Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 06 20 /14:20

Tikėtina, kad opozicija antradienį grįš į Seimo posėdžių salę: siekia diktuoti darbotvarkę

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen žada, jog į antradienio Seimo posėdžio darbotvarkę bus įtraukti opozicijos siūlymai dėl infliacijos pasekmių švelninimo. Tai – sąlyga, kurią išpildžius opozicionieriai turėtų grįžti posėdžiauti į plenarinių posėdžių salę.
Mindaugas Lingė, Viktorija Čmilytė-Nielsen, Linas Kukuraitis
Mindaugas Lingė, Viktorija Čmilytė-Nielsen, Linas Kukuraitis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Pirmadienį Seimo pirmininkė dialogo grupės formate susitiko su pozicijos ir opozicijos atstovais bei aptarė tolimesnį Seimo darbą.

Gali grįžti prie boikoto

Opozicija, pasak Lietuvos regionų frakcijos seniūno Jono Pinskaus, reikalauja, kad į antradienio Seimo posėdžio darbotvarkę būtų įtraukti keturi antiinfliaciniai opozicijos suformuoti siūlymai.

„Mes norime, kad rytoj rytinėje darbotvarkėje pirmais klausimais būtų įtraukti klausimai, kurie liečia mūsų antiinfliacinį paketą, kad ateityje tai, kaip darbotvarkė, darbo grupėje būtų diskutuojama su Vyriausybe, su ministre pirmininke. Taip pat kad tie susitarimai atsidurtų kitų metų biudžete“, – po susitikimo žurnalistams komentavo politikas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Seimo Pirmininkės kabinete Seimo dialogo grupės pasitarimas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Seimo Pirmininkės kabinete Seimo dialogo grupės pasitarimas

Jo įsitikinimu, antiinfliacinių priemonių paketą reikėtų priimti rudenį.

„O dabar, kad tas svarstymas būtų, turi pavykti pateikimai. Dėl mūsų šito paketo pateikimų mes iš valdančiųjų negavom patvirtinimo, kad jie palaikys“, – kalbėjo J.Pinskus.

Pirmadienį 16 val., pasak jo, turėtų paaiškėti, ar opozicijos siūlymai atsidurs antradienio Seimo posėdžio darbotvarkėje.

Jei pateikti siūlymai nesulauks reikiamo palaikymo Seime, tada opozicija spręs, ar vėl nedalyvauti posėdžiuose.

Rytoj ir spręsim, nenorim bėgti prieš traukinį.

„Rytoj ir spręsim, nenorim bėgti prieš traukinį“, – dėstė J.Pinskus.

Palaikymo per pateikimą nežada

Seimo pirmininkė V.Čmilytė-Nielsen patvirtino, jog opozicijos siūlymai – greičiausiai visi keturi – bus antradienio Seimo posėdžio darbotvarkėje.

Tikrai tie klausimai bus įtraukti į darbotvarkę.

„Tikrai tie klausimai bus įtraukti į darbotvarkę. Mes, matyt, su seniūnais, kaip kiekvieną pirmadienį darome, padiskutuosime dėl darbotvarkės atnaujinimų. Taigi vienaip ar kitaip tie opozicijos klausimai atsidurs rytojaus darbotvarkėje“, – po susitikimo komentavo Seimo pirmininkė.

Tačiau palaikymo opozicijos parengtiems projektams ji nežadėjo.

„Tokio įsipareigojimo nebuvo <...>. Pagrindinė diskusija buvo apie tai, kada galėtų būti pateikimas, koks tai laikas.

Ir iš opozicijos pusės, manau, puikiai suprantama, kad jokių koalicijos įsipareigojimų dėl praleidimo po pateikimo nėra, nes yra opozicijos matymas, kaip spręsti vieną ar kitą klausimą“, – pažymėjo V.Čmilytė-Nielsen.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Seimo Pirmininkės kabinete Seimo dialogo grupės pasitarimas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Seimo Pirmininkės kabinete Seimo dialogo grupės pasitarimas

Valdančioji Laisvės frakcija, pasak jos seniūno Vytauto Mitalo, žada diskutuoti apie palaikymą opozicijos antiinfliaciniam paketui.

„Natūralu, kad jų tolesnis kelias nėra dabartinių diskusijų objektas, kiekvieną pasiūlymą reikės žiūrėti atskirai, vertinti ir būtent Seimo salėje“, – komentavo jis.

Valdantieji, kaip teigė V.Čmilytės-Nielsen, yra pasiūlę opozicionieriams jų parengtus projektus svarstyti vasarą, prie Vyriausybės sudarytoje darbo grupėje. Joje planuojama rengti siūlymus Seimo rudens sesijai.

„Iš esmės tai būtų darbas nuo balto lapo“, – teigė Seimo pirmininkė.

Paklausta, ar galima sakyti, kad pozicijos ir opozicijos konfliktas išspręstas, ji teigė, kad tašką šioje situacijoje gali padėti tik opozicija grįždama dirbti į plenarinių posėdžių salę.

„Tikiuosi, kad tą rytoj ir padarys“, – pridūrė V.Čmilytė-Nielsen.

Laukia sprendimo dėl darbotvarkės

Seimo socialdemokratų frakcijos seniūnas Gintautas Paluckas po susitikimo teigė manantis, kad opozicija ir pozicija vieni kitus „labai gerai išgirdo“.

„Yra labai paprastas klausimas, kuris aktualus visiems Lietuvos gyventojams, kad tie socialiniai-ekonominiai klausimai pakliūtų į Seimo darbotvarkę, kad Seimas apie tai šnekėtų, Seimo nariai pateikinėtų, dėtų argumentus, Vyriausybės nariai tuos argumentus galbūt atmušinėtų nagrinėtų, analizuotų“, – komentavo jis ir tikino lauksiantis 16 val., kai bus paskelbta antradienio posėdžio darbotvarkė.

„Jeigu rytoj atsiranda darbotvarkėje klausimai, kurie buvo numatyti mūsų reikalavimuose, rytoj ryte opozicija dirba posėdžių salėje, vyksta diskusijos“, – komentavo Seimo „darbiečių“ frakcijos seniūnas Viktoras Fiodorovas.

Jis reiškė viltį, kad opozicijos siūlymai praeis pateikimo procedūrą ir toliau vasarą bus svarstomi prie Vyriausybės sudarytoje darbo grupėje.

Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ seniūno Lino Kukuraičio įsitikinimu, prieš vasarą svarbu visuomenei pasiųsti žinią, kad, „taip augant kainoms“, valdžia galvoja, kaip padėti žmonėms.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Seimo Pirmininkės kabinete Seimo dialogo grupės pasitarimas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Seimo Pirmininkės kabinete Seimo dialogo grupės pasitarimas

R.Karbauskis kalba viena, frakcija ruošiasi daryti kita

Dar pirmadienį ryte po susitikimo su prezidentu Gitanu Nausėda „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis tikino, jog jų partijos frakcija posėdžiauti į Seimo salę grįš tik tada, jei šioje pavasario sesijoje nebus svarstomi projektai dėl civilinės sąjungos įteisinimo ir kanapių dekriminalizavimo.

Praėjus kelioms valandoms, „valstiečių“ frakcijos seniūnė Aušrinė Norkienė Seime jau kalbėjo kitaip.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Seimo Pirmininkės kabinete Seimo dialogo grupės pasitarimas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Seimo Pirmininkės kabinete Seimo dialogo grupės pasitarimas

„Visi dabar laukiame 16 val. ir rytdienos darbotvarkės. Nuo to priklauso ne tik „valstiečių“ atėjimas į posėdį, bet ir likusios opozicijos“, – kalbėjo ji.

A.Norkienė pažymėjo, jog kol kas antradienį nenumatyta svarstyti civilinės sąjungos ar kanapių dekriminalizavimo klausimų.

O jei šie klausimai bus darbotvarkėje kitą kartą?

Mes kalbame tai, ką įtraukti, o ne ką išbraukti.

„Dabar svarbiausia mums susitarti, kaip ir opozicija susitarėme, kad keturi projektai turėtų būti įtraukiami į ryto darbotvarkę. Jeigu jie yra, mes ateiname ir dalyvaujame posėdyje. Mes kalbame tai, ką įtraukti, o ne ką išbraukti“, – atsakė A.Norkienė.

E.Gentvilas: siūloma nekreipti dėmesio į R.Karbauskį

Apie tai, kad nereikėtų kreipti dėmesio į R.Karbauskio išsakytas sąlygas, liberalo Eugenijaus Gentvilo teigimu, yra pasisakę ir patys opozicionieriai.

„Aš džiaugiuosi, kad opozicijos nariai pasakė laikytis teksto, kurie jį pateikė kaip pareiškimą, ir buvo pasakyta: siūlo nekreipti dėmesio, čia jo nėra, mes nieko nesiūlome išbraukti.

Taigi, mes, kaip valdantieji, negauname ultimatumo išbraukti ką nors iš savo darbotvarkės nepaisant to, kad iš Šiaulių apskrities sklinda tokie reikalavimai“, – dėstė Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas.

Sprendžiant dėl opozicijos siūlymų, jei nepraeitų pateikimo, jie E.Gentvilo teigimu, galėtų būti tobulinami.

„Kaip minimum turėtume įsipareigoti leisti tobulinti. O tada einate su premjere, tobulinate iki rudens“, – kalbėjo jis.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Seimo Pirmininkės kabinete Seimo dialogo grupės pasitarimas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Seimo Pirmininkės kabinete Seimo dialogo grupės pasitarimas

Iš anksto įsipareigoti pritarti siūlymams per pateikimą, pasak E.Gentvilo, būtų neatsakinga.

Su tuo sutiko ir Seimo konservatorius Mindaugas Lingė. Valdantieji, anot jo, neturi intereso kažkaip dirbtinai blokuoti opozicijos siūlymus.

„Bet neįsipareigojame jų palaikyti“, – pažymėjo Seimo narys.

Pasibaigus dialogo grupės susitikimui į Seimo pirmininkės kabinetą užėjo premjerė Ingrida Šimonytė. Po susitikimo ji išėjo nepateikusi komentarų.

Reikalavimai ir siūlymai

Opozicijos ir valdančiųjų konfliktas Seime užsiplieskė po to, kai opozicionieriams nepavyko atstatydinti žemės ūkio ministro ir kai valdantieji jai atstovaujančius Seimo vicepirmininkus išbraukė iš pirmininkaujančiųjų Seimo posėdžiams grafiko.

67 parlamentarus jungianti opozicija boikotavo Seimo posėdžius, komitetus, komisijas bei kitą darbą parlamente ir Kovo 11-osios Akto salėje Seime posėdžiauja alternatyviai.

Reikalavimus ir siūlymus valdantiesiems teikiantys opozicionieriai grasina, kad į juos neatsižvelgus, Seimo posėdžius jie gali boikotuoti iki rudens sesijos rugsėjo 10 dieną.

Opozicija, atliepdama didelę infliaciją Lietuvoje, siūlo numatyti įvairias pridėtinės vertės mokesčio lengvatas, didinti neapmokestinamųjų pajamų dydį, mažinti akcizus kurui, didinti pensijas.

Taip pat – atidėti elektros rinkos liberalizavimą, elektros tiekėjo nepasirinkusiems, tačiau privalėjusiems tai padaryti vartotojams, netaikyti 25 proc. kainos pabrangimo.

Tarp anksčiau opozicijos iškeltų reikalavimų valdantiesiems – spręsti žemės ūkio ministro Kęstučio Navicko atstatydinimo klausimą, Seimo pirmininkei V.Čmilytė-Nielsen pasitikrinti pasitikėjimą, šią sesiją svarstyti tik su ekonominėmis ir socialinėmis problemomis susijusius klausimus, o ne projektus dėl civilinės sąjungos, kanapių dekriminalizavimo.

Prezidentūra: opozicijos siūlymus reikėtų svarstyti

Pirmadienį pozicijos ir opozicijos atstovai lankėsi pas prezidentą Gitaną Nausėdą, kur taip pat kalbėjosi, kaip būtų galima rasti sutarimą.

Prezidento vyriausiasis patarėjas vidaus politikos klausimais Povilas Mačiulis po susitikimo teigė matantis ženklų, jog jau antradienį visus parlamentarus galime išvysti dirbančius vienoje Seimo salėje.

Prezidentas, anot jo patarėjo, sutinka su opozicionierių nuomone, jog Seime reikėtų svarstyti jų siūlomas antiinfliacines priemones.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius