svarstė, kad jie kadangi buvo tik mitingo pakraštyje, galėjo tiesiog nematyti bendro vaizdo.

„Nelabai gali kaltinti ir jų. Kadangi mitingas buvo taikus, jie buvo kažkur pakraštyje. Abejoju, ar jie buvo kažkur virš pakylos ar virš Mažvydo bibliotekos, iš kur matėsi visas bendras vaizdas. Tie žmonės, kurie skaičiavo, jie būtent iš tų aukščiausių taškų – laiptų, bokštelio, iš kurio filmavo, ir pačios scenos. Aš tą vaizdą ir iš laiptų pasižiūrėjau, ir iš scenos. Tai sakau, man taip atrodė, komandai irgi“, – sakė M.Puidokas.

N.Puteikis: turiu mitingų organizavimo patirtį

N.Puteikis portalui 15min sakė apie 8000 mitingo dėl iš šeimų paimamų vaikų dalyvių kalbėjęs, remdamasis praėjusių mitingų patirtimi.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Naglis Puteikis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Naglis Puteikis

Politikas teigė, kad dalyvaudamas mitinge pastebėjo, jog mitinguojančių yra daugiau negu Andriaus Tapino pavasarį organizuotame mitinge „Mes kaltinam“, kuriame jis taip pat lankėsi.

„Mitinge dėl M.Basčio buvo septyni tūkstančiai, taip buvo rašyta. Aš irgi buvau tame A.Tapino mitinge“, – sakė N.Puteikis.

Jo teigimu, nurodytas 1500 dalyvių skaičius yra „juokingas“, nes vien ant laiptų stovėjo apie 500 žmonių. Anot jo, taip siekiama numušti potencialių ateities mitingų dalyvių entuziazmą.

„Jeigu mitingas atitinka valdančios tuo metu Lietuvą daugumos politinę liniją, tai tada jo skaičius yra didinamas, kaip A.Tapino atveju, o jeigu neatitinka, kaip mūsų atveju, tai tuomet yra mažinamas. Geriausias arbitras būtų fotografas, nufotografavęs iš bet kurio aukštesnio pastato aplinkui. Tada kilus ginčui visada galima išdidinti į segmentus, juos sukarpyti ir duoti entuziastams suskaičiuoti“, – sakė N.Puteikis.

Pasak N.Puteikio, kuomet 2012 m. prie Seimo buvo organizuojami mitingai ginti atleistus FNTT vadovus Vitalijų Gailių ir Vytautą Giržadą, prie kurių prisidėjo ir jis, taip ir buvo daroma, ir nuo tada jis turi „primatuotą akį“.

„Kadangi turiu patirtį mitingų organizavimo šitoje vietoje, aš labai ramiai sakau – iš viso 8 tūkstančiai“, – sakė N.Puteikis.

Kadangi turiu patirtį mitingų organizavimo šitoje vietoje, aš labai ramiai sakau – iš viso 8 tūkstančiai.

Įvairiuose naujienų portaluose publikuotose nuotraukose matyti gausi žmonių minia, tačiau tikslaus jos dydžio vien iš nuotraukų nusakyti neįmanoma – nuotraukos neaprėpia visų mitingo dalyvių ir nėra pakankamai aukštos rezoliucijos.

Politikai, nurodę aukštesnį negu policija mitingo dalyvių skaičių, remiasi tiek apytiksliu „skaičiavimu iš akies“, tiek ankstesnių savo organizuotų ar aplankytų mitingų patirtimi, tačiau nepriklausomai patikrinti jų žodžių neįmanoma.

Antra vertus, policija, nors ir nurodo mažesnį skaičių negu politikai, taip pat nurodo, kad skaičius yra tik apytikris, ir detaliai savo skaičiavimo metodikos neatskleidžia.

15min vertinimu, pakankamai tiksliai nustatyti, kuris – M.Puidokas ar N.Puteikis – buvo teisus skaičiuojant mitingo dalyvių skaičių (o galbūt abu jie klydo) yra neįmanoma. Nors policijos ir politikų pateikiami skaičiai smarkiai skiriasi, policija akcentuoja, kad jos pateikiami skaičiai yra apytikriai, „iš akies“. Tačiau nenuginčijamų argumentų nepateikia ir N.Puteikis bei M.Puidokas. Todėl pakankamai tiksliai atsakyti, kiek mitinge buvo dalyvių, šiuo atveju yra neįmanoma.

VIDEO: Vaiko teisių apsaugos įstatymo kritikai baiminasi dėl „grobiamų vaikų“, oponentai – smurto prieš mažuosius
Jūs klausiate – tikriname mes
Įveskite politiko ar kito visuomenės veikėjo teiginį, kurį reikia patikrinti. Jei tik įmanoma, nurodykite, kur ir kada tai buvo pasakyta.
* privalomi laukai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius