-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 25

Tiria merus ir premjerą, bet ne su sunkiausiu Lietuvos koronaviruso ligoniu kartu keliavusius asmenis

Dėl galimo kontakto su koronavirusu užsikrėtusiais asmenimis dėl koronaviruso jau ištirtas premjeras Saulius Skvernelis, užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, taip pat tyrimas buvo atliktas vos minutę su sergančiuoju praleidusiam Biržų merui Vytui Jareckui, nors nė vienas iš jų jokių ligos simptomų nejaučia. Tuo tarpu 21 panevėžietis, keliavęs į Pietų Afrikos Respubliką kartu su sunkiausios būklės koronaviruso ligoniu Lietuvoje tyrimų taip ir neprisiprašė.
Respublikinė Panevėžio ligoninė
Respublikinė Panevėžio ligoninė / Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr.

Į 15min kreipėsi vienas iš Panevėžio verslininkų delegacijos narių, kovo viduryje grįžusių iš Pietų Afrikos Respublikos.

22 žmonės, o tarp jų ir asmuo, kuriam nustatytas koronavirusas ir kurio būklė, kaip teigia medikai, vienintelio Lietuvoje yra sunki, verslo reikalais vyko į Pietų Afrikos Respubliką ir Turkiją, Stambulą.

Čia vyriškis pasijuto blogai, atsiskyrė nuo delegacijos, kovo 12 dieną grįžo į Lietuvą per Rygą ir iškart buvo paguldytas į Respublikinę Panevėžio ligoninę.

Jau kitą dieną medikai norėjo atlikti jam koronaviruso tyrimą, tačiau jis atliktas tik po penkių dienų. Tyrimas buvo teigiamas.

Tuomet testai atlikti 51-am ligoninės darbuotojui, visi buvo neigiami, tačiau jie išliko saviizoliacijoje, laukiama, kada bus galima atlikti pakartotinius tyrimus – tai žadama daryti nuo trečiadienio.

Tyrimų neprisiprašė

Tačiau kartu su vyriškiu keliavusių būrio žmonių niekas nė neketina tirti.

Vienas iš šios delegacijos narių (vardas ir pavardė redakcijai žinomi, bet neskelbiami dėl asmens duomenų apsaugos) 15min sakė, kad koronaviruso tyrimų su užsikrėtusiuoju kartu keliavusiems niekaip nepavyksta prisiprašyti.

„Niekas mūsų netiria. Visos delegacijos niekas netiria. Mes grįžome kovo 14 dieną, o su sergančiuoju atsiskyrėme 12 dieną ryte Stambule. Nė vieno iš mūsų netyrė. Aš pats asmeniškai skambinau į karštąją liniją tris kartus. Visada neigiamas atsakymas: neturite simptomų“, – pasakojo pašnekovas.

Pasak jo, iki kovo 16-osios tai dar galbūt buvo suprantama, nes Pietų Afrikos Respublika dar nebuvo įtraukta į rizikos šalių sąrašą. Tačiau dabar tokio išvis nebėra ir visos valstybės laikomos rizikos šalimis.

Nė vieno iš mūsų netyrė. Aš pats asmeniškai skambinau į karštąją liniją tris kartus. Visada neigiamas atsakymas: neturite simptomų.

„Kai užvakar skambinau vėl ir jau piktai pradėjau reikalauti, kad mane tirtų, nes buvo kontaktas su sergančiuoju, vėl sulaukiau tų pačių klausimų, ar jaučiu simptomus. Ne, nejaučiu, bet kas gali pasakyti, kad nesergu ir nenešiočiau viruso?“ – retoriškai klausė anonimu norėjęs išlikti asmuo.

Saviizoliaciją savanoriškai pratęs trečiai savaitei

Jis, tiesa, niekur nevaikšto, griežtai laikosi karantino režimo ir saviizoliacijos.

„Jau skaičiuoju savo vienuoliktą karantino dieną. Iškart izoliavausi ir sėdžiu, net nežinau ko labiau laukti – simptomų ar karantino pabaigos? Ar tikrai keturiolikos dienų pakaks? Juk dabar atsiranda ir vėliau susirgusių“, – stebėjosi pašnekovas.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Karantinas
Arno Strumilos / 15min nuotr./Karantinas

Jis, tiesa, neketina palikti namų ir po dviejų savaičių saviizoliacijos.

„Įtampa didžiulė psichologinė. Reikia išlaukti keturiolika dienų, o kas po to? Tęsti dar savaitei, dvi savaites? Jei netirs, aš pats asmeniškai tikrai niekur dar neisiu, mažiausiai tris savaites praleisiu namuose. O gal aš besimptomis nešiotojas? O dar kai Panevėžyje tokiu tempu sklinda visokie gandai“, – apgailestavo pašnekovas.

Žmogus pasakojo, kad dėl gandų nukenčia ir jo verslas, mat gandai netiesa apauga žaibišku greičiu.

„Mes tokie nei pakarti, nei paleisti, o dar socialiniuose tinkluose sulaukiame puolimų komentatorių, ypač politikų, kurie kursto tą neapykantą. Turime parduotuvę ir yra paskelbtas mieste boikotas, kad negalima eiti pas mus, nes ten užkrėsta viskas nuo manęs. Baisu. Pasekmės yra siaubingos psichologine prasme“, – guodėsi jis.

Baisu. Pasekmės yra siaubingos psichologine prasme.

Mieliau būtų nevykę

Anot panevėžiečio, apkritai sienas reikėjo uždaryti ar bent griežtai įspėti atsisakyti kelionių anksčiau – dar sausį. Ir panevėžiečių delegacija tuomet niekur nebūtų vykusi. Ir šiaip verslininkai esą svarstė kelionę atšaukti. Klausė Užsienio reikalų ministerijos ir ambasadų, ar tai daryti saugu.

„Visur visi patvirtino, kad saugu ir ragino vykti, nes viskas gerai – Pietų Afrikos Respublikoje, kai išvykome nebuvo nė vieno atvejo. Mūsų dėkingi buvo skrydžiai, kad atvykdavome tokiu laiku, kai oro uostuose beveik nebuvo žmonių, tačiau jau laikėmės atsargos – nėjome į turgus, viešas vietas, parodas, nelietėme turėklų ir panašiai“, – pasakojo jis.

15min pasiteiravo Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Panevėžio departamento direktoriaus Eugenijaus Vilčinsko, kodėl su užsikrėtusiuoju kontaktavęs 21 asmuo nėra tiriamas, nors jau tiriami net tie, kurie turėjo tik tariamus arba labai trumpus kontaktus su sergančiaisiais ir jokių simptomų nejuto.

Kodėl nesprendžiami šie klausimai, jums turi atsakyti A.Veryga.

Jis nurodė esą tai – ne NVSC atsakomybės klausimas.

„Aš nekompetentingas į tai atsakyti. Aš neturiu įgaliojimų organizuoti tyrimus kontaktiniams asmenims. Tai sprendžia mūsų operacijų centro vadovas. NVSC neturi tokių įgaliojimų. Kodėl nesprendžiami šie klausimai, jums turi atsakyti A.Veryga“, – pas ministrą 15min pasiuntė E.Vilčinskas.

Taigi 15min kreipėsi į SAM atstovus spaudai. Sulaukėme atsakymo, kad į klausimą atsakys kolegos iš Nacionalinio visuomenės sveikatos centro. Taigi apsukome ratą, o nei tyrimų kontaktavusiems asmenims, nei atsakymų, kodėl jie netiriami, nėra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius