Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 10 15

Tirti žudynes Kaune norėtų Seimo komitetas

Seimas ketvirtadienį po pateikimo pritarė nutarimui, kuriuo parlamento Teisės ir teisėtvarkos komitetui (TTK) būtų pavesta atlikti parlamentinį tyrimą dėl aplinkybių, susijusių su Drąsiaus Kedžio skundais.
Kaune laidojamos žudynių aukos
Kaune laidojamos žudynių aukos / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Parlamente norėta sudaryti laikinąją komisiją spalio 5 dieną Kaune įvykdytiems teisėjo Jono Furmanavičiaus ir Violetos Naruševičienės nužudymams tirti. Tačiau TTK suabejojo, ar taip nebūtų sudaryta prielaida kištis į teisėsaugos institucijų veiklą ir nebūtų pažeisti Konstitucinio Teismo jurisprudencijoje nurodyti Seimo laikinųjų tyrimo komisijų sudarymo konstituciniai principai.

TTK pirmininkas Stasys Šedbaras pasiūlė komitetui suteikti laikinosios komisijos statusą Kauno įvykiams tirti. Tam Seimas ketvirtadienio posėdyje pritarė po pateikimo, tačiau užsitęsus ginčams, ar naudingiau būtų sudaryti komisiją, ar tyrimą pavesti TTK, svarstymą nuspręsta atidėti iki kitos savaitės plenarinio posėdžio.

TTK norima pavesti ištirti ir įvertinti, ar D.Kedžio skundų tyrimas buvo atliekamas laikantis įstatymų reikalavimų, taip pat ar šis tyrimas nebuvo nepagrįstai vilkinamas bei pateikti siūlymus, kokių veiksmų turėtų imtis valstybės institucijos, kad ikiteisminiai tyrimai vyktų operatyviau ir ekonomiškiau, įvertinti galimai egzistuojančias teisinio reguliavimo spragas.

Parlamentinio tyrimo išvadas TTK turėtų pateikti iki lapkričio 4 dienos.

Kai kurie parlamentarai kritikavo komisijos keliamus tikslus, esą jie ir taip yra sprendžiami ar jau išaiškinti. „Štai, klausiama, ar byla buvo vilkinama. Kolegos, juk generalinis prokuroras patvirtino, kad byla buvo vilkinama! Kitas tikslas – kokių veiksmų turėtų imtis valstybės institucijos, kad ikiteisminiai tyrimai veiktų operatyviau ir ekonomiškiau, įvertinti galimas teisinio reguliavimo spragas. Nesąmonės, kolegos! Taigi šitą komitetas turėtų dirbti kiekvieną dieną. Imkimės problemos iš esmės, nevyniokime viso to į vatą, sudarykime laikinąją komisiją“, – tokią Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nario Sauliaus Stomos kalbą parlamentarai palydėjo plojimais.

Tuo tarpu laikinosios komisijos idėją palaikantys parlamentarai abejojo TTK pirmininko Stasio Šedbaro tinkamumu vadovauti tyrimui, kadangi jis yra dirbęs prokuratūroje ir teisme, o šiuo atveju komitetas tirtų šių institucijų darbą.

Spalio 5 dieną Kaune teisėjas nušautas J.Furmanavičius ir Violeta Naruševičienė. Juos ir dar tris asmenis kaunietis D.Kedys kaltino tvirkinus jo mažametę dukterį. Dėl tvirkinimo į prokuratūrą vyras kreipėsi praėjusių metų lapkritį, tačiau ikiteisminis tyrimas nebaigtas iki šiol.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius