-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 09 25

Tiesa ar melas? T.Tomilinas: „Pradėjo trauktis mūsų baisiausios socialinės ligos – savižudybės, emigracija“

LRT rinkimų debatuose Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovas Tomas Tomilinas tvirtino, kad dvi didžiausios socialinės problemos – savižudybės ir emigracija – pradėjo trauktis. 2019 m. buvo pirmi metai per dešimtmetį, kai imigracija viršijo emigraciją. Tačiau kaip atrodo savižudybių problemos situacija Lietuvoje?
Tomas Tomilinas
Tomas Tomilinas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Artėjantys rinkimai verčia politikus griebtis išradingumo siekiant rinkėjų dėmesio, o 15min imasi tikrinti, kiek tiesos politikų reklamose ir rinkiminiuose pasisakymuose. Įtariate, kad politiko išsakyti faktai – melagingi? Pastebėjimus siųskite el.paštu patikrinta@15min.lt arba užpildykite formą po šia naujiena.

Paklaustas apie demografines problemas LVŽS atstovas debatuose Seimo narys Tomas Tomilinas gyrėsi pasiekimais, tačiau pripažino, kad vis dar yra, ką nuveikti: „Aš drįstu teigti, jog mes padarėme tikrai didelį žingsnį link to, kas vadinama gerovės valstybe, tikrai tai yra tik pusiaukelė.“

„Mes turime esminį rodiklį – pradėjo trauktis mūsų baisiausios socialinės ligos – savižudybės, emigracija. Tai padeda spręsti demografines problemas“, – tvirtino LVŽS kandidatas.

Paklaustas, kokiais duomenimis remiasi, 15min T.Tomilinas pateikė Higienos instituto statistiką. Pateiktuose duomenyse teigiama, jog 2016–2019 m. savižudybių sumažėjo apie 18 proc.

Remiantis T.Tomilino informacija, savižudybių skaičiaus mažėjimą lėmė aktyvi savižudybių prevencija: iniciatyvos, projektai, ASSIST ir CAMS (angl. Collaborative Assessment & Management of Suicidality) mokymai bendruomenėms ir specialistams. Taip pat savivaldybėse patvirtinti ar rengiami savižudybių prevencijos algoritmai, kurie veikia 16-oje iš 46 SAM apklaustų savivaldybių.

Kaip svarbus veiksnys išskirtas ir emocinės bei psichologinės pagalbos prieinamumas: psichikos sveikatos centrai, visuomenės sveikatos biurai savivaldybėse, emocinės ir psichologinės paramos linijos ir kompleksinės paslaugos šeimai.

Taip pat minimas ir „Rotary International“ globalios dotacijos GG1743565 projektas „Savižudybių prevencijos modelis ir jo taikymas Lietuvos savivaldybėse“ 11-oje savivaldybių (2018-2020).

2020 m. rugsėjo 9 d. patvirtintas Nacionalinis savižudybių prevencijos planas, kuriame numatytos trijų ministerijų: Sveikatos apsaugos ministerijos, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos bei Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos, priemonės.

Tačiau T.Tomilinas pastebi, jog valstybės dėmesys ir finansavimas siekiant įveikti šią problemą vis dar nėra pakankamas. Esą būtina skirti dėmesį didžiausios rizikos grupėms: vyrams, jaunimui ir senjorams.

T.Tomilinas 15min taip pat priminė savo ankstesnes iniciatyvas: „Dar 2009 dariau suaugusių švietimo projektą (Locademia) Lietuvos savižudybių sostinėje Kupiškyje, kuris išjudino inovatyvų vietos valdžios ir NVO bendravimą, jo metu iškilo savižudybių tema, lyderiai, kurie paskui dirbo su tema ir galiausiai Kupiškyje gimė sisteminiai sprendimai.“

Tendencijos išlieka: 4,5 karto dažniau nusižudo vyrai

Higienos instituto Sveikatos informacijos centro Mirties atvejų ir jų priežasčių stebėsenos skyrius skelbia, kad 2019 m. Lietuvoje įvyko 658 savižudybės, iš jų 539 vyrai ir 119 moterų.

Žymiai dažniau Lietuvoje nusižudo vyrai. Tai galima pastebėti ir iš jaunimo savižudybių statistikos. Amžiaus grupėje nuo 15 iki 19 metų iš 17 nusižudžiusių 14 buvo vyriškos lyties, o tarp 20–24 metų amžiaus asmenų 27 iš 31 buvo vyrai.

Daugiausia savižudybių buvo 45–59 metų amžiaus grupėje (196), antroje vietoje 25–44 metų amžiaus grupė (170). Tarp darbingo amžiaus vyrų savižudybės yra trečia pagal dažnumą mirties priežastis (6,2 proc.), o tarp moterų – aštunta (2,5 proc.)

Savižudybių problema itin aktuali ir vyresnio amžiaus asmenims – 2019 m. nusižudė 95 asmenys virš 75 metų.

2018 m. bendras savižudybių skaičius Lietuvoje buvo 683. 100 000 gyventojų 2018 m. teko 24,4 mirusiųjų. 2019 m. šis rodiklis nukrito iki 23,5.

Higienos instituto Sveikatos informacijos centro duomenimis, mirtingumas dėl savižudybių mažėja kasmet nuo 2013 metų.

Mirtingumo rodiklis – didžiausias Europoje

Laikinai einantis Savižudybių prevencijos biuro vedėjo pareigas Rimantas Misevičius sutinka, jog savižudybių problematika Lietuvoje keičiasi: „Savižudybių skaičius ir mirtingumas po truputį mažėja, kažkiek mažėja stigma kreiptis pagalbos, taip pat viešojoje erdvėje ši tema nebėra tabu.“

„Kita vertus, 2019 m. mirtingumo rodikliai dėl savižudybių Lietuvoje siekė 23,5 atvejo 100 000 gyventojų, tai labai didelis skaičius, didžiausias Europoje ir vienas didžiausių pasaulyje“, – pastebi R.Misevičius.

Kur pranešti ir ieškoti pagalbos
Jei reikia skubios pagalbos
Skambinkite pagalbos telefonu 112
Jei esate savižudybės krizėje, arba ieškote pagalbos kitam
Jei patyrėte smurtą
Jei reikalinga emocinė (psichologinė) pagalba telefonu, arba internetu
Jei esi vaikas ir tau reikalinga pagalba

15min vertinimu, T.Tomilinas buvo teisus sakydamas, kad mažėja savižudybių ir emigruojančių žmonių. 2019-aisiais pirmą kartą imigracija viršijo emigraciją. Tiesa, savižudybių mažėja jau nuo 2013-ųjų metų.

Jūs klausiate – tikriname mes
Įveskite politiko ar kito visuomenės veikėjo teiginį, kurį reikia patikrinti. Jei tik įmanoma, nurodykite, kur ir kada tai buvo pasakyta.
* privalomi laukai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius