Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 07 20

„Tobruko palikimas“: penkių šalių kariai treniravosi atremti priešų antskrydį

Tai karinės pratybos, kokių Lietuvoje dar nėra buvę. Prezidentė Dalia Grybauskaitė mini, kad analogiškų pratybų nėra buvę ir NATO šalyse. Žurnalistams veiksmas buvo pademonstruotas gerokai sumažintu masteliu, kur kiekvienos valstybės atstovai savo pabūklus išdėstė kone kas šimtą metrų.
Tarptautinės karinės pratybos „Tobruko palikimas“
Tarptautinės karinės pratybos „Tobruko palikimas“ / Alvydo Januševičiaus nuotr.

Svečiai užima vietas. Šalies prezidentė ir kiti aukšti pareigūnai sėdi scenoje. Žurnalistai viską stebi iš kraštų. Jiems prisakyta nebėgioti scenos priekyje ir netrukdyti karinio spektaklio.

Tuo metu pranešėjas paskelbia, kad artinasi priešo lėktuvas. Į orą pakyla signalinė raketa. Taip imituojamas raketos šūvis.

Per raciją pasigirsta koordinatės – priešo lėktuvai ties dvylikta valanda.

Pabūklai per kelias sekundes persiorientuoja į reikiamas pozicijas ir laukia priešo.

Virš horizonto pasimato ir labai greitai artėja du naikintuvai. Į orą pakyla jau kelios raketos. Naikintuvai sumanevruoja ir virš galvų atlieka staigų posūkį. Išnyksta, nors pagal scenarijų jie turėjo būti nukauti.

VIDEO: „Tobruko palikimas“: penkių šalių kariai treniravosi atremti priešų antskrydį

Naikintuvai ir malūnsparnis pasirodo dar kelis kartus, tačiau sistemos juos pastebi, o oro gynybos pabūklai duoda ugnies – nuveja priešą.

„Patriot“ sistema turi daugybę kitų sudėtinių dalių, kurios būna išdėstytos aplinkui ir nesimato.

Dėl suprantamų priežasčių šiame spektaklyje nebuvo naudojamos tikros ar tuščios raketos. Tik signalinės. Be to, antžeminė oro gynybos sistema „Patriot“ pademonstravo tik savo išorinį grožį.

Kariai paaiškino, kad ši sistema turi daugybę kitų sudėtinių dalių, kurios būna išdėstytos aplinkui ir nesimato. Kai kurios dalys ir jų veikimo principai yra slapti. Pavyzdžiui, ypač galingi lokatoriai, gebantys užfiksuoti priešo lėktuvus iš didžiulio atstumo, nebuvo rodomi.

Lietuvos, Lenkijos, Latvijos, Didžiosios Britanijos ir JAV kariai ne tik šiame spektaklyje, bet ir kelias savaites vykstančiose pratybose pademonstravo, jog sugeba dirbti vieningai ir sklandžiai.

500 karių ir apie 30 oro gynybos sistemų

Po pratybų šalies prezidentė D.Grybauskaitė teigė, kad Lietuva yra visada pasiruošusi priimti tokią gynybos sistemą kaip „Patriot“. Pabrėžė, kad oro gynyba mūsų regione yra silpniausia gynybos vieta, todėl į ją reikia daugiau investuoti.

Tobruq Legacy 2017“ vyksta liepos 11-22 d. Šiaulių apskrityje. Iš viso mokymuose Lietuvoje dalyvauja apie 500 karių ir apie 30 oro gynybos sistemų

„Tikiuosi, kad tai padės mums pasiruošti naujiems NATO sprendimams, apsaugos ne tik Baltijos šalių bet ir viso rytinio NATO flango pasienį turimomis oro gynybos sistemomis“, – sakė pratybose „Tobruq Legacy 2017“ apsilankiusi Lietuvos Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

„Tarptautinių antžeminės oro gynybos vienetų pratybų „Tobruq Legacy 2017“organizavimas Lietuvoje rodo, kad nei tokio pobūdžio pratybos, nei strateginės reikšmės oro gynybos pajėgumų dislokavimas Lietuvoje nebėra tabu. Šiandien su sąjungininkais treniruojamės kartu tam, kad prireikus gebėtume veikti išvien“, – pabrėžė pratybas stebėjęs krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis.

Pratybų vadovas pulkininkas leitenantas Rolandas Greibus atkreipė dėmesį, kad „šių pratybų metu Lietuvos karinių oro pajėgų kariai galėjo ne tik susipažinti su NATO šalių antžeminėmis oro gynybos sistemomis, bet ir tobulinti bei stiprinti tarpusavio sąveiką.“

Pratybos „Tobruq Legacy 2017“ vyksta liepos 11-22 d. Šiaulių apskrityje. Iš viso mokymuose Lietuvoje dalyvauja apie 500 karių ir apie 30 oro gynybos sistemų iš Lietuvos ir keturių NATO šalių – Jungtinės Karalystės, Jungtinių Amerikos Valstijų, Latvijos ir Lenkijos.

Vienu metu pratybos „Tobruq Legacy 2017“ rengiamos Lietuvoje, Čekijoje ir Rumunijoje. Iš viso visose trijose šalyse pratybose dalyvauja 22 valstybės, Čekijoje ir Rumunijoje taip pat dalyvauja ir Lietuvos kariai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius