-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 03 08

Tiksinti ekologinė bomba: prie Grigiškių rasta 12 statinių lako skiediklio

Grigiškėse, pamiškėje prie geležinkelio bėgių, prieš mėnesį Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento (VRAAD) pareigūnai aptiko 12 statinių ir 10 mažesnių talpų, kuriose, kaip aiškėja, greičiausia yra lako skiediklis. Kas jas čia paliko, nežinoma, tad pavojingas atliekas ėmėsi tvarkyti bendrovė „Grinda“.
Grigiškėse rasta pavojingų atliekų.
Grigiškėse rasta pavojingų atliekų. / Egidijaus Steponavičiaus nuotr.

Gamtai grėsmę greičiausia keliantį radinį VRAAD pareigūnai aptiko sausio pabaigoje. Kas jas čia paliko, nežinoma, tačiau neprarandama vilties išsiaiškinti ir nubausti kaltuosius. Kaip 15min sakė VRAAD Vilniaus miesto agentūros vedėjas Evaldas Matonis, statinės buvo paliktos šalia geležinkelio bėgių, prie pat pervažos, kuri filmuojama vaizdo kamera. Tad aplinkosaugininkai laukia informacijos iš bendrovės „Lietuvos geležinkeliai“, galbūt kamera užfiksavo, kas čia paliko pavojingas atliekas.

Galbūt nufilmavo kameros

„Laukiame informacijos iš „Lietuvos geležinkelių“, nes pervaža yra stebima. Jeigu „Lietuvos geležinkeliai“ pateiktų informaciją, tikrai sužinotume. Statinės paliktos prie pat pervažos, už 30–40 metrų nuo bėgių, paraleliai bėgiams išmesta“, – sakė E.Matonis.

Kartu su bendrovės „Grinda“ darbuotojais aplinkosaugininkai trečiadienį vyko į Grigiškes, surinko statines, kurios buvo išvežtos į bendrovę „Toksika“, užsiimančią pavojingųjų atliekų tvarkymu. Iš čia tikimasi sulaukti ir tikslių duomenų, kokios atliekos statinėse yra, ar jos kėlė grėsmę aplinkai ir žmonėms.

„Nesame iki galo ištyrę, kas tai yra, bet vizualiai apžiūrėję ir įvertinę situaciją, galime teigti, kad tai pavojingos atliekos. Bet sudėties nesame nustatę, kokia ji yra“, – paklaustas, ar šios atliekos gali kelti pavojų aplinkai, teigė E.Matonis.

Ne visos statinės yra pilnos, tačiau, „Grindos“ specialistų teigimu, jose gali būti apie toną lako skiediklio, naudojamo gaminant baldus.

Egidijaus Steponavičiaus nuotr./Grigiškėse rasta pavojingų atliekų.
Egidijaus Steponavičiaus nuotr./Grigiškėse rasta pavojingų atliekų.

Buvo aptverta

Statines aptikę aplinkosaugininkai apie radinį iš karto informavo Vilniaus miesto savivaldybę, į vietą nuvyko „Grindos“ darbuotojai ir Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento specialistai, teritorija buvo aptverta ir stebima. „Kadangi nepavyko identifikuoti, kas statines paliko, buvo priimtas sprendimas, kad jas tiesiog reikia pašalinti ir atiduoti pavojingų atliekų tvarkytojams“, – teigė E.Matonis.

Aplinka.lt puslapyje teigiama, kad lakai, skiedikliai priskiriami buityje susidarančioms pavojingoms atliekoms – tai namų ūkyje, smulkiose įmonėse, įstaigose ir organizacijose, juridinių asmenų kontorose, biuruose susidarančios negamybinės atliekos.

VIDEO: Aplinkosaugininkas: iš miške aptiktų statinių veržiasi cheminės medžiagos

Tokias atliekas reikėtų pristatyti į artimiausią pavojingų atliekų priėmimo punktą. Pavojingos atliekos gali prasiskverbti į dirvožemį, užteršti gruntinius vandenis ir tokiu būdu pakenkti aplinkai ir žmonių sveikatai.

Egidijaus Steponavičiaus nuotr./Grigiškėse rasta pavojingų atliekų.
Egidijaus Steponavičiaus nuotr./Grigiškėse rasta pavojingų atliekų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius