Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 11 24

Tiesa ar melas? R.Karbauskis iš Seimo traukiasi ne pirmą kartą

Antradienį Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis oficialiai atsisakė Seimo nario mandato. Pastaruoju metu vykstant diskusijoms apie šį „valstiečių“ lyderio sprendimą Seimo nariai Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė ir Algirdas Sysas teigė, jog R.Karbauskis jau anksčiau yra pasitraukęs iš Seimo. 15min pasiaiškino, kaip buvo iš tiesų.
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos narė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė praėjusį ketvirtadienį Lietuvos ryto televizijos laidoje „Oponentai“ teigė jog R.Karbauskis iš Seimo anksčiau laiko išeina jau ne pirmą kartą.

„Aš tik noriu priminti, kad ponas Karbauskis sykį jau buvo pasitraukęs iš Seimo nebaigęs kadencijos“, – teigė politikė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė

Lietuvos socialdemokratų frakcijos seniūnas Algirdas Sysas pirmadienį LRT forumo laidoje taip pat paminėjo tą patį.

„Ponas Ramūnas nenuspėjamas – aš atsimenu, kai jis pirmą kartą išėjo, gal pamatysiu ir kaip antrą kartą išeis“, – teigė A.Sysas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Algirdas Sysas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Algirdas Sysas

15min nutarė patikrinti, ar išties politikai R.Karbauskio istoriją pamena gerai.

A.Sysas 15min pasakojo, jog pirmą kartą R. Karbauskis iš Seimo esą traukėsi prieš beveik 20 metų: „2000-aisiais, kai jam buvo išreikštas nepasitikėjimas, už nelankymą neteko Seimo pirmininko pavaduotojo posto, jis padėjo mandatą ir išėjo. Tokį žingsnį jis yra padaręs anksčiau, kai pirmą kartą buvo Seimo nariu.“

R.Morkūnaitė-Mikulėnienė 15min teigė, jog šiandieninis R.Karbauskio sprendimas palikti Seimą nestebina, kadangi priminė jau seniau įvykusią situaciją: „Prieš beveik 20 metų jam grėsė apkalta dėl Seimo posėdžių nelankymo. Dėl šios priežasties jis buvo atleistas iš Seimo pirmininko pavaduotojo pozicijos ir kituose rinkimuose jau nebekandidatavo išvis.

Panašu, kad sykį Ramūnas Karbauskis jau pasirinko atsiriboti nuo Seimo nario pareigų, tad šiandieninis jo sprendimas nestebina.“

Paklausus, ar R.Karbauskis vis dėlto pasitraukė iš Seimo pasibaigus kadencijai, politikė patikslino, jog R.Karbauskis formaliai kadenciją baigė, tačiau visiems išlikęs įspūdis, jog pasitraukė.

Kadenciją išbuvo, bet posto neteko

Lietuvos Respublikos Seimo tinklalapyje pateikiamais duomenimis R.Karbauskis pirmą kartą į Seimą buvo išrinktas 1996–2000 m. kadencijai, o 2000 m. Seimo nario mandatą iškovojo, kai jo kandidatūrą iškėlė Lietuvos valstiečių partija.

Seimo nariu R.Karbauskis buvo nuo 2000 m. spalio 19 d. iki 2004 m. lapkričio 14 d. Nuo 2000 m. spalio 24 d. iki 2001 gegužės 14 d. buvo Seimo pirmininko pavaduotoju. Iš šių pareigų buvo atleistas dėl nedalyvavimo posėdžiuose be pateisinamos priežasties. Atleidimas nulemtas balsavimu parlamente.

Už tai, kad R.Karbauskis būtų atleistas iš Seimo pirmininko pavaduotojo pareigų, slaptame balsavime tuomet pasisakė 72 parlamentarai, prieš buvo du Seimo nariai.

Siūlymą atleisti R.Karbauskį tuomet pristatęs Raimondas Šukys tikino, kad skirti R.Karbauskį Seimo pirmininko pavaduotoju buvo klaida.

„Klaida ne ta, kad praleidžiami posėdžiai. Pavyzdžiui, kovo mėnesį praleisti penki posėdžiai, balandžio mėnesį, po pareiškimo įregistravimo, praleistas tik vienas posėdis.

Akivaizdu, kad tie argumentai, kurie buvo svarstomi, yra nepakankami, bet ne apie tai kalbama, o apie tai, kad komitetai, komisijos yra tos Seimo struktūros, kuriose įstatymai iki svarstymo Seimo salėje turi būti sutvarkyti, apsvarstyti ir priimti politiniai sprendimai, jie turi būti patobulinti.

Be to, ir problemų, su kuriomis susiduria komitetai, yra tikrai daug. Ir iš Seimo valdybos, ir iš Seimo Pirmininko įgalioto kuruoti komitetų darbą asmens tikėjausi pagalbos arba bent jau dėmesio, bet tokios pagalbos per visą tą laikotarpį neteko sulaukti“, – 2001 m. gegužę kalbėjo R.Šukys.

VIDEO: R.Karbauskis palieka Seimą: kokios tikrosios to priežastys ir ką jis veiks atsisakęs parlamentaro mandato?

Pats R.Karbauskis tuomet teisinosi, kad komitetų pirmininkai patys jam neišsakė problemų, nesikreipė. Taip pat jis teisinosi, kad niekas jo neprašė vesti Seimo posėdžių.

„Pirmiausia Seimo posėdžius pradėjau vesti po to, kai pradėjau gauti pasiūlymus. O pasiūlymų gavau, jau minėjau, kai ponas G.Jakavonis pasakė, dėl ko būsiu atstatydintas. Dėl to, kad nevedu posėdžių. Po to buvo apsižiūrėta, kad tokių siūlymų nebuvo, ir buvo pradėta siūlyti“, – dėstė jis.

Tada buvo toks mano elgesys, tokia mano elgesio forma dėl to, kad buvo tokios aplinkybės: sėdėti ano Seimo kadencijos metu, štai čia kolegos, kurie buvo, kai buldozeris eidavo bet kuriuo klausimu...

Savo pasisakyme R.Karbauskis tuomet tikino, kad atsistatydinti pats neketina ir teisinosi, kad praėjusioje kadencijoje išties buvęs vangus.

„Be abejo, tie skaičiai, kurie buvo praeitoje kadencijoje, ir dabar, aišku, nepalyginami. Tada buvo toks mano elgesys, tokia mano elgesio forma dėl to, kad buvo tokios aplinkybės: sėdėti ano Seimo kadencijos metu, štai čia kolegos, kurie buvo, kai buldozeris eidavo bet kuriuo klausimu...“, – cituojamas R.Karbauskis stenogramoje, kurią visą galite paskaityti čia.

Seimo tinklalapyje pateikiamais duomenimis, 2000-2004 m. kadencijos Seime R.Karbauskis lankėsi 65,87 proc. posėdžių dienų ir nepraleido 60,38 proc. posėdžių.

Po 2004 m. į Seimą R.Karbauskis kandidatavo tik 2016 m.

2010 m. žurnalui „Ji“ interviu davęs R.Karbauskis tuomet pats kalbėjo apie tai, kad iš Seimo pasitraukė po aštuonerių metų.

„Dvidešimt penkerių tapau Seimo nariu, tikėjausi, kad galiu spręsti valstybės klausimus. Ne iš karto supratau, kur papuoliau. Po aštuonerių metų pasitraukiau: neatlaikiau psichologiškai, man buvo per sunku. Dabar juokauju, kad tik būdamas seneliukas pagalvosiu apie prezidentavimą (juokiasi)“, – tuomet teigė R.Karbauskis.

15min vertinimu, Radvilės Morkūnaitės-Mikulėnienės pasakytas, o Algirdo Syso pakartotas teiginys, jog Ramūnas Karbauskis kartą jau buvo pasitraukęs iš Seimo nebaigęs kadencijos, nėra tiesa, kadangi 2000-2004 m. Seime R.Karbauskis išbuvo iki kadencijos pabaigos. Tiesa ta, kad R.Karbauskis neteko Seimo vicepirmininko posto, nes praleidinėjo posėdžius.

Jūs klausiate – tikriname mes
Įveskite politiko ar kito visuomenės veikėjo teiginį, kurį reikia patikrinti. Jei tik įmanoma, nurodykite, kur ir kada tai buvo pasakyta.
* privalomi laukai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius