Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 07 27

Tiesa ar melas? Viktoras Pranckietis: „Apie 20 tūkst. socialdemokratų dirba valstybės tarnyboje“

Seimo pirmininkas, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovas Viktoras Pranckietis trečiadienį 15min studijoje teigė, kad socialdemokratai nepalaiko valstybės tarnybos pertvarkos, nes apie 20 tūkst. socialdemokratų partijos narių dirba valstybės tarnyboje. Ar tai gali būti tiesa?
15min studijoje – Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis
15min studijoje – Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Pasiteiravus, ar svarstant valstybės tarnybos pertvarką neatsitiks taip, kad patys „valstiečiai“ liks opozicijoje, o sprendimus priims susivieniję socialdemokratai ir konservatoriai, V.Pranckietis pareiškė, kad abi partijos saugo valstybės tarnyboje dirbančius savo partijų narius.

„Čia yra kita, turbūt, priežastis vis tiktai. Tai yra seniai dirbančios partijos ir daug narių, ir turbūt net neslepiant, tarkime, socialdemokratų partijos narių turbūt apie 20 tūkst. žmonių, dirba valstybės tarnybose“, – pareiškė V.Pranckietis.

Net patikslinus, kad Lietuvos socialdemokratų partijoje išvis tėra apie 20 tūkst. narių, V.Pranckietis savo žodžių neatsiėmė.

„Jie visi gal turbūt ir dirba. Jeigu nedirba, tai bent jau rėmėjai. Bet taip yra“, – pareiškė jis.

15min per patarėjus V.Pranckiečio dar kartą paprašė nurodyti, kokiais duomenimis remdamasis Seimo pirmininkas mini tokius skaičius.

Seimo pirmininko atstovė spaudai Dalia Vencevičienė nurodė, kad V.Pranckietis vadovavosi viešojoje erdvėje pasirodžiusiais duomenimis, kurių pagrindu buvo aptariama situacija valstybėje, kiek ir kokių partijų atstovų dirba valstybės tarnyboje, valstybės įmonėse, ar yra susiję atitinkamais ryšiais su partijomis ir valstybės valdymu įvairiuose lygiuose, valstybės finansais, viešaisiais pirkimais.

„Pasak pirmininko, jam teko ne kartą girdėti ir šios partijos atstovų teiginius, kad šios partijos dauguma atstovų ir rėmėjų, šeimos narių yra susiję su valstybės tarnyba ar valstybės valdomomis įmonėmis. Seimo pirmininko teigimu, svarbu, kad atitinkamos tarnybos skirtų daugiau dėmesio informacijai, kiek ir kokių partijų atstovų yra susijusių su valstybės tarnyba, valstybės valdomomis įmonėmis, įvertintų korupcijos apraiškas. Tokių ryšių garsiu pavyzdžiu Seimo pirmininkas įvardija „Lietuvos geležinkelius“, – atsakyme 15min nurodė D.Vencevičienė.

Parlamento vadovo nuomone, valstybė ir jos finansai turi būti valdomi skaidriai. V.Pranckiečio teigimu, tarnybos turi užtikrinti, kad nusikalstama veika būtų sustabdyta, o galimai neskaidrūs sandoriai bei ryšiai – išaiškinti ir sustabdyti laiku.

Pasak Seimo pirmininko, visuomenei taip pat neturėtų kilti klausimų, kodėl vieni ar kiti asmenys laimi konkursus į valstybės tarnybą ar valstybės įmonės postus. Dėl korupcijos ir protekcionizmo valstybė patiria didelius finansinius bei moralinius nuostolius.

„Pirmininkas vertina valstybei dirbančius asmenis, kurie atsakingai, nuoširdžiai, profesionaliai atlieka darbus, naudingus valstybei ir jos žmonėms, o ne tenkina siaurus partinius interesus“, – priduriama atsakyme 15min.

VIDEO: Viktoras Pranckietis: „apie 20 tūkst. socialdemokratų dirba valstybės tarnyboje“

Valstybės tarnybos departamento viešai skelbiamais duomenimis, 2017 m. liepos 25 dieną Lietuvos valstybės tarnyboje buvo 59 910 pareigybių. Tokiu atveju, jei V.Pranckietis būtų teisus, beveik kas trečias valstybės tarnautojas būtų socialdemokratas.

Valstybės tarnybos departamentas, tiesa, partinės valstybės tarnautojų priklausomybės nefiksuoja ir neskaičiuoja.

Teisingumo ministerijai šiemet kovo 1 dieną pateiktais duomenimis, Lietuvos socialdemokratų partijai priklauso 20 389 nariai.

Partijos pirmininko Gintauto Palucko teigimu, 2017 m. liepos 26 dieną partijos duomenų bazėje 473 socialdemokratai nurodo dirbantys valstybės tarnyboje, 125 iš jų užima vadovaujančias pareigas.

„473 žmonės vienaip ar kitaip, panašu, kad yra valstybės tarnyboje. Aišku, kai kurie duomenys gali būti šiek tiek senstelėję, nes vyksta darbuotojų kaita, tačiau iš esmės duomenys neturėtų skirtis. Tai yra 20 tūkst. socialdemokratų valstybės tarnyboje tikrai nedirba“, – sako G.Paluckas.

Kitų šaltinių norint patikrinti socialdemokratų duomenis nėra, tačiau nėra ir pagrindo jais netikėti, todėl 15min vertina, kad Seimo pirmininkas V.Pranckietis, teigdamas, kad apie 20 tūkst. socialdemokratų partijos narių iš 20 389 dirba valstybės tarnyboje, sakė netiesą.

Jūs klausiate – tikriname mes
Įveskite politiko ar kito visuomenės veikėjo teiginį, kurį reikia patikrinti. Jei tik įmanoma, nurodykite, kur ir kada tai buvo pasakyta.
* privalomi laukai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius