Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 11 19 /14:13

Vydas Gedvilas: su koalicijos partneriais diskutuojame dėl dvigubos pilietybės įteisinimo

Pirmadienį 15min.lt redakcijoje viešėjo ir į skaitytojų klausimus atsakė penktadienį Seimo pirmininku išrinktas Darbo partijos atstovas Vydas Gedvilas.
Vydas Gedvilas
Vydas Gedvilas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Primename, kad penktadienį 84 Seimo narių valia V.Gedvilas buvo išrinktas Seimo vadovu.

V.Gedvilas sakė, kad Seimo darbą pradės nuo Konstitucijai prieštaraujančiais pripažintų įstatymų taisymo, vienys visus parlamentarus. Seimo pirmininku tapęs V.Gedvilas pareiškė norintis Seime rasti vietos ne tik rūkykloms, bet ir sporto salei.

V.Gedvilas tapęs Seimo pirmininku stabdo savo narystę Darbo partijos frakcijoje Seime, bet lieka šios sukčiavimu įtariamos partijos nariu. Opozicija sako, kad dėl to V.Gedvilas gali tapti kaltinamųjų marionete, Viktoro Uspaskicho atstovu Seimo pirmininko poste.

- Pone V.Gedvilai, ar jau apsipratote su naujomis pareigomis? Kas labiausiai pasikeitė jūsų gyvenime?

- Aš dar tik kelias dienas einu šias pareigas, apsiprasti sudėtinga. Bet ne prie darbo specifikos sunku priprasti, o prie apsaugos darbuotojų. Nebuvau pratęs, kad reikės vaikščioti su keturiais ar penkiais vyrais ir dieną naktį būsiu prižiūrimas. Mėgstu būti tarp žmonių, geriau jaučiuosi, kai esu nepastebimas, laikas parodys, ar priprasiu.

- Gal jau parduotuvėje buvot su apsauginiais?

- Parduotuvėje su apsauginiais dar nebuvau.

- Pone V.Gedvilai, jūs įsitikinęs, kad sukčiavimu kaltinamas jūsų partijos kolega Vytautas Gapšys bus geras jūsų pirmasis pavaduotojas. Jūs taip pat primenate, kad, kol nėra teismo sprendimo, tol galioja nekaltumo prezumpcija. Bet ar nekvepia teisiniu nihilizmu, jei kaltinamas asmuo išrenkamas į tokį postą? Gal tada galim kaltinamąjį skirt ir premjeru, ir rinkt prezidentu? Ar ne protingiau būtų palaukt, kol baigsis teismas, ir tuomet rinkti.

- Tas klausimas nuo pirmos dienos, kai tapau Seimo pirmininku, kartojasi. Galiu pakartoti: egzistuoja nekaltumo prezumpcija, jis turi Seimo nario mandatą, tokį pat kaip visi kiti. Seimas sprendžia, kas į kokias pareigas kandidatuoja. Tiesiog frakcija iškėlė jo kandidatūrą, o po ilgų diskusijų Seimas nusprendė, kad jis yra vienas iš pirmininko pavaduotojų. Mano balsas buvo vienas.

- Pone V.Gedvilai, ar, jūsų nuomone, Darbo partijos byla yra politinė byla?

- Aš manau, kad taip.

- Dabar jūs esate Seimo pirmininkas. Ar tai reiškia, kad nepasitikite prokuratūra?

- Aš žinau šitą istoriją, nenorėčiau jos plačiau komentuoti, ji daug kartų aptarta. Yra nekaltumo prezumpcija, vyksta ikiteisminiai tyrimai. Teismai turi dirbti savo darbą, mes irgi.

- Jūs pirmą kartą susilaikėte, o antrą balsavote prieš Konstitucinio Teismo sprendimą, kuriuo buvo panaikinti balsų pirkimu įtariamų Darbo partijos kandidatų mandatai. Dabar jūs – Seimo pirmininkas. Ar tai reiškia, kad jums nusispjaut į Konstitucinio Teismo sprendimus, kurių teisinėje valstybėje negalima nevykdyti?

- KT sprendimus turi visi vykdyti, reikia priimti tokius nutarimus, kurie atitiktų Konstituciją. Tiek šio klausimo pateikime, tiek jo svarstyme mes susilaikėme. Bet tiesiog pamatėme, kad kitos partijos tam nepritaria, tada pasitarėme frakcijoje, ir nutarėme, kad reikia nepalaikyti pirmą dieną nutarimo, o antrąją dieną mes normaliai prabalsavome – kaip visi. Galutiniame rezultate mes pasitaisėme kitą dieną. Susirinko frakcija, sako, reikia palaikyti daugumos nuomonę. Socialdemokratai gal ir suklydo, bet klysti žmogiška, pasitaisė kitą dieną.

- Ar balsuosite už neliečiamybės V.Uspaskichui, V.Gapšiui, V.Vonžutaitei  panaikinimą?

- Viskas gerai, tiesiog ateis prokuroras, viską paaiškins irnuspręsim, ką darysime. Dabar esu sustabdęs narystę frakcijoje ir ji priims savo sprendimą, o aš – savo. Bus sudaryta parlamentinė komisija, reikia žiūrėti, kuo jie kaltinami, aš šiame procese nedalyvauju, nežinau, kokia yra situacija, man pačiam įdomu, kas ten vyksta ir kas ten buvo, kokie kaltinimai metami, kokios ten finansinės aferos buvo ar jų nebuvo. Sprendimą priimsiu, kai žinosiu tikruosius argumentus.

- Pone Vydai, kaip manote, kokią nuomonę formuos išrinkti Jūsų pavaduotojai tarptautinėje arenoje? Ne paslaptis, kad keli jų yra neigiamos reputacijos, ar tai nepakenks Lietuvos įvaizdžiui, ypač pirmininkaujant ES tarybai?

- Žinote, daug ikiteisminių tyrimų vyksta ir kituose parlamentuose, ir kitiems politikams metami visokie įtarimai. Pavaduotojai kompetentingi, pavyzdžiui, Gediminas Kirkilas. Jis yra buvęs premjeru, anglų kalbą puikiausiai moka, bus Europos reikalų komiteto pirmininkas, dėl jo kompetencijos aš neturiu jokių priekaištų.  V.Gapšys moka dvi kalbas – anglų ir prancūzų, yra baigęs tarptautinę teisę, yra vienas geriausių teisininkų Seime. I.Degutienė – net nėra ką kalbėti, gal K.Komskis tik mažiau patirties turi, bet jis atsakingas būtent už parlamentinę kontrolę. Suburta komanda yra labai stipri ir, manau, kad pirmininkavimą Europos Sąjungos Tarybai pravesime puikiai.

- Šiuo metu prezidentė Dalia Grybauskaitė priims būsimą premjerą Algirdą Butkevičių. Kaip jūs vertinate prezidentės nenorą koalicijoje matyti Darbo partiją?

- Aš niekaip nevertinu, tiesiog tai yra prezidentės nuomonė. Prezidentė priima sprendimus pasitarusi su patarėjais, jie dirba savo darbą, o mes dirbame savo.

- Pone V.Gedvilai, ar esate kada bendravęs su prezidente D.Grybauskaite akis į akį? Kokią apie ją nuomonę susidarėte?

Esu bendravęs, kai ji buvo Europos komisarė, mes gėrėme kavą. Mano nuomonė pati puikiausia, prezidentė yra prezidentė, mes turime ją gerbti, pasitikėjimas didžiulis. Tiesiog santykiai normalūs, darbiniai santykiai.

- Ar žadate mažinti Seimo narių išlaidas, nes jų padidėjimas yra absurdiškas. Yra šeimų, kurios verčiasi uždirbdamos tik 2 tūkst. Lt per mėnesį ir dar turi keturis vaikus?

- Pataisoms, kurios didintų parlamentinei veiklai skirtas lėšas, mes nepriėmėme. Liko sena tvarka – parlamentinėms išlaidoms skiriamas vienas vidutinis darbo užmokestis – apie 2 tūkst. Lt. Skaitytojas išgirdo, matyt, tik apie projektą, tačiau išlaidų padidėjimo tikrai nėra.

- Ar jūs manote, kad reikia keisti lėšų skyrimo tvarką?

- Sistema dabar yra normali. Mes puikiai suprantame, kad dabar yra sunkmetis, todėl manau, kad šio klausimo dabar nereikia liesti, jis pakankamai jautrus. Didinti – jokiu būdu, aš asmeniškai esu prieš. Jeigu ekonominė situacija pagerės, visiems pakelsime atlyginimus, pensininkams – pensijas, tada bus galima pagalvoti ir apie Seimo narių išlaidas. Jos nėra didelės, nes už jas ir automobilį išsinuomoti, ir biurą išlaikyti. Man jų niekada neužtekdavo, reikėdavo iš algos pridėti.

- Ar nuomojatės automobilį?

- Taip.

- Bandysite išsipirkti?

- Ne, ne tokia sutartis, kad galėčiau išpirkti.

- Kaip vertinsite tuos kolegas, kurie automobilius pirks už likutinę vertę?

- Na, jie teisiškai tai gali padaryti, bet aš nežinau, kokios sutarties sąlygos, man sudėtinga kalbėti. Išsipirkti nėra taip paprasta.

- Buvęs jūsų studentas Marius Kuprevičius: paskutinį kartą buvom susitikę Kaune viename iš mitingų organizuotų palaikyti Drasių Kedį. Šiandien drąsiai galiu pasakyti, kad tai afera. Žmonės apšmeižti ir išžudyti, kad negalėtų apsiginti. Klausiu jūsų atvirai: ar jūs balsuosit už Neringos Venckienės teisinės neliečiamybės panaikinimą?

- Dėl jos taip pat bus sudaryta komisija. Reikia pažiūrėti, kokie kaltinimai, išsiaiškinti aplinkybes. Mes nežinome ikiteisminio tyrimo medžiagos, kokie kaltinimai. Reikia laiko, kad truputį susipažinti. Jeigu matysiu, kad yra daug medžiagos, kad reikia atiduoti teismams ir pratęsti tą ikiteisminį tyrimą, tada balsuosiu už panaikinimą, tačiau šis atvejis yra labai subtilus.

- Minėjote, kad Seimo darbą reikia pradėti nuo antikonstitucinių įstatymų taisymo, bet jų neįvardijote. Kokie tai įstatymai, kuriuos pirmiausia reikia taisyti?

- Ne tik įstatymai, tai yra tam tikros įstatymų nuostatos. Pavyzdžiui, Mokslo ir studijų įstatymas, kuris buvo priimtas ir jam pareikštos 47 pastabos. Po KT išaiškinimų, įstatymas grįžo į Seimą, bet nieko pakeista nebuvo. Reikia apsispręsti – remiame mes privačias mokyklas ar ne. Jeigu atsiras parlamento narių, kurie atiduos tas pataisas, neabejoju, kad KT pasakys, kad jos prieštarauja Konstitucijai.

- Gerb. V.Gedvilai, žadate būti visiems lygiai teisingas. Tad ar būsite teisingas ir tiems tūkstančiams Lietuvos ūkininkų, kurie dėl nevykdomo KT 2005 m. nutarimo dėl Medžioklės įstatymo, pripažinto antikonstituciniu, iki šiol yra praradę medžioklės nuosavoje žemėje teisę, nes pataisytas įstatymas nepriimtas iki šiol. Beje, ar pats medžiojate?

- Grįšime prie to klausimo, vienas iš mano pavaduotojų bus įpareigotas peržiūrėti visus įstatymus, prieštaraujančius Konstitucijai. Jis parengs pataisas, kurias vėliau svarstysime.

- Gerb. Seimo pirmininke, Kaip Jums atrodo, kokias taktines klaidas padarėte šioje rinkimų kampanijoje, jei vienmandatėje apygardoje pralaimėjote politikos naujokei?

- Taip. Pirmas turas man buvo labai geras, tačiau antrasis man buvo gana netikėtas. Tai normali politinė kova, pasveikinau savo varžovę, pasidžiaugiau kartu. Mano rinkėjai, kurie už mane balsavo, neapsiriko. Kauno-Kėdainių kaimiškos apygardos rinkėjams, tiems, kurie už mane balsavo, noriu padėkoti. Nesiruošiu sėdėti kabinete, susitikinėsiu su žmonėmis, pas juos važiuosiu, būsiu atviras.

- Ar didėjant emigracijai, planuojami įstatymų pakeitimai, kurie supaprastins pilietybės gavimo procedūrą, pavyzdžiui, kaip Latvijoje?

- Manau, kad taip. Man atrodo, kad reikia grįžti prie dvigubos pilietybės klausimo, kad ją galėtų turėti žmonės. Čia mano asmeninė nuomonė. Visiškai emigracijos nesustabdysime, gyvename globaliame pasaulyje, žmonės išvažiuoja mokytis. Tiesiog reikia siekti, kad žmonės norėtų likti čia gyventi, tai yra mūsų Vyriausybės vienas prioritetų.

Dar vyksta diskusijos su koalicijos partneriais dėl dvigubos pilietybės, apie tai dar kalbėsimės.

- Ar pritariate socialdemokratų minčiai, kad reikia nuatraukti Visagino atominės elektrinės projektą?

- Mūsų partijos nuostatas žinote. Kai priiminėjome tai numatantį įstatymą, mes iš pradžių jam nepritarėme, tačiau vėliau, mums pasiūlius keturias šio įstatymo pataisas, jos buvo priimtos ir mes jį palaikėme. Bet tai nereiškia, kad mes statysime VAE arba pritarsime jos statybai. Tiesiog jeigu bus pateikti paskaičiavimai, jeigu bus pritarimas prisijungti prie Vakarų tinklų ir su tuo projektu ateis į Seimą, nuspręs parlamentarai pritarti ar nepritarti statyboms. Tačiau reikia atsižvelgti į piliečių nuomonę, daugelis pasakė, kad nepritaria statyboms. Tačiau žmonėms buvo labai sunku apsispręsti. Dabar su koalicijos partneriais labai aštriai diskutuojame. Nežinia, kuo ta diskusija baigsis.

- Nebuvote nuošaly nuo koalicijos postų dalybų. Kodėl niekas nenorėjo Energetikos ministerijos?

- Reikia paklausti derybininkų, aš nežinau, nes buvau tik toje darbo grupėje, kuri rengia Vyriausybės programą. Negaliu atsakyti.

- Pone V.Gedvilai, prieš tapdamas Seimo pirmininku rengėte dar vienos aukštojo mokslo reformos projektą. Gal galėtumėte pristatyti pagrindinius pakeitimus?

- Aš nerengiau reformos programos, gal šiek tiek suklaidintas skaitytojas. Aš buvau prieš Mokslo ir studijų įstatymą, kuris buvo priimtas, o vėliau paaiškėjo, kad jis antikonstitucinis. Aš nepritariau, kad būtų krepšelių sistema, nes tokia egzistuoja tik Gruzijoje, tarp kitko. Aš kalbėjau apie tai, kad reikia priimti ilgalaikę švietimo strategiją, ir priimti sprendimą, ar mes už tai, kad tik valstybines mokyklas finansuojame, ar ir privačias. Daug dėl to diskutavau, net pateikėme interpeliaciją švietimo ir mokslo ministrui, nes čia padaryta klaida.

- Ar pritariate, kad reikia numatyti mokestį už mokslą visiems studentams?

- Visiems nereikėtų mokėti, tikrai. Konstitucijoje yra parašyta: gerai ir labai gerai besimokantiems studentams garantuojamas nemokamas mokslas. Aišku, daliai galėtų būti nustatytas vienodas mokestis. Tačiau specialybs – skirtingos, vienus studentus paruošti kainuoja pigiau, kitus – brangiau. Dėl to dar vyksta diskusijos.

- Ar realu nuo sausio minimalų atlyginimą pakelti iki tūkstančio?

- Tiksliai atsakyti negaliu, bet manau, kad realu. Iki 1509 Lt? Manau, kad iki kadencijos pabaigos.

- Pranešėte, kad išsiskyrėte su žmona. Ar turite širdies draugę?

- Tikrai nenorėčiau kalbėti, man tas klausimas... Gyvenu vienas, širdies draugės neturiu, draugų turiu. Tai mano asmeniniai dalykai, nei vienam žmogui nepatinka, kai lendama į jo asmeninius dalykus.

- Nebijote, kad jūsų kadencijos pabaigoje laukia Viktoro Muntiano likimas, jis buvo Seimo pirmininkas, kurį delegavo Darbo partija? Visi pamena, kuo baigėsi jo ir Viktoro Uspaskicho konfliktas.

- Dabar yra visiškai kitokia situacija nei tuomet. Kai įvyko interpeliacija Artūrui Paulauskui, 2004-2008 metų kadencijoje, Darbo partijos vadovybė man pasiūlė tą postą, bet po vienos nakties apmąstymų aš pasakiau, kad nesu dar pasirengęs, reikia kompetencijas įgyti tam tikras. Antrą kartą jau sutikau, nes politikoje praėjau visus laiptukus, liko tik Seimo pirmininko posto, todėl neatsisakiau, nes mačiau, kaip kiti Seimo vadovai dirba.

Mes nuoširdžiai norėjome, kad V.Muntianui sektųsi, bet jis padarė esminių klaidų: jis buvo Darbo partijos atstovas, bet išrinktas jis ignoravo partiją. Partijoje 17 tūkst. žmonių, esi jų deleguotas, negalima jų ignoruoti. Galiu pyktis su Viktoru, bet esu partijos narys kaip ir visi kiti. Man iššūkis yra, bet aš nemanau, kad tai turėtų būti didelė problma.

- Ar esate suabejojęs V.Uspaskicho veiksmais?

- Tiesiog aš jį labai seniai pažįstu ir jį kaip vadovą labai gerbiu. Su juo labai paprasta dirbti, jis turi didelį patyrimą, pakankamai atviras, tiesus žmogus. Atmetant bylą, keliones į Maskvą, aš tiesiog tikiu juo.

- Ar niekada nesigailėjote, kad esate Darbo partijos narys ir nuolat tenka gintis, aiškintis, įrodinėti?

- Žinoma, žmogui kartais kyla visokios abejonės, tada mąstai, ar iš tikrųjų yra taip padaryta, kas ten yra padaryta ir taip toliau. Aš tiek galiu pasakyti – reikia laukti ikiteisminio tyrimo pabaigos, teismo sprendimo, ir tada daryti kažkokias išvadas. Iki tol nuomonę išsakyti kažkokią nedrįstu.

- Ar esate apsibrėžęs politines pažiūras?

- Aš pakankamai liberalus esu. Ir mūsų partijos ideologija yra pakankamai liberali. Mes esame centro kairės pakraipos partija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius