Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 10 12 /12:39

V.Tomaševskis apie savo atsakomybę LLRA-KŠS neperžengus rinkimų barjero: iš to išplaukia kiti veiksmai

Valdančiojoje koalicijoje dirbanti Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga (LLRA-KŠS) Seimo rinkimuose daugiamandatėje apygardoje neperžengė 5 proc. barjero ir 70 parlamentarų mandatų dalybose nedalyvaus. Partijos lyderis Valdemaras Tomaševskis žadėjo, kad neperlipus šio slenksčio, jis trauksis iš LLRA-KŠS pirmininko posto. Pirmadienį jis sakė, kad prisiima atsakomybę už rezultatus ir „iš to išplaukia kiti veiksmai“.
Valdemaras Tomaševskis
Valdemaras Tomaševskis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Pirmadienį naujienų agentūra BNS rengia Seimo rinkimuose dalyvavusių politinių partijų spaudos konferencijas.

Jas galite žiūrėti čia:

V.Tomaševskis dėkojo rinkėjams, balsavusiems už LLRA-KŠS sąrašą ir partijos kandidatus.

Vertinant rinkimų rezultatus, anot jo, apmaudu, kad partija neperžengė 5 proc. barjero. Tačiau jis sakė, kad rezultatas neblogas, turint mintyje didelę konkurenciją.

V.Tomaševskis pabrėžė, kad du LLRA-KŠS kandidatai laimėjo rinkimus vienmandatėse rinkimų apygardose jau pirmajame ture. Dar trys partijos kandidatai varžysis antrajame rinkimų ture.

Be to, anot jo, partija laimėjo virš 100 rinkimų apylinkių iš beveik 2 tūkstančių apylinkių, kai kuriose jų LLRA-KŠS esą surinko per 70 proc. rinkėjų balsų.

Paklaustas, kokios klaidos padarytos rinkimų kampanijos metu, V.Tomaševskis sakė, kad jos bus analizuojamos. Jis kartojo, kad kai kuriose rinkimų apylinkėse LLRA-KŠS pasiekė puikių rezultatų.

Kalbėdamas apie neigiamas rinkimų kampanijos puses, jis aiškino, kad gauta informacijos, jog kai kur padaryta šiurkščių nusižengimų, tarkime, dėl finansinių dalykų. Esą skundas dėl to pateiktas VRK.

Paklaustas, ar ketina trauktis iš partijos pirmininkų, kaip žadėjo rinkimų naktį, V.Tomaševskis nekonkrečiai aiškino, kad atitinkami sprendimai bus priimti.

„Ne vieną kartą tai dariau, bet mūsų partijos narių, bičiulių buvo kiti sprendimai. Vakar irgi pakomentavau, kad jeigu nebus šitų 5 procentų, nors, matote, yra 5 procentai plius nuo galiojančių biuletenių, tai, aišku, aš priimu visą atsakomybę, visą kaip partijos lyderis ir centrinio štabo vadovas“, – teigė jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Valdemaras Tomaševskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Valdemaras Tomaševskis

Paprašytas patikslinti, ar paliks LLRA-KŠS vadovo postą, V.Tomaševskis aiškino, kad „iš to išplaukia kiti veiksmai“, kas darbine tvarka bus svarstoma.

Perklaustas, ar kaip partijos lyderis ketina pasitikrinti pasitikėjimą, ar pateiks atsistatydinimo pareiškimą, V.Tomaševskis tikino, kad tai – detalės. Bet bus padaryti žingsniai pagal LLRA-KŠS įstatus.

Klausiamas, kokią LLRA-KŠS ateitį įsivaizduoja, kai partija neturės savo frakcijos parlamente, ar tikisi, kad jos atstovai galėtų dirbti naujojoje valdančiojoje koalicijoje ir Vyriausybėje, V.Tomaševskis pakartojo, kad jau laimėti keli Seimo narių mandatai, dar trys partijos kandidatės turi galimybių juos laimėti po dviejų savaičių.

„Praktiškai parlamentinę atstovybę mes jau turime. Esame parlamentinė partija ir dirbsime normalia tvarka, darysime tuos darbus, kurios darėme, kuriuos pradėjome. Ypač svarbu yra priimti įstatymą dėl 13-osios pensijos mokėjimo. To laukia labai stipriai mūsų pensininkai. (...) Taip pat mes kelsime naujas iniciatyvas pagal savo partijos programą, kuri yra labai plati“, – komentavo LLRA-KŠS lyderis.

Liko septinti

Kaip rodo Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenys, už LLRA-KŠS daugiamandatėje apygardoje balsavo 4,82 proc. Seimo rinkimuose dalyvavusių rinkėjų.

Partija neperžengė 5 proc. rinkėjų balsų barjero, reikalingo, kad ji dalyvautų parlamentarų mandatų dalybose.

Dviejose vienmandatėse rinkimų apygardose LLRA-KŠS kandidatai laimėjo dar pirmajame ture. Šalčininkų-Vilniaus vienmandatėje į Seimą išrinkta Beata Petkevič, o Medininkų apygardoje – Česlavas Olševskis.

Daugiausia rinkėjų balsų daugiamandatėje apygardoje gavo opoziciniai konservatoriai – skaičiuojama, kad jie laimėjo 23 parlamentarų mandatus.

Pirmame ture Antakalnio vienmandatėje apygardoje laimėjo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų vedlė Seimo rinkimuose Ingrida Šimonytė.

Valdantieji „valstiečiai“ per pirmąjį Seimo rinkimų turą iškovojo 16 Seimo narių mandatų. Darbo partija – 9 mandatus.

Už Lietuvos socialdemokratų partiją daugiamandatėje apygardoje balsavo 9,26 proc. Seimo rinkimuose dalyvavusių rinkėjų.

Pagal šiuos rezultatus, socialdemokratai naujos kadencijos parlamente turėtų turėti 8 atstovus. Tiek pat, kiek rinkimų debiutantė Laisvės partija.

Taip pat barjerą į Seimą peržengė Liberalų sąjūdis. Pagal rinkimų rezultatus daugiamandatėje apygardoje, naujos kadencijos parlamente partija turės 6 vietas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius