Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

2019 07 09

Tiesa ar melas? R.Karbauskis: „Niekada nesu nieko blogo pasakęs apie Seimo pirmininką“

Didžiausios Seimo frakcijos lyderis Ramūnas Karbauskis tikina, kad siūlymas Seimo pirmininkui Viktorui Pranckiečiui trauktis iš pareigų nėra kerštas už kritiką. Pats R.Karbauskis aiškina niekada kolegos atžvilgiu nieko blogo nepasakęs, bet ar tikrai?
Viktoras Pranckietis ir Ramūnas Karbauskis
Viktoras Pranckietis ir Ramūnas Karbauskis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Problemų nematau, bet suprantu, kad viešojoje erdvėje dabar yra sukurta tokia versija, kad Karbauskis keršija Viktorui Pranckiečiui, bet tai yra netiesa, nes aš neturiu už ką keršyti, niekada nesu nieko blogo pasakęs apie Seimo pirmininką“, – ketvirtadienį laidoje „Delfi diena“ sakė politikas.

Įvertinti ištartos frazės „blogumą“ ar „gerumą“ – subjektyvi užduotis. Vis dėlto kai kurie Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderio žodžiai apie Seimo pirmininką leidžia kelti klausimą, ar analogišką frazę išgirdę iš, pavyzdžiui, kolegos darbe, nepalaikytume to prasto tono ženklu. Todėl priminsime faktus.

Liūdnai atrodė Seimo pirmininkas šioje scenoje.

Liūdnai atrodantis pirmininkas

Vienas dviprasmiškų LVŽS lyderio pareiškimų apie Seimo pirmininką nuskambėjo 2018 m. kovo 15 d., kuomet po nepavykusios apkaltos Konstituciją šiurkščiai pažeidusiam Mindaugui Basčiui greta Seimo vyko protestas „Mes kaltinam!“.

Seimo pirmininkas susirinkusiems prisipažino, kad jam „gėda būti tokio Seimo pirmininku“. V.Pranckietis nebuvo patenkintas nepavykusiu Seimo bandymu nušalinti M.Bastį bei su Kęstučiu Pūku, Greta Kildišiene ir Artūru Skardžiumi susijusiais skandalais.

V.Pranckiečio nuomonė neaplenkė „valstiečių“ lyderio ausų. Paklaustas, kaip vertina tokį bendrapartiečio pareiškimą R.Karbauskis pareiškė, kad besigėdijantis prisipažinęs Seimo pirmininkas atrodė liūdnai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis ir Ramūnas Karbauskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis ir Ramūnas Karbauskis

„Liūdnai atrodė Seimo pirmininkas šioje scenoje, tai yra faktas, nes tikriausiai nesitikėjo tokios publikos reakcijos, trūksta patirties dar politinės“, – mitingo metu sakė LVŽS vadovas. Politikas pareiškė, kad jei V.Pranckiečiui gėda dėl Seimo darbo, parlamentas gali išsirinkti kitą Seimo pirmininką.

Tuo pamokymai parlamento vadovui nesibaigė. Nepraėjus nė parai po mitingo „valstiečių“ vadovas Seimo pirmininko vardu kalbėjosi su žiniasklaida ir pareiškė, kad V.Pranckietis gėdos visgi nejaučia.

„Šiandien ryte šnekėjomės, iš tiesų už mūsų frakciją, už mūsų koaliciją Seimo pirmininkui negėda. Vakar tikriausiai tame renginyje Seimo pirmininkui buvo pakankamai daug streso ir manau, kad jis gaudė tuo metu tokias mintis, kokios tuo metu atėjo į galvą. Ir galbūt ne visai korektiški tie pasisakymai buvo viso Seimo atžvilgiu ir tikiuosi, kad tokių pasisakymų ateity nebebus“, – po frakcijos posėdžio žurnalistams sakė R.Karbauskis.

Aš manau, kad šiuo atveju Seimo pirmininkas tiesiog ieško pozicijos, kurioje jis galėtų atrodyti svarbus ir reikalingas.

Vietos nerandantis pirmininkas

LVŽS vedlio rūstybę Seimo pirmininkas užsitraukęs buvo ir šių metų vasarį. Tuomet prezidentei Daliai Grybauskaitei atsisakius patvirtinti Irmos Gudžiūnaitės kandidatūrą tapti Aplinkos ministerijos vadove, įtampa valdančiųjų ir prezidentės santykiuose buvo pasiekusi piką. V.Pranckietis siūlėsi numalšinti įtampą.

„Ministerija turi turėti ministrą, tai turbūt turime kalbėti apie tai, koks turi būti daromas kitas žingsnis, kad ministras atsirastų. Pirmiausia, žinoma, kalbėsiu su partneriu, su mūsų valdančiąja dauguma, ir tada žiūrėsim, kokie gali būti sprendimai“, – „Žinių radijui“ sakė V.Pranckietis.

Toks parlamento vadovo gestas užkliuvo Seimo Kultūros komiteto pirmininkui. Šį kartą kalbėdamas nebe Seimo pirmininko, o premjero vardu, R.Karbauskis pareiškė, kad pagalbos Sauliui Skverneliui nereikia.

Svajūno Stroino nuotr./Vilniuje prie Seimo įvyko protestas „Mes kaltinam!“
Svajūno Stroino nuotr./Vilniuje prie Seimo įvyko protestas „Mes kaltinam!“

„Pirmiausia, premjerui nereikia tarpininkų bendraujant su prezidente. Aš manau, kad šiuo atveju Seimo pirmininkas tiesiog ieško pozicijos, kurioje jis galėtų atrodyti svarbus ir reikalingas“, – mintimis apie partijos kolegos pasiūlymą dalijosi R.Karbauskis.

Prabėgus trims mėnesiams R.Karbauskis vėl suabejojo Seimo pirmininko vieta politinėje padangėje. Prieš antrąjį prezidento rinkimų turą V.Pranckietis pareiškė balsuosiąs už konservatorių kandidatę Ingridą Šimonytę. „Valstiečių“ lyderis savo ruožtu priminė, kad Seimo pirmininkas neatstovauja partijai.

„Kaip partijos narys jis dabar neveikia. Jo pareiškimai daugeliu atvejų nėra niekaip derinami su partija, su frakcija. Mes gerbiame jo nuomonę, jis turi teisę kaip kiekvienas žmogus, pilietis pasisakyti“, – Seime žurnalistams sakė R.Karbauskis. – Tik noriu pareikšti, kad žmonės žinotų, jog jo nuomonė neturi nieko bendro su mūsų partijos nuomone, kadangi ji niekaip nėra derinama.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

Juoką keliantis pirmininkas

Dar aštresnių komentarų krušą Seimo pirmininko atžvilgiu R.Karbauskis pradėjo naujos koalicijos formavimo įkarštyje. Kultūros komiteto pirmininkui užkliuvo parlamento vadovo nenoras užleisti Seimo pirmininko posto Lietuvos socialdemokratų darbo partijos pirmininkui Gediminui Kirkilui.

„(...) Seimo pirmininkas priklauso Lietuvos socialdemokratų darbo partijai, yra susitarta“, – gegužės 30 d. naujienų agentūrai BNS sakė R.Karbauskis. Politikas pridūrė, kad V.Pranckietis „elgiasi neadekvačiai“, ginčydamasis dėl savo galimybių likti poste.

„Valstiečių“ lyderis tvirtino, kad V.Pranckietis „taps juokingu bet kam, kas bent kažkiek domisi politika“.

Desperacijoje ir tame pyktyje Seimo pirmininkas tiesiog nebesuvokia, kad šnekėdamas apie partinius reikalus jis visiškai sumaišo situaciją.

„Jeigu jis galvoja, kad jam pavyks išsaugoti savo poziciją, pabandykim įsivaizduoti, kaip tai atrodys. (...) Jis tikrai neatstovaus valdančiajai daugumai. Tai būtų Seimo pirmininkas, kuris atstovauja pačiam sau“, – tuomet sakė R.Karbauskis.

Kitą dieną sekė LVŽS vadovo pareiškimas, kad poste išlikti siekiančiam V.Pranckiečiui gali tekti atsisveikinti ne tik su parlamento vadovo kėde, bet ir naryste partijoje.

„Desperacijoje ir tame pyktyje Seimo pirmininkas tiesiog nebesuvokia, kad šnekėdamas apie partinius reikalus jis visiškai sumaišo situaciją, kurioje yra toks beatodairiškas noras išsaugoti savo postą, o tai jam užtemdo suvokimą, kad tai nebe Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos ir požiūrio į vienas kitą problema. Tai yra objektyvi realybė“, – gegužės 31 d. kalbėjo LVŽS lyderis.

Bet tai yra nesąmonė, žmogus sako nesąmones.

Birželį V.Pranckiečio interviu LRT televizijai pareiškė, kad per jo kadenciją jau du kartus buvo bandoma jį pašalinti iš Seimo pirmininko posto. Taip pat tvirtino, kad pašalinti jį nori ne „socialdarbiečiai“, o pats R.Karbauskis. Šį interviu naujienų agentūrai ELTA R.Karbauskis pakomentavo taip: „Tai yra nesąmonė, tokių bandymų nebuvo, ir jūs tą puikiai žinote. Aš nesuprantu, kodėl šitas žmogus apskritai tokius dalykus teigia. Jis tikriausiai ir nori, kad aš pradėčiau kažkaip tai komentuoti, vertinti. Bet tai yra nesąmonė, žmogus sako nesąmones“, – teigė R.Karbauskis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis ir Ramūnas Karbauskis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis ir Ramūnas Karbauskis

Susinepatoginti verčiantis pirmininkas

Dar liepos 4 d., prieš interviu „Delfi diena“, R.Karbauskis pareiškė, kad Seimo pirmininkas susitapatino su postu ir vykdo viešųjų ryšių akciją, kad galėtų likti prie parlamento vairo. Politikas pareiškė, kad jam nepatogu prieš koalicijos partnerius, kurie yra įtraukti į sprendimus, kuriuose dalyvauti neturėtų.

„Visą laiką tai būdavo vidinis frakcijos klausimas ir toliau, bet dabar mūsų partijos narys susitapatino su ta pozicija ir dabar atrodo, kad Seimo pirmininkas nėra Seimo pirmininkas, o yra tiesiog V.Pranckietis“, – BNS sakė „valstiečių“ lyderis.

Susisiekėme su R.Karbauskiu ir paprašėme paties politiko įvertinti, ar šios frazės nėra „blogo sakymas“ apie V.Pranckietį, tačiau atsakymo į tai, kaip išvardintus pasisakymus vertina pats Kultūros komiteto pirmininkas, kol kas negavome.

15min vertinimu, objektyviai patikrinti, ar R.Karbauskis yra pasakęs „ką nors blogo“ apie Seimo pirmininką neįmanoma, nes tai – vertinimo klausimas, tačiau galima gana užtikrintai teigti, kad dviprasmiškų, kritiškų bei pašaipių LVŽS pirmininko pasisakymų V.Pranckiečio atžvilgiu buvo ne vienas.

Jūs klausiate – tikriname mes
Įveskite politiko ar kito visuomenės veikėjo teiginį, kurį reikia patikrinti. Jei tik įmanoma, nurodykite, kur ir kada tai buvo pasakyta.
* privalomi laukai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius