Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 08 13

Tikisi suminkštinti ministrės širdį

Finansų ministerijai (FM) pateikus kitiems metams numatomų skirti asignavimų sumas, valstybės institucijų vadovai laužo galvas, kaip sutaupyti. Kai kurie jų skundžiasi, kad išsilaikyti bus beveik neįmanoma, ir viliasi išsiderėti daugiau pinigų.
Deividas Matulionis
Deividas Matulionis / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.
Temos: 2 Širdis Pinigai

Kitų metų valstybės biudžetą planuojanti FM iš mokesčių mokėtojų pinigų išlaikomoms institucijoms gerų žinių neturi. 2010 metais šioms įstaigoms finansų ministrė Ingrida Šimonytė norėtų skirti vidutiniškai 55 proc. mažiau nei šiemet. Seimo, Vyriausybės ir prezidentūros kanceliarijos atliko preliminarius skaičiavimus, kur ir kiek galėtų išleisti mažiau pinigų, tačiau FM siūlomų aukštumų nepajėgė pasiekti.

Prašys daugiau pinigų

Seimo kanceliarijai FM norėtų skirti apie 79 mln. litų, t. y. 24 mln. litų mažiau nei šiemet. Tačiau Seimo kanceliarijos Finansų departamentas apskaičiavo, kad siekiant užtikrinti normalų parlamento darbą reikėtų daugiau pinigų – beveik 89 mln. litų. Planuojamą biudžetą vakar apsvarsčiusi Seimo valdyba sutiko, kad FM siūloma suma nėra pakankama, ir nusprendė prašyti daugiau lėšų.

Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas tvirtino, kad, palyginti su šių metų pradžia, 2010-aisiais Seimo išlaidos turėtų sumažėti maždaug 30 proc., o kai kurios net per pusę. Dėl to planuojama apkarpyti reprezentacijai ir komandiruotėms skiriamas pinigų sumas, atsisakyti kai kurių parlamentinių asamblėjų.

Taip pat žadama inicijuoti Seimo statuto pataisas, įteisinančias maksimaliai dviejų parlamentaro padėjėjų etatus. Šiuo metu Seimo nariui gali talkinti trijų žmonių komanda. Seimo kanceliarijai pavesta peržiūrėti ir darbuotojų skaičių. „Seimas turės rodyti pavyzdį ir susimažinti biudžetą labiausiai iš visų valstybinių institucijų. Kad ir kaip kai kam bus skaudu, reikės veržtis diržus“, -– aiškino A.Valinskas.

Neįsivaizduoja, kaip išsilaikytų

Atlikus kelis valstybės biudžeto patikslinimus, Vyriausybės kanceliarijai šiemet numatyta skirti 20,8 mln. litų. 2010-aisiais šiai įstaigai FM norėtų atseikėti gerokai kuklesnę sumą  – 14,8 mln. litų. Vyriausybės kancleris Deividas Matulionis sunkiai įsivaizduoja, kaip reikėtų verstis iš šių pinigų. „Tai tikrai drastiškas sumažinimas. Manau, gali tekti tartis su ministerija ir mėginti ją įtikinti, kad tam tikri asignavimai mums gyvybiškai būtini“, – svarstė jis.

D.Matulionis tikino, kad Vyriausybės kanceliarija dar metų pradžioje maždaug 40 proc. apkarpė išlaidas reprezentacijai, komandiruotėms ir kitoms ne tokioms svarbioms reikmėms. Anot kanclerio, net ir visiškai jų atsisakius nepavyktų tilpti į FM siūlomus rėmus. „Turime nekintamų išlaidų, skirtų pastatams išlaikyti, komunalinėms paslaugoms, elektrai. Čia sutaupyti galima nebent labai minimaliai, todėl, manau, erdvės tartis tikrai esama“, – aiškino D.Matulionis.

Ketina dar pasispausti

Prezidentūros kanceliarijai kitais metais FM siūlytų pasitenkinti 12,3 mln. litų. Prezidentės Dalios Grybauskaitės atstovas spaudai Linas Balsys tikino, kad kitos išeities nėra, reikės dar labiau susiveržti diržus.

Sutaupyti ketinama reorganizavus prezidentūros kanceliarijos struktūrą: norima sujungti tam tikrus skyrius ir sumažinti darbuotojų. Nenorėdama švaistyti pinigų D.Grybauskaitė pirmųjų oficialių vizitų į užsienį skrido pigiausia ekonomine klase, jos palyda nebuvo gausi. Taip ji ketina elgtis ir ateityje. „Žinoma, siekiant išsitekti FM siūlomų asignavimų ribose teks dar labiau pasispausti. Galbūt mąstysime ir apie nemokamas politinio pasitikėjimo pareigūnų atostogas, tačiau galutiniai sprendimai paaiškės tik rugsėjį“, – aiškino L.Balsys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius