Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2018 05 29 /2018 09 05

Tiesa ar melas? Ramūnas Karbauskis: „Nerasite balsavimo žemės ūkio klausimais, kuriame būčiau dalyvavęs“

Gegužę dievagojęsis, kad nesprendžia su žemės ūkiu susijusių klausimų, valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas, vieno didžiausių šalies koncernų „Agrokoncerno“ akcininkas Ramūnas Karbauskis kartoja tą pačią mantrą – antradienį visuomeniniam transliuotojui jis vėl pareiškė Seimo posėdžių metu nebalsuojantis dėl klausimų, susijusių su žemės ūkiu.
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Norėjau pasakyti, kad jūs nerasite tokio balsavimo žemės ūkio klausimais, kuriame aš būčiau dalyvavęs. Tikrai, absoliučiai. Nes tai tikrina jūsų kolegos, nuolat tikrina, kad aš netyčia nesuklysčiau, tai praktiškai tie visi patikrinimai rodo, kad tokių balsavimų nėra.

Tiktai žodis „žemė“, „žemės ūkis“ ir taip toliau, mano kortelė ištraukiama ir aš tokiuose [balsavimuose] nedalyvauju. Aš net nežinau įstatymo projektų ir jų neskaitau sąmoningai.

Aš turiu nuomonę, aš turiu žinojimą tam tikrose srityse, bet aš labai gerai suprantu, kad yra interesų konfliktas ir aš neturiu savo žinojimo, netgi jeigu jis yra pakankamai stiprus ir argumentuotas, jo išreikšti“, – paklaustas, ar neturėtų susilaikyti nuo balsavimo, kai svarstomi žemės ūkio klausimai, antradienį LRT laidoje „Dienos tema“ kalbėjo R.Karbauskis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis, Artūras Skardžius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis, Artūras Skardžius

15min jau tikrino, ar R.Karbauskis visada nusišalina nuo klausimų, susijusių su žemės ūkiu. Tyrimo rezultatus nutarėme atnaujinti ir priminti.

Gegužę socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje „valstietis“ aiškino, kad Seimo konservatorius Andrius Kubilius „slepia interesus versluose“, o prezidentė Dalia Grybauskaitė turi paslapčių, „prasilenkiančių su viešųjų ir privačiųjų interesų derinimu“.

„Su manimi siejamo verslo interesas labai aiškus, seniai visiems žinomas. Niekada nedalyvauju svarstymuose, posėdžiuose, sprendimų priėmimuose, kuriuose sprendžiama dėl žemės ūkio“, – tvirtino R.Karbauskis.

Jis taip pat pridūrė, kad politikai, kurie „tampa įtakos agentais, imasi manipuliuoti kolegomis, slepia savo interesų lauko detales, bando priimti kažkam palankius įstatymus ar padeda gauti atsakingus postus, yra neverti politiko vardo“.

Iš Seimo svetainėje pateikiamos viešai prieinamos informacijos matyti, kad parlamentaras šios kadencijos laikotarpiu neteikė nė vieno žemės ūkio klausimus sprendžiančio įstatymo projekto, pavasario sesijos metu nedeklaravo susitikimų su, pavyzdžiui, žemės ūkio sektoriaus atstovais. Tačiau žemės ūkio tema R.Karbauskis rašė ir platino pranešimus žiniasklaidai, balsavo dėl kitų Seimo narių teiktų siūlymų.

Balsavo dėl „agrokomisijos“

R.Karbauskis, Seimo posėdžių metu balsuodamas „už“ arba „prieš“, reiškė nuomonę dėl konservatorių iniciatyvos tirti situaciją žemės ūkyje.

Tokį siūlymą Seimo nariai registravo po to, kai 15min pranešė apie apeitą tvarką – politikui priklausantis „Agrokoncernas“ naudojosi sūnų, sesers, brolio, tėvo valdoma žeme, taip sukaupė 22 tūkst. hektarų žemės, nors vienam fiziniam arba juridiniam asmeniui draudžiama valdyti daugiau kaip 500.

Parlamentinį tyrimą inicijavę konservatoriai norėjo, kad jo metu būtų atsakyta į tris dešimtis klausimų dėl dirbamos žemės įsigijimų, į Lietuvą įvežamų trąšų, augalų apsaugos priemonių, žemės ūkio technikos pardavimų, grūdų ir aliejinių augalų, sėklų rinkų pasidalinimo, grūdų elevatorių valdymo.

Kovo 13-ąją, pateikiant nutarimą dėl žemės ūkio situacijos tyrimo, R.Karbauskis nebalsavo, kovo 22-ąją svarstant Kaimo reikalų komiteto siūlymą atmesti tyrimą – taip pat nebalsavo, tačiau pasisakė už tai, kad nutarimas toliau būtų svarstomas ne Audito, o Kaimo reikalų komitete.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis

Balandžio 24-ąją, dar kartą svarstant komiteto siūlymą nevykdyti tyrimo, R.Karbauskis balsavo „už“. Visgi Seimas nutarimo neatmetė ir trečią kartą rinko kitą komitetą. Iš Teisės ir teisėtvarkos, Audito ir Ekonomikos komitetų „valstietis“ balsavo už pirmąjį, tačiau parlamentas šį klausimą patikėjo Ekonomikos komitetui.

Pastarasis gegužės 15 dieną Seimui siūlė tyrimo atsisakyti. R.Karbauskis tokią poziciją palaikė, balsavo „už“. Tokios pat nuomonės tądien laikėsi daugelis Seimo narių, tad tyrimo idėjos buvo išsižadėta.

TAIP PAT SKAITYKITE: Grupė parlamentarų tirs žemgrobystės atvejus, prekybą trąšomis

Pritarė teikimui siaurinant susijusių asmenų ratą

R.Karbauskis dalyvavo ir kovo 20 dienos balsavime, kai Seimas sprendė dėl siūlymo susiaurinti fizinių asmenų, laikomų susijusiais, ratą. Pateikiant įstatymo projektą, politikas balsavo už tai, kad prie „susijusiųjų“ nebūtų priskiriami sutuoktinių tėvai.

Kituose balsavimuose R.Karbauskis nedalyvavo, parlamentarai įstatymo projektą priėmė.

Birželio 30-ąją „valstiečių“ vedlys dalyvavo balsuojant dėl Seimo Teisės ir teisėtvarkos parengto nutarimo, kuriuo siūlyta sustiprinti valstybinės žemės naudojimo kontrolę. Tąkart, priimant šį teisės aktą, R.Karbauskis pasisakė prieš konservatorių siūlymą daryti pertrauką iki kito posėdžio. Visgi pertrauka bus – klausimas liko rudens sesijai.

Opozcinių Seimo frakcijų nariams nusprendus inicijuoti anksčiau minėtą tyrimą, „valstiečių“ lyderis pranešė kreipęsis į Konkurencijos tarybą su prašymu parlamentarams suteikti turimą informaciją apie padėtį žemės ūkio sektoriuje.

Kitą dieną R.Karbauskis informavo kreipęsis ir į Nacionalinę žemės tarnybą bei Generalinę prokuratūrą, kurių paprašė pateikti duomenis apie žemės ūkio paskirties žemės koncentraciją, ikiteisminius tyrimus ir bylas, susijusias su žemės grobimu, užvaldymu, prievartiniu bankrotu.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

Išplatintuose pranešimuose politikas tvirtino, kad opozicija viešojoje erdvėje skleidžia klaidinančią informaciją, pateikia išankstinę neigiamą nuomonę, o jis kreipdamasis, pavyzdžiui, į Generalinę prokuratūrą, dėstė, kad šios „pateikta informacija objektyviai pristatys situaciją šalyje“.

R.Karbauskis: Seimui reikėjo suteikti įgaliojimus pradėti diskusiją

„Visuomenę turi pasiekti objektyvi institucijų informacija, o ne Seimo opozicijos kuriamos visiškai tiesos neatitinkančios istorijos, nukreiptos prieš LVŽS ir jos lyderį“, – pranešime cituotas R.Karbauskis.

Kiek anksčiau, dar 2017-aisiais, Seimo narys kalbėjo ir apie smulkiesiems bei stambiesiems ūkininkams taikomus mokesčius. Vyriausybei pristačius reformos gaires, R.Karbauskis tikino, kad mokesčiai smulkiesiems nedidės.

Paklaustas, kaip paaiškintų savo nenusišalinimą balsuojant dėl įstatymų projektų, susijusių su žemės ūkiu, R.Karbauskis tikino, kad parlamentaro balsavimas pateikiant teisės aktus reiškia jo sutikimą arba nesutikimą, kad Seime vyktų diskusija siūlomu klausimu.

„Kiek pamenu, esu balsavęs šio projekto pateikimo stadijoje – Žemės ūkio paskirties žemės įsigijimo įstatymo Nr. IX-1314 3 straipsnio pakeitimo įstatymo projektas (Nr. XIIIP-1577), – nes Seimui reikėjo suteikti įgaliojimus pradėti diskusiją. Jai tokiu būdu pritariau, o vėliau, kai jau vyko tolesni sprendimų priėmimai svarstymo ir priėmimo stadijose, balsavimuose nedalyvavau“, – atsakyme 15min rašė Seimo narys.

Anot R.Karbauskio, balsavimas dėl konservatorių inicijuotos „agrokomisijos“ nėra lygus balsavimui dėl įstatymo, „kuris visada susijęs su atitinkamais pokyčiais, sąlygų keitimu“.

Ši, Jūsų minima komisija – eilinė opozicijos viešųjų ryšių akcija, kuri nieko bendra su pokyčiais žemės ūkio sektoriuje neturėjo.

„Ši, Jūsų minima komisija – eilinė opozicijos viešųjų ryšių akcija, kuri nieko bendra su pokyčiais žemės ūkio sektoriuje neturėjo. Jeigu analizavote atidžiai Seimo nutarimo dėl komisijos sudarymo tekstą, turėjote pastebėti, jog jame ignoruojama aplinkybė, kad šalies institucijos jau disponuoja informacija, kurią norėjo atskirai rinkti konservatorių siūloma komisija. Taip pat dalis komisijai planuotų priskirti funkcijų akivaizdžiai peržengė laikinųjų komisijų įgaliojimus.

Aš visada siūliau opozicijai, jeigu ji turi kokių nors įtarimų, kreiptis į prokuratūrą ar kitas kompetentingas institucijas, nes tik jos gali atlikti tokius tyrimus“, – pabrėžė R.Karbauskis.

Komisija – „nėra žemės ūkio politikos klausimas“

Politiko tikinimu, opozicijos atstovai buvo ne sykį prasitarę, kad komisija „reikalinga kaip įrankis leidžiantis toliau eskaluoti konservatorių kuriamas intrigas ir tiesos neatitinkančią informaciją“ apie jį.

„O į atsakingas kompetentingas institucijas kreipiausi iš karto po to, kai Gabrielius Landsbergis (konservatorių partijos pirmininkas – 15min) vienoje radijo laidoje jau konkrečiai pasakė, kad komisija žemės ūkiui tirti yra skirta tirti mane. Todėl kreipiausi į jas dėl objektyvios informacijos ne man asmeniškai, o visiems Seimo nariams, pateikimo, kad jie nebūtų klaidinami asmenų, kurie turi akivaizdžią poziciją mano atžvilgiu“, – atsakyme dėstė R.Karbauskis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis ir Ramūnas Karbauskis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis ir Ramūnas Karbauskis

„Opozicijos bandymai inicijuoti komisijas, kurios prasilenkia ne tik su politine etika, Seimo nario kompetencija, bet ir įstatymais, nėra žemės ūkio politikos klausimas, nuo kurio, dėl visiems suprantamų priežasčių, sąmoningai atsiribočiau“, – pridūrė jis.

Nors, R.Karbauskio nuomone, tyrimo dėl žemės ūkio situacijos iniciatyva yra „viešųjų ryšių akcija“, o ne „žemės ūkio politikos klausimas“, o palaikymas siūlymui susiaurinti fizinių asmenų, laikomų susijusiais, ratą yra „sutikimas, kad Seime vyktų diskusija“, 15min vertinimu, R.Karbauskis teigė netiesą tvirtindamas, kad „niekada nedalyvauja svarstymuose, posėdžiuose, sprendimų priėmimuose, kuriuose sprendžiama dėl žemės ūkio“.

Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos eteryje aiškindamas, kad „tokio balsavimo, kuriame jis būtų dalyvavęs, nerasime“, R.Karbauskis kartojo klaidingą informaciją – tokių balsavimų yra.

Politikas nusišalino ne nuo visų Seime svarstytų projektų, susijusių su žemės ūkiu, komunikavo šiuos klausimus žiniasklaidai.

Jūs klausiate – tikriname mes
Įveskite politiko ar kito visuomenės veikėjo teiginį, kurį reikia patikrinti. Jei tik įmanoma, nurodykite, kur ir kada tai buvo pasakyta.
* privalomi laukai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius