Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 02 14 /21:00

Tolerantiški piliečiai teismui apskundė Kauno valdžios draudimą dėl Vasario 16-osios eitynių

Kauno savivaldybė antradienį tėškė antausį Vasario 16-osios eitynes „Už solidarią ir įvairią Lietuvą“ Laisvės alėjoje norėjusios surengti Tolerantiško jaunimo asociacijos (TJA) Kauno skyriaus nariams. Valdininkai atšaukė anksčiau išduotą leidimą rengti eitynes.
Vasario 16-osios eisena
Vasario 16-osios eisena / Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr.

Esą tą pačią dieną vyks ir tradicinės prieštaringai vertinamos Lietuvos tautinio jaunimo sąjungos (LTJS) eitynes, todėl du renginiais neišsitektų toje pačioje erdvėje, be to, galimi neramumai.

Žinią apie tai eitynių „Už solidarią ir įvairią Lietuvą“ organizatoriai išgirdo uždarame posėdyje, į kurį žurnalistais nebuvo įleisti.

Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Vygantas Molis teigia, kad policijos pareigūnai nebūtų pajėgūs užtikrinti viešosios tvarkos, nes jų pajėgos per mažos, tačiau patys Kauno policijos atstovai tvirtina priešingai. Pareigūnai sutinka dirbti ir užtikrinti tvarką dviejų eitynių metu. Be to, anksčiau planuota, kad eitynės vyktų skirtingu laiku, todėl jų dalyviai nesusitiktų.

„Ši naujiena mus pribloškė. Tikrai nesitikėjome, kad slapta bus nuspręsta leidimą atšaukti. Tokio sprendimo argumentai – neįtikinami. Buvo pažeistos mūsų konstitucinės teisės, žmogaus teisės laisvai reikšti savo mintis. Iki šiol V.Molis su mumis bendravo tikrai atvirai ir nebuvo jokių problemų. Tačiau staiga viskas pasikeitė. Manau, kad tai – politiniai reikalai, kažkam nepatikome“, – emocingai 15min.lt sakė TJA Kauno skyriaus pirmininkė S.Š.

LTJS atstovai TJA renginį vadina provokacija ir kviečia jungtis prie jų eisenos. Eitynių „Už solidarią ir įvairią Lietuvą“ organizatorė tikino, kad nebuvo svarstyta galimybė prisijungti prie kasmet rengiamos LTJS Kauno skyriaus eisenos, nes „į kai kuriuos dalykus mūsų požiūriai skiriasi. Kaip galime eiti šalia žmonių, kurie skelbia tokius šūkius. Mes esame už laisvą žodį, toleranciją“.

TJA nariams buvo siūlyta eiseną surengti Ąžuolyne, tačiau tokia vieta patriotiškai nusiteikusiam jaunimui pasirodė nepriimtina.

TJA nariai šiandien Kauno apylinkės teismui žada apskųsti Kauno savivaldybės sprendimą atšaukti leidimą jų organizuojamoms eitynėms. Neatmetama galimybė, kad eitynės gali įvykti ir negavus leidimo.

Kauno savivaldybė yra išdavusi leidimą LTJS Kauno skyriui organizuoti eitynes Laisvės alėjoje vasario 16 d., nuo 13 iki 15 val. Organizatoriai tikisi, kad šiemet susirinks apie tūkstantį žmonių, kurie žygiuos nuo Kauno ramybės parko per Laisvės alėją iki Rotušės aikštės. Pagal išankstinį planą, TJA Kauno skyriaus organizuojamos eitynės turėjo prasidėti 16 val.

Šią savaitę, Vasario 16-ąją, Lietuvoje bus minimos 94-osios Valstybės atkūrimo metinės.

Papildyta 21.00 val.: Eitynių „Už solidarią ir įvairią Lietuvą“ rengėjai teismui skundžia Kauno savivaldybės sprendimą atšaukti eitynėms išduotą leidimą. Renginio organizatorių nuomone, skundžiamas Kauno miesto savivaldybės administratoriaus sprendimas yra nepagrįstas ir neteisėtas, teigiama išplatintame pranešime spaudai.

Pasak pareiškėjų, priimdama tokį sprendimą Kauno savivaldybės administracija šiurkščiai pažeidė asmenų teisę į taikius susirinkimus ir saviraiškos laisvę, o pats sprendimas yra visiškai nemotyvuotas − jame tik abstrakčiai nurodoma, kad gali būti nepakankamai galimybių užtikrinti viešąją tvarką.

Asmeninio archyvo nuotr./Artūras Rudomanskis
Asmeninio archyvo nuotr./Artūras Rudomanskis

Organizatorių teigimu, tai − tik formali prielaida ir pretekstas neleisti organizuoti iš anksto numatyto ir įstatymų nustatyta tvarka suderinto susirinkimo. Anksčiau išduotame susirinkimo pažymėjime buvo nurodyta, kad viešąją tvarką užtikrins policijos pareigūnai, taigi, nėra jokio pagrindo teigti, taip pat ir skundžiamame sprendime nepateikta jokių objektyvių duomenų apie tai, kad susirinkimas taptų negalimas, neįmanomas ar kad viešoji tvarka galėtų būti kaip nors pažeista.

Eitynių „Už solidarią ir įvairią Lietuvą“ rengėjai pabrėžia, kad tiek Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijos, tiek Europos Žmogaus Teisių Teismo praktika, tiek galiojančio Lietuvos Respublikos susirinkimų įstatymo nuostatos įtvirtina ne leidiminę, o pareikštinę taikių susirinkimų organizavimo tvarką. Žmogus turi teisę į taikius susirinkimus ir į saviraišką, o valdžios institucijos šiuo atžvilgiu neturi diskrecijos teisės leisti ar neleisti taikaus susirinkimo, pastebi renginio organizatoriai.

Pareiškėjas taip pat prašo Teismo išnagrinėti bylą ypatingos skubos tvarka, kad nebūtų užkirstas kelias įvykti iš anksto planuotam ir suderintam renginiui − eitynėms „Už solidarią ir įvairią Lietuvą“, nes po nurodytos datos (vasario 16-osios) renginys prarastų prasmę ir teismo sprendimo įvykdymas taptų neįmanomas.

Tolerantiško jaunimo asociacijos (TJA) valdybos pirmininko Artūro Rudomanskio teigimu, toks Kauno miesto savivaldybės administracijos sprendimas organizatorių nenustebino, tačiau privertė sunerimti. „Kadangi Kauno miesto savivaldybės administracija neįstengė aiškiai pagrįsti savo sprendimo, susidaro įspūdis, kad sprendimą lėmė politiniai motyvai. Belieka tik stebėtis, kad Kauno miesto savivaldybei atrodo svetimos netgi Lietuvos Respublikos Konstitucijoje įtvirtintos vertybės – nediskriminavimas, piliečių lygiateisiškumas, saviraiškos ir žodžio laisvė. Po šio sprendimo pagrįstai kyla klausimas, ar Kauno miesto savivaldybė apskritai suvokia, kas yra demokratija ir žmogaus teisės“, − sakė A.Rudomanskis.

TJA Kauno padalinio vadovė taip pat pabrėžė, kad ši šventė yra visų Lietuvos gyventojų šventė ir jokiais politiniais ar ideologiniais svertais negalima pagrįsti draudimo rinktis į taikius susirinkimus. „Tikimės kad teismas priims teisingą sprendimą“, vylėsi TJA Kauno padalinio vadovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius