Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 12 12

Tiesa ar melas? R.Karbauskis: „Mokytojų atlyginimai auga labiausiai viešajame sektoriuje“

Ginčijantis dėl kitų metų biudžeto ir streikuojančių mokytojų reikalavimų valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis pareiškė, kad mokytojų atlyginimai augo ir augs labiausiai viešajame sektoriuje. 15min patikrino, ar tai tiesa?
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Praėjusią savaitę Seime aršiai diskutuota apie mokytojų, reikalaujančių didesnių algų, uždarbį.

„Valstiečių“ pirmininkas ta proga pareiškė, kad streikuojančių mokytojų profsąjungos lyderiai iš tiesų nenori derybų, tik kelti sąmyšį.

„Mokytojų atlyginimai auga labiausiai viešajame sektoriuje ir augs toliau. Tai yra numatyta. Vyriausybė pasirengusi tą augimą numatyti, išdėstyti visam viešajam sektoriui, ne tik mokytojams“, – sakė R.Karbauskis.

Pasiteiravome R.Karbauskio, kokiais duomenimis remdamasis jis taip pareiškė.

Kaip teigiama 15min raštu pateiktuose „valstiečių“ lyderio atstovės spaudai Dalios Vencevičienės atsakymuose, R.Karbauskis vertino Statistikos departamento, Lietuvos banko, Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM), Sveikatos apsaugos (SAM), Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) viešai skelbiamus duomenis.

Anot jos, ŠMM lapkritį paskelbė, kad mokytojų atlyginimas šiais mokslo metais padidėjo 13,6 proc. ir siekia 934 Eur neatskaičius mokesčių. Vidutinis padidėjimas, kaip skelbia ministerija, siekė 190 eurų. Anot atsakymo, atlyginimai augo 70,5 proc. mokytojų.

„Prieš metus šis dydis siekė 822 eurus, 2016 metais – 783 eurus. Labiausiai algos augo asmenims iki 30 metų – 29 proc., pokytis per metus – nuo 647 iki 836 eurų (neatskaičiavus mokesčių). 30–40 metų mokytojams algos augo 16 proc. – nuo 777 iki 901 euro. Didžiausia pedagogų grupė – tie, kuriems 50–60 metų. Jiems algos kilo 12 proc. – nuo 825 iki 923 eurų“, – teigiama atsakymuose.

Pasak D.Vencevičienės, skirtingose savivaldybėse bendrojo ugdymo mokyklų mokytojų atlyginimai didėjo iki 31 proc. – didžiausi mokytojų atlyginimų kilimo šuoliai fiksuojami Širvintų rajone – 31 proc., Rietavo savivaldybėje – 25 proc., Kalvarijos savivaldybėje – 24 proc., Jurbarko, Prienų r. – 22 proc., Vilniaus rajono – 21 proc. Įvedus etatinį mokytojų darbo apmokėjimo modelį, nuo rugsėjo mokytojų atlyginimų fondas pasipildė 17,4 mln. eurų.

Anot atsakymo, SAM taip pat skaičiuoja, kad atlyginimai žymiai didėjo ir sveikatos sektoriaus specialistams. Šiemet skirtos lėšos jiems atlyginimus turėjo padidinti apie 18 proc.

Kai kuriose ligoninėse gydytojai uždirbo mažiau nei 1000 eurų, o kitose ir daugiau kaip 2200 eurų. Atitinkamai slaugytojų atlyginimai kai kur nesiekė ir 500 eurų, o kitur – beveik 800 eurų už etatą.

R.Karbauskio atstovės teigimu, kadangi šalies gydymo įstaigose itin nevienoda darbo užmokesčio tvarka, buvo siekiama, kad atlyginimai kiltų mažiausiai uždirbantiems, ir didžiausias dėmesys buvo skiriamas jiems.

„SAM gegužės pradžioje su keliomis medikų profesinėmis sąjungomis pasirašė susitarimą dėl atlyginimų „grindų“, kad gydytojo užmokesčio pastovioji dalis iki mokesčių turės siekti mažiausiai 1 tūkst. eurų, slaugytojo su aukštuoju išsilavinimu – 700 eurų, be aukštojo išsilavinimo – 600 eurų“, – teigiama atsakyme.

Jame pabrėžiama, kad vidaus reikalų sistemos darbuotojų atlyginimai šiemet vidutiniškai jau galėjo padidėti apie 190 Eur neatskaičius mokesčių – taip skelbė VRM.

Anot jos, vertindamas bendrą informaciją apie šiuos sektorius ir mokesčių pokyčius, R.Karbauskis atkreipė dėmesį į švietimo sektorių, kuriame atlyginimai ėmė kilti šiemet ir planuojama, jog, priėmus biudžetą, kils artimiausiu metu.

„Svarbu pabrėžti, kad 2019 m. rugsėjo antruoju etatinio įvedimo etapu bus skiriama papildomų lėšų papildomoms mokytojų darbo valandoms apmokėti, o vidutinis atlyginimų augimas bus tolygiai didėjantis. R.Karbauskis atkreipia dėmesį į specialistų, kuriems didėja atlyginimas, skaičių – t.y. net 70 proc. mokytojų kilo atlyginimai, kai kuriems augimas apie 30 proc. Tai yra labai didelis augimas ir bene didžiausias viešajame sektoriuje“, – teigiama „valstiečių“ lyderio atstovės atsakyme.

Statistikos departamentas: labiausiai augo ne mokytojų algos

15min remiasi Statistikos departamento 15min pateiktais duomenimis, kuriuose lyginamas atlyginimų augimas pagal veiklos sritis.

Statistikos departamentas viešojo sektoriaus algų pokyčius pagal profesijas skelbia tik kas ketverius metus.

Tačiau vaizdą galime susidaryti iš biudžetininkų algų pokyčio pagal veiklos sritis – šiuos duomenis departamentas skelbia kas ketvirtį. Iš statistikos matyti, kad mokytojų algos augo tikrai ne labiausiai.

Pirmoje vietoje pagal algų augimą – mokslinių tyrimų ir taikomosios veiklos srities darbuotojai, jų algos šių metų trečią ketvirtį, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai, augo 26,2 proc., už jų rikiuojasi aukštųjų mokyklų darbuotojai, jų algų pokytis – 22,2 proc. Sveikatos priežiūros srities biudžetininkams algos augo 19,7 proc.

Švietimo srities darbuotojų algos augo ne taip sparčiai, departamento duomenimis, jos kilo 12,4 proc.

Bendrojo vidurinio ugdymo darbuotojai išskirti kaip atskira sritis ir jų algų pokytis yra dar menkesnis.

Lyginant su praėjusiųjų metų trečiuoju ketvirčiu, jų algos didėjo 11,3 proc.

Statistikos departamento duomenimis, mažiausiai kilo apdirbamosios gamybos srities darbuotojų atlygis – 3,2 proc.

Kas planuojama ateičiai?

R.Karbauskio atstovė 15min taip pat pateikė informaciją apie žadamą algų augimą. Anot jos, iki 2020 m. vidutinis atlyginimas, pagal Vyriausybėje 2017 metų vasarą priimtus sprendimus, vidaus reikalų sistemoje pasieks apie 1 000 Eur „į rankas“. 2017 metais jis nesiekė nė 600 Eur.

„Kitąmet žymiai didinti atlyginimus numatyta ir socialiniams darbuotojams. SADM pažymi, kad šiuo metu dirbama ties saugumo garantijų norminimu bei 2019 m. ketina didinti su šeimomis dirbančių socialinių darbuotojų pastoviosios pareiginės algos koeficientus – socialiniams darbuotojams 15 proc., atvejo vadybininkams – 30 proc. 2020 m. ir 2021 m. numatomas didinimas turėtų siekti apie 15 proc. ir jau 2020 metais aplenkti Lietuvos vidutinį darbo užmokestį“, – teigė ji.

R.Karbauskio atstovė tvirtina, kad kitąmet didės atlyginimai ir kultūros darbuotojams. Kultūros ministerija yra suplanavusi nuo kitų metų kultūros ir meno darbuotojų atlyginimus padidinti 75 eurais.

Kiek konkrečiai augs mokytojų algos, R.Karbauskis informacijos nepateikė, tačiau ŠMM anksčiau yra 15min nurodžiusi, jog mokytojai į rankas gaunamų pajamų pokytį pajus jau sausio mėnesį dėl šalyje vykstančios mokesčių reformos. Nuo ateinančio rugsėjo 1 d. mokytojų atlyginimai vidutiniškai turėtų didėti dar 9 proc. lyginant su šiais mokslo metais, bent 10 proc. didės ir ankstyvojo ugdymo specialistų atlyginimai. Kiek iš tiesų gali kilti algos, 15min jau analizavo atskirai.

R.Karbauskis pateikė daug informacijos apie augusias ir augsiančias algas, tačiau 15min tikrino jo citatą „Mokytojų atlyginimai auga labiausiai viešajame sektoriuje ir augs toliau“, kuri reiškia, kad mokytojų atlyginimai augo labiausiai lyginant su kitų biudžetininkų. Informacijos, kuri patvirtintų, jog mokytojų algos išties augo labiau, nei kitų viešajame sektoriuje, „valstiečių“ lyderis nepateikė. Tuo metu Statistikos departamento pateiktoje informacijoje pagal veiklos sritis matyti, kad mokytojus pagal augimą pralenkė kai kurių kitų veiklos rūšių darbuotojai. Lentelėje su 35 veiklos rūšimis, kuri buvo pateikta 15min, bendrasis vidurinis ugdymas tėra 11, o švietimas apskritai – aštuntoje vietoje pagal algų augimą, tai nulėmė 15min vertinimą, kad R.Karbauskis paskelbė netiesą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius