-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 07 17

Tiesa ar melas? S.Skvernelis: dėl kalbų „išeisiu į miestą ir užkrėsiu kitus“ ar atitinkamo elgesio asmuo neteks vizos

Reaguodamas į COVID-19 užsikrėtusio uzbeko grasinimą užkrėsti kitus Lietuvos gyventojus, premjeras Saulius Skvernelis paskelbė atkirtį – už tai svetimšaliams bus naikinama viza ir jie patys bus deportuojami. Bet ar to tikrai pakanka norint panaikinti užsieniečio vizą? Ar yra skirtumas tarp kalbų ir veiksmų bandant išplatinti virusą?
Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Trečiadienį Lrytas.lt pranešė, jog vienas COVID-19 užsikrėtęs, į Lietuvą dirbti atvykęs uzbekas pagrasino iš Abromiškių reabilitacijos ligoninės, kur patalpinta keliolika koronavirusu užsikrėtusių užsieniečių, išeiti į miestą ir užkrėsti kitus. Premjeras S.Skvernelis pabrėžė, kad toks elgesys netoleruotinas, ir paaiškino, ką jis prišauks.

„Noriu labai aiškiai pabrėžti dar vieną dalyką. Netoleruosime tokių grasinimų, apie kuriuos skelbiama žiniasklaidoje. Į pasisakymus „išeisiu į miestą ir užkrėsiu kitus“ ir panašius arba atitinkamą elgesį bus reaguojama griežtai ir principingai. Viza tokiems asmenims bus naikinama, jie patys bus deportuojami iš Lietuvos“, – feisbuke rašė jis ir pridūrė, kad dėl minėto konkretaus atvejo policija imsis reikiamų priemonių.

Perklaustas, ar už kalbas ką nors užkrėsti virusu, o ne veiksmus, galima panaikinti atvykusiojo vizą, S.Skvernelis savo mintį patikslino – esą viza būtų naikinama, jei asmuo ką nors užkrėstų.

„Mes nenaikiname nė vienos vizos. Už tai numatyta atsakomybė mūsų įstatymuose – ir už grasinimą arba už ketinimą padaryti nusikalstamą veiką. O platinimas ligos, žinant, kad esi susirgęs, užtraukia baudžiamąją atsakomybę. Dėl to tiek pačios veikos padarymas, tiek kėsinimasis ją padaryti – šiuo atveju kalbama apie baigtinį nusikaltimą, jeigu tai darytų – pasekmės būtų ir deportacija, vizos panaikinimas, ir baudžiamoji atsakomybė“, – komentavo ministras pirmininkas.

Bet viskas nėra taip paprasta.

„Vien tai, kad užsienietis grasina pažeisti Lietuvos įstatymus ar juos pažeidė, nėra pagrindas panaikinti nacionalinę vizą“, – 15min nurodė Migracijos departamento direktorė Evelina Gudzinskaitė.

Vien tai, kad užsienietis grasina pažeisti Lietuvos įstatymus ar juos pažeidė, nėra pagrindas panaikinti nacionalinę vizą.

Atvykėlis iš ne Europos Sąjungos valstybės, norintis Lietuvoje dirbti ne ilgiau nei metus, galėtų gauti nacionalinę vizą. O panaikinta ji galėtų būti, jei užsienietis pažeistų bent vieną įstatyme „Dėl užsieniečių teisinės padėties“ nustatytų nacionalinės vizos naikinimo pagrindų, pavyzdžiui, užsieniečio buvimas Lietuvoje grėstų viešajai tvarkai.

„Užsieniečio keliamos grėsmės viešajai tvarkai ar visuomenei vertinimą atlieka policija ir Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT)“, – nurodė E.Gudzinskaitė.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Evelina Gudzinskaitė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Evelina Gudzinskaitė

Tad pirmiausia, pasak jos, policija ir VSAT turėtų įvertinti, ar grasinimas pažeisti privalomos saviizoliacijos taisykles ar tokių taisyklių pažeidimas yra pakankamai rimtas, kad galėtų būti pripažintas grėsme viešajai tvarkai ar visuomenei.

Jei tokia grėsmė būtų pripažinta, tuomet Migracijos departamentas vizą galėtų panaikinti.

Policija, pasak Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vedėjo Ramūno Matonio, sužinojusi apie grasinimą išplatinti ligą įprastai imasi priemonių, grasinusįjį gali įspėti.

„Paprastai, gavus tokią informaciją, policija aiškinasi, ar toks grasinimas realus, apklausia asmenį, liudytojus, imasi priemonių, imasi prevencinių, kontrolės priemonių, asmuo gali būti įspėtas“, – nurodė R.Matonis.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Ramūnas Matonis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Ramūnas Matonis

Klausiamas, ar policija užsieniečio, grasinusio pažeisti privalomos saviizoliacijos taisykles, buvimą gali įvertinti kaip grėsmę viešajai tvarkai, o gal tokia grėsmė rastųsi, jei jis ne tik grasintų, bet ir imtųsi veiksmų – ligą išplatintų, R.Matonis teigė nežinantis.

„Sunku atsakyti, reiktų vertinti konkrečias aplinkybes ir jo veiksmus“, – nurodė jis.

Atsakomybė, pasak jo, gresia už Baudžiamojo kodekso pažeidimus, tai yra, jei asmuo, būdamas medicinos įstaigos informuotas apie savo ligą ir įspėtas dėl apsaugos priemonių, kurių jis privalo laikytis bendraudamas su žmonėmis, sukelia pavojų kitam asmeniui užsikrėsti pavojinga ar ypač pavojinga užkrečiamąja liga.

Tokiu atveju jis baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki vienerių metų.

Tačiau žiniasklaidoje užkrėsti visuomenę grasinusiam uzbekui bent kol kas niekas negresia. Policija 15min informavo, kad bent jau iki ketvirtadienio pietų jokios baudžiamosios bylos ar vadinamosios administracinės teisenos jam pareigūnai nėra pradėję.

„Iki šiol nėra gauta jokio pranešimo nei iš gyventojų, nei iš Abromiškių reabilitacijos įstaigos darbuotojų“, – pažymėjo Vilniaus apskrities policijos Komunikacijos poskyrio specialistė Loreta Kairienė.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./ Policija
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./ Policija

Neturėdami formalaus pagrindo, pareigūnai nesiima nei medžiagos galimam tyrimui rinkimo, nei vadinamojo „aplinkybių patikslinimo“ – vien kalbos viešoje erdvėje nėra pakankamas pretekstas kelti bylas.

Baudžiamajame kodekse yra ir kita nuostata, susijusi su viešosios tvarkos pažeidimu. Pagal ją, asmuo, elgesiu, grasinimais viešumoje sutrikdęs visuomenės rimtį ar tvarką, baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

15min vertinimu, premjero S.Skvernelio teiginys, jog tiems, kurie grasins išplatinti ligą arba tai padarys (pažeis įstatymą), bus naikinama viza, yra manipuliatyvus ir tik arti tiesos. Pagal įstatymus, skirtingos pasekmės laukia tų, kurie tik kalba, ir tų, kurie ir daro. Šiuo atveju, policija nė nepradėjo tyrimo dėl uzbeko pasisakymų spaudoje.

Be to, nustatyti, kam ir už ką atimama viza, ne premjero kompetencijos lauke – tik policija arba VSAT turi prerogatyvą įvertinti, ar toks elgesys yra pretekstas naikinti vizą.

Jūs klausiate – tikriname mes
Įveskite politiko ar kito visuomenės veikėjo teiginį, kurį reikia patikrinti. Jei tik įmanoma, nurodykite, kur ir kada tai buvo pasakyta.
* privalomi laukai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius