Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 10 23

Tiesa ar melas? R.Šimašius: „Buvusi vadovybė užskolino Liberalų sąjūdį“

Iš Liberalų sąjūdžio pirmininko pareigų atsistatydinęs Vilniaus meras Remigijus Šimašius tikina, kad, jeigu Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) nuspręs partijai neskirti dotacijos ne pusmetį, o ilgiau, jai išgyventi bus labai sunku, o gal ir neįmanoma. Pasak jo, taip yra dėl to, kad partiją buvusi jos vadovybė įklampino į didžiules skolas. Ar tikrai skolinosi tik buvusi Liberalų sąjūdžio vadovybė?
Remigijus Šimašius ir Eligijus Masiulis
Remigijus Šimašius ir Eligijus Masiulis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Tai iš tiesų buvusi partijos vadovybė ne tik pridirbo tam tikrų dalykų, dėl kurių tenka srėbti, bet ir užskolino Liberalų sąjūdį gana smarkiai. Tai iš tikrųjų reikės derėtis, dėliotis visus planus ir su banku įskaitant, bet planas, kaip išgyventi artimiausiu metu, jis yra, o paskui, natūralu, yra teisminis procesas“, – ketvirtadienį po VRK posėdžio žurnalistams sakė R.Šimašius.

Šiuo metu Liberalų sąjūdžio skola iš tiesų yra didesnė, nei buvo kada nors partijos istorijoje. Ji siekia 540 tūkst. eurų, o partija sąskaitoje nurodo turinti tik 101 896 eurus.

Didžiausią sumą – 530 tūkst. eurų – partija yra įsiskolinusi Šiaulių bankui.

Dar pernai gegužės pabaigoje Liberalų sąjūdžio projekto vadove dirbusi, o dabar laikinai atsakingosios partijos sekretorės pareigas einanti Justė Kisinaitė 15min nurodė, kad partija turi 400 tūkst. eurų banko paskolą, tai kada ir kaip skola išaugo?

R.Šimašius skolinimosi datų ir sumų neatsimena

15min, kaip visuomet, pirmiausia kreipėsi į buvusią partijos vadovybę partijos įklampinimu į skolas apkaltinusį penktadienį iš Liberalų sąjūdžio pirmininko posto atsistatydinusį Vilniaus merą R.Šimašių.

Tačiau jis pareiškė, kad partijos skolų augimo aplinkybių neprisimena.

„Aš iš tikrųjų dabar mintinai nepateiksiu skolų dalies, bet ji yra viešai paskelbta, galima pasitikrinti. Ta dinamika yra labai aiški, kad augo visą laiką liberalų skola, pastaruosius pusantrų metų tik ji pradėjo mažėti“, – teigė R.Šimašius.

Anot jo, tai nėra nei blogai, nei gerai, tiesiog – faktas.

Tačiau viešai prieinami duomenys jokiu būdu nerodo, kad liberalų skola būtų mažėjusi. Vyriausiajai rinkimų komisijai pateiktose ataskaitose ši skola kasmet tik augo ir pernai gruodį buvo didesnė nei bet kada anksčiau, ir siekė 540 tūkst. eurų.

„Pagal mano planą, pagal kurį partija gyvena, tai prieš kitus rinkimus ta mūsų skolos problema būtų išspręsta ir galbūt tik kitiems rinkimams tektų kažkiek pasiskolinti, bet mastas būtų visiškai kitas“, – teigė R.Šimašius.

Anot jo, prieš pernai vykusius Seimo rinkimus partija buvo pasiskolinusi daugiau nei prieš bet kuriuos kitus rinkimus iki 2016-ųjų. Jiems partija deklaravo išleidusi beveik 931 tūkst. eurų.

Tikslių detalių, kada, iš ko ir kiek partija skolinosi, jos buvęs pirmininkas R.Šimašius 15min sakė neatsimenantis.

„Dabar yra skolų grąžinimo metas“, – teigė buvęs Liberalų sąjūdžio pirmininkas ir pridūrė, kad VRK sprendimu netekęs valstybės dotacijos pusmečiui Liberalų sąjūdis dar išgyventų, tačiau, jei VRK nutartų palikti partiją be pinigų visus dvejus metus, išgyventi būtų labai sudėtinga.

„Jeigu pusei metų (neskirtų dotacijos – red.past.), tai būtų labai sunku, bet būtų įmanoma išgyventi, planas yra“, – sakė R.Šimašius.

400 tūkst. eurų paskola staiga padvigubėjo

Todėl bandant išsiaiškinti, ar tikrai Liberalų sąjūdį į skolas įklampino buvusi partijos vadovybė – kitaip tariant, kyšininkavimu įtariamas Eligijus Masiulis – 15min kreipėsi į partijos laikinąją atsakingąją sekretorę J.Kisinaitę.

Būtent ji pernai gegužės 26 dieną elektroniniame laiške buvo nurodžiusi, kad Liberalų sąjūdis iš Šiaulių banko per Kredito liniją pasiskolino 400 tūkst. eurų.

Dabar ta pati J.Kisinaitė nurodė, kad partija pernai gegužę, prieš pat kratas E.Masiulio namuose, pasiskolino dvigubai daugiau – ne 400, o 800 tūkst. eurų.

J.Kisinaitė aiškina, kad pernai nurodė ne visą paskolos dydį, o partiją jau realiai pasiekusią sumą. Tačiau klausimas buvo daugiau nei aiškus. Ir J.Kisinaitės buvo klausiama, ne kiek paskolos pinigų partija jau turi sąskaitoje, o kiek ji yra pasiskolinusi.

Liberalų sąjūdžio atsakingoji sekretorė nurodo, kad sprendimas skolintis buvo elektroniniu partijos valdybos sprendimu priimtas pernai gegužės 6 dieną – likus mažiau nei savaitei iki kratų pas E.Masiulį.

Sprendime nenurodoma, ar jam kas nors prieštaravo. O ir penktadienį atsistatydinęs R.Šimašius, ir laikinai prie partijos vairo stojęs Eugenijus Gentvilas jau tuomet buvo Liberalų sąjūdžio valdybos nariai ir balsavo dėl paskolos ėmimo. E.Gentvilas dar pernai 15min sakė pritaręs E.Masiulio siūlymui skolintis. Priešinęsis įsiskolinimui nesako ir R.Šimašius.

Taigi vargu ar galima dėl įsiskolinimų kaltinti vien E.Masiulį. Tam, kaip matyti iš 15min gauto dokumento, jis buvo gavęs valdybos pritarimą.

2016 m. gegužės 6 dienos valdybos sprendimu, dėl paskolos tartis įpareigotas tuometis partijos atsakingasis sekretorius Raimondas Imbrasas. Ir susitarti jam pavyko neįtikėtinai greitai. Paskola, anot dabartinės laikinosios liberalų atsakingosios sekretorės J.Kisinaitės, buvo paimta tą pačią dieną.

J.Kisinaitė taip pat nurodo, kad skolinti pinigai partiją pasiekė per keturis kartus. Po 200 tūkst. eurų partijos sąskaiton įkrito kratų pas E.Masiulį išvakarėse gegužės 11 dieną, ir kitą dieną po kratų – gegužės 13-ąją.

Tuomet E.Masiulis atsistatydino, o partijos pirmininku suvažiavime buvo išrinktas R.Šimašius. Ir jis nesustabdė, nepersiderėjo dėl paskolos dydžių, todėl liepos 12 dieną ir rugpjūčio 9 dieną partija gavo dar po 200 tūkst. pasiskolintų eurų.

Pasiimtą 800 tūkst. eurų paskolą partija bankui buvo įsipareigojusi grąžinti per tris kartus – po 270 tūkst. eurų šiemet gegužę ir lapkritį bei 260 tūkst. eurų kitų metų gegužę.

Vieną dalį – 270 tūkst. eurų – liberalai jau spėjo grąžinti balandį gavę 395 tūkst. eurų valstybės dotaciją. Dar tiek pat, pagal sutartį su Šiaulių banku, jie buvo įsipareigoję grąžinti šiemet lapkritį – vėl po valstybės dotacijų skyrimo.

Tačiau VRK pripažinus partiją šiurkščiai pažeidus įstatymus ir priėmus nepiniginę auką iš juridinio asmens „Taikomosios politikos instituto“, liberalai gali likti be pinigų. Tuomet jiems teks persiderėti dėl paskolos grąžinimo grafiko. Nežinia, iš kokių lėšų partija ir tiesiog pragyvens, nes dabar per mėnesį veiklai ji vidutiniškai išleidžia 62 tūkst. eurų.

Skaidrumo standartas – tik dėl akių?

Atsistatydindamas iš Liberalų sąjūdžio pirmininko posto R.Šimašius penktadienį socialiniame tinkle „Facebook“ pasigyrė, kad vienas iš geriausių jo vadovavimo metu priimtų sprendimų – Skaidrumo standarto patvirtinimas.

„Pavyko pasitvirtinti ir įdiegti tokį skaidrumo standartą, kokio neturi jokia kita partija, todėl šiandien, kad ir kaip keistai skambėtų vakarykščio VRK sprendimo kontekste, Liberalų sąjūdis yra skaidriausia partija Lietuvoje – tai sakau nė kiek neperdėdamas“, – rašė R.Šimašius.

Skaidrumo standartu Liberalų sąjūdis įpareigojo partijos sekretoriatą ne rečiau kaip kartą per mėnesį savo internetiniame puslapyje skelbti partijos pajamas ir išlaidas, o po kiekvienų rinkimų pateikti visuomenei detalias pajamų ir išlaidų ataskaitas.

Tačiau tai nėra daroma. Partijos internetiniame puslapyje skelbiamos ne mėnesio pajamų ir išlaidų išklotinės, o ketvirčių. Be to, nors jau tuoj lapkritis, partijos tinklalapyje galima rasti informaciją tik apie dviejų šių metų ketvirčių išlaidas ir pajamas. Negana to, apie praėjusių metų finansus informacijos išvis nebėra.

finansai
finansai

Partijos tinklalapyje nėra ir nė žodžio apie Liberalų sąjūdžio įsiskolinimus. Čia pateikiamos tik nuorodos į VRK pateiktas ataskaitas, tačiau jos yra gana senos – dabar atsiskaityta tik už praėjusius metus.

Taigi rinkėjams buvo neįmanoma sužinoti, kam, kiek ir kada buvo įsiskolinusi partija, o atsakingoji sekretorė J.Kisinaitė pernai 15min pateikdama informaciją apie paskolą iš Šiaulių banko suklaidino sumažindama 800 tūkst. paskolą perpus.

Vis dėlto, buvęs partijos pirmininkas R.Šimašius sakė tiesą teigdamas, kad į skolas partiją įklampino buvusi jos vadovybė, nors neakcentavo, kad ir pats tuo metu buvo partijos valdybos narys ir paskolos ėmimui nesipriešino. Taip pat, kad tapęs partijos pirmininku nė nebandė dalies dar neišmokėtos paskolos neimti arba pasiskolintų pinigų neišleisti.

Jūs klausiate – tikriname mes
Įveskite politiko ar kito visuomenės veikėjo teiginį, kurį reikia patikrinti. Jei tik įmanoma, nurodykite, kur ir kada tai buvo pasakyta.
* privalomi laukai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius