Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 06 /16:39

Klaipėdos universitetinė ligoninė: prezidentui tai rimta, ministras mato daugybę bėdų,o meras neskuba

Pirmadienį Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas surengė trumpąją spaudos konferenciją, kurioje komentavo naujausią informaciją kovoje su koronavirusu ir pokyčius Klaipėdos universitetinėje ligoninėje (KUL). Jis kol kas neskuba nušalinti ligoninės vadovo Vinso Janušonio, nors prezidentas tai, kas vyksta ligoninėje, vadina labai rimtu dalyku, o sveikatos apsaugos ministras mato daugybę bėdų, kurios kelia didžiulę grėsmę ir medikams, ir pacientams. Prezidento Gitano Nausėdos teigimu, KUL koronavirusu yra užsikrėtę 43 darbuotojai ir 31 pacientas.
Klaipėdos mero padėkos vakaro akimirka
Klaipėdos mero padėkos vakaro akimirka / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Meras konferencijos metu pranešė, kad dar šią savaitę pradės veikti vadinamoji Karščiavimo klinika Galinio Pylimo gatvėje, kur veikia Klaipėdos miesto psichikos sveikatos centras. Taip pat prašoma Sveikatos apsaugos ministerijos užtikrinti priemones tokiai klinikai funkcionuoti. Šioje klinikoje bus priimami 18–60 metų karščiuojantys pacientai su šeimos gydytojų siuntimais.

Meras neskuba priimti sprendimo

Tačiau daugiausia bėdų dėl Klaipėdos universitetinės ligoninės. Pirmadienio rytą KUL sveikatos apsaugos darbuotojų profesinė sąjungos pirmininkas Dainius Budrulis prašo nušalinti KUL vyriausiąjį gydytoją Vinsą Janušonį. Anot profsąjungos atstovų, ši ligoninė – viena iš pagrindinių Lietuvos gydymo įstaigų, kur gydomi COVID-19 užsikrėtę asmenys, tačiau medikų darbo sąlygos čia netinkamos. Dėl infekcijų kontrolės pažeidimų uždaryta didelė dalis Klaipėdos universitetinės ligoninės skyrių, keliuose skyriuose tarp gydytojų ir pacientų išplito COVID-19.

Teisinėje valstybėje linčo teismas tikrai ne ta priemonė, kurią galima skatinti ir toleruoti

Naujausiomis žiniomis, KUL patikrinti 87 Akušerijos ir ginekologijos skyriaus darbuotojai. Visi atsakymai – neigiami.

Šiuo metu nuo COVID-19 Klaipėdoje gydomi 67 pacientai.

Šį ketvirtadienį Klaipėdoje bus rengiamas tarybos posėdis, jame turės dalyvauti ir vyriausiasis gydytojas profesorius Vinsas Jonušonis. Tikimasi, kad iki tol bus gautos ir ministerijos komisijos išvados.

Meras V.Grubliauskas patikino, kad visos nušalinimo procedūros gali būti atliekamos tik teisiniu keliu. „Lietuvoje jau buvo bandoma atleisti pagal nuotrauką ir visi žinome, kuo tai baigėsi“, – sakė meras.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas

Anot jo, į visus klausimus bus atsakyta tarybos posėdžio metu, ketvirtadienį.

„Aš pats laukiu komisijos išvadų, viena komisija, jei neklystu, darbo komisija, dar tebedirba, kitų išvadų niekas nematė, kai jos bus pateiktos, bus galima įvertinti. Teisinėje valstybėje linčo teismas tikrai ne ta priemonė, kurią galima skatinti ir toleruoti“, – teigė V.Grubliauskas.

Prezidentas: situacija rimta

Prezidentas Gitanas Nausėda spaudos konferencijoje pirmadienį atviravo, jog pastaruoju metu tenka užsiimti „aštrių kampų šalinimu tarp savivaldybės ir Sveikatos apsaugos ministerijos“.

Anot jo, dėl karščiavimo klinikos sutarti pavyko, tačiau Klaipėdos universitetinės ligoninės klausimas – žymiai opesnis. „Dar spėjau trumpai susipažinti su jau pateiktomis Sveikatos apsaugos ministerijos darbo grupės išvadomis. Jos yra rimtos. Priekaištai ir kritika skamba įtikinamai ir manau, kad tiesiog savivaldybė pati turi įvertinti, ar nereikia imtis tam tikrų organizacinių priemonių šios ligoninės atžvilgiu“, – teigė G.Nausėda.

Konfliktas, pasak jo, jau tapo per gilus. G.Nausėda pateikė ir skaičius. Anot jo, koronavirusu jau užsikrėtę 43 šios ligoninės darbuotojai ir 31 pacientas.

Ministras mato daug bėdų

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pirmadienį spaudos konferencijoje sakė, kad Klaipėdos universitetinėje ligoninėje (KUL) nustatyta daug infekcijų kontrolės pažeidimų.

„Vizitas penktadienį ir šeštadienį parodė, kad vis dėlto daugelis nuogąstavimų pasitvirtino [...]. Ekspertų vertinimu, buvo tikrai labai daug rizikos tiek personalui, tiek pacientams užsikrėsti, buvo daug kryžminės taršos, tinkamai neorganizuota infekcijų kontrolė“, – spaudos konferencijos metu kalbėjo jis.

Penktadienį Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) pranešė, kad stabdoma Klaipėdos universitetinės ligoninės veikla, paliekant sveikatos paslaugų teikimą tik Akušerijos ir ginekologijos, Onkologijos bei Infekcinių skyriuose. Toks sprendimas priimtas po medikų pranešimų apie galimus pažeidimus gydymo įstaigoje ir po susitikimo su medikų profesinėmis sąjungomis.

Taip pat pranešta, kad į ligoninę patikrinimui vyksta komisija iš SAM, Higienos instituto, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento atstovų.

Spaudos konferencijos metu A.Veryga pristatė KUL aptiktus pažeidimus.

Buvo pastebėta, jog yra visos sąlygos plisti kryžminei taršai.

„Nesutampa skaičiai, pateikti Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui ir vėliau pateikti pačioje ligoninėje nuvykusiems ekspertams tiek dėl užsikrėtusio personalo, tiek dėl – pacientų. Buvo pastebėta, jog yra visos sąlygos plisti kryžminei taršai, maitinimas personalo buvo organizuojamas toje pačioje vietoje, kur personalas, galėjęs užsikrėsti arba turėjęs aukštos rizikos kontaktus, galėjo kontaktuoti su neužsikrėtusiu personalu“, – vardijo jis.

A.Veryga pabrėžė, kad sprendimą dėl KUL vadovo V.Janušonio nušalinimo ar drausminimo gali priimti tik ligoninės steigėja savivaldybė.

„Tai yra savivaldybės reguliavimo sritis ir savivaldybė ir turėtų priimti sprendimus, jeigu mano, kad tokie sprendimai būtų reikalingi“, – kalbėjo jis.

Klausiamas, kur turėtų kreiptis pacientai, kuriems paslaugos turėtų būti teikiamos uždarytuose skyriuose, ministras teigė, kad dalį paslaugų bus galima gauti Klaipėdoje kitose sveikatos priežiūros įstaigose.

Tiesiogiai iš Klaipėdos:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius