Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 07 21

TPP stabdo narystę koalicijoje? (atnaujinta 15.27 val.)

Tautos priskėlimo partijos (TPP) frakcija, kuriai vadovauja Laimontas Dinius, nepalaikys biudžeto ir užsimena ketinantys stabdyti dalyvavimą koalicijoje.
Laimontas Dinius
Laimontas Dinius / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

„Frakcija nusprendė biudžeto rodiklių tvirtinimui ir lydinčiųjų įstatymų, kurių dauguma susijusi su mokesčių didinimu, nepritarti“, – antradienį prieš Seimo posėdį žurnalistams sakė L.Dinius.

Paklaustas, ar tai reiškia, kad frakcija stabdo savo narystę koalicijoje, L.Dinius teigė, jog „po pietų tai bus pasakyta aiškiai“. Anot jo, laukti pietų reikia „dėl procedūrų“.

Po pietų Seime numatoma balsuoti dėl biudžeto įstatymo. L.Dinius teigė, kad po to „mes priimsime veiksmus“.

Paprašytas patikslinti, kurios konkrečiai biudžeto įstatymo dalys frakcijai nepriimtinos, L.Dinius teigė, kad „visi, kurie susiję su mokesčių didinimu“.TPP frakcija Seime turi 13 narių. Nuo jos atskilusi „Ąžuolo“ frakcija, vadovaujama Seimo pirmininko Arūno Valinsko, turi 7 parlamentarus.

Net pasitraukus TPP frakcijai, koalicija Seime turėtų 71 narį.

Nepasitiki savo ministrais

TPP frakcija pirmadienį pareiškė nepasitikėjimą dviem savo deleguotiems ministrams – kultūros ministrui Remigijui Vilkaičiui ir aplinkos ministrui Gediminui Kazlauskui.

L.Dinius tuomet užsiminė, kad nepasitikėjimas gali būti pareikštas dar dviem ministrams – energetikos ministrui Arvydui Sekmokui bei vidaus reikalų ministrui Raimundui Palaičiui. Tačiau antradienį L.Dinius žurnalistams teigė, kad frakcija nusprendė nereikšti jiems nepasitikėjimo.

Taip pat pirmadienį vakare TPP frakcija sulaukė konservatorių-krikdemų lyderio, paskirtojo premjero Andriaus Kubiliaus siūlymo tarp frakcijų pasirašyti bendradarbiavimo sutartį. „Siūlome premjerui grįžti prie šio klausimo svarstymo rudenį“, – šiandien sakė L.Dinius.

Neturi instrumentų

L.Dinius teigia, kad iš TPP frakcijos yra atimti „instrumentai dirbti“.

„Mano, kaip frakcijos seniūno, priedermė yra tam tikra prasme užtikrinti išrinktųjų Seimo narių galias ir teises prisiimti ne tik atsakomybę, bet ir turėti galimybių realizuoti bei atsakyti už savo priimamus sprendimus. Iš mūsų tokia galimybė yra atimta, įvairiomis priemonėmis bandoma frakciją pastumti į pakraščius, išskaldyti ir viešojoje erdvėje nelabai tinkamai atsiliepti apie kai kuriuos narius. Bet tai yra smulkmenos, esmė yra tai, kad norint dirbti reikia turėti instrumentų. Iš mūsų jie yra atimti“, – sakė L.Dinius.

Anksčiau TPP frakcija užsiminė, kad jai nepriimtini PVM, „Sodros“ įmokų didinimo įstatymai. Paprašytas patikslinti, kurios konkrečiai Biudžeto įstatymo dalys frakcijai nepriimtinos, L.Dinius teigė, kad „visi, kurie susiję su mokesčių didinimu“.

„Nuolat besisukanti karuselė mokesčių didinimo linkme mums kelia didelių abejonių, ar tai yra panacėja išvesti iš krizės“, – sakė L.Dinius.

Valinskas: partija neskilo, o jai atstovauja „Ąžuolas"

Tuo tarpu „prisikėlėlių" lyderis ir Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas tikino, kad jų partija nesitrauks iš valdančiosios koalicijos, o kitaip mananti L.Diniaus vadovaujama frakcija yra tik partijos mažuma.

„Nesiruošiam nei ko nors komentuoti, nei dalintis ministrų portfelių.  Valstybė – ne UAB'as“, – kalbėjo A.Valinskas. Pasak jo, „Ąžuolo“ frakcija yra vienintelė teisėtai atstovaujanti TPP interesams Seime.

„Partija neskilo. Tas, kas taip įsivaizduoja, nori eiti destrukcijos keliu šantažuodami ne tik partijos vadovą, bet ir ministrą pirmininką. Dauguma partijos narių yra ne Seime, o skyriuose, taigi šiuo metu yra vienintelis partijos organas – partijos taryba, o visi kiti pareiškimai yra tik spekuliacija“, – kalbėjo Seimo pirmininkas.

Priekaištai dėl nepastovumo

Premjeras Andrius Kubilius teigė, kad balsavimas dėl biudžeto yra labai aiškus indikatorius, ar frakcija yra koalicijoje, ar nėra. „Neužtenka vien būti koalicijoje pasirašius sutartį. Jų gyvenimas yra sudėtingas, nuotaikos ir nuomonės labai greitai keičiasi, bet tikiu, kad jiems užteks sveiko proto ir atsakomybės pasirinkti teisingus sprendimus ne tik savo grupės, bet ir rinkėjų atžvilgiu“, – kalbėjo A.Kubilius.

Premjeras įsitikinęs, kad pavyks sutarti dėl TPP deleguotų ministrų tolesnio likimo: ar jie liks, o jei ne – kuri frakcija (TPP ar „Ąžuolo“) turės teisę juos pakeisti. „Girdžiu nemažai pareiškimų (iš TPP15min.lt). Sako, kad nenori jokių postų ir į juos nepretenduoja. Patys sakė praėjusią savaitę, kad jiems tinkami yra ir G.Kazlauskas, ir R.Vilkaitis“, – kalbėjo A.Kubilius.

Yra ir svarbesnių klausimų

Anot premjero, šiuo metu svarbiau koncentruotis į Seime svarstomus svarbius įstatymus dėl LEO LT, biudžeto bei mokesčių, o ne į galimas permainas valdančiojoje koalicijoje.

Premjeras teigė nesvarstantis, kas galėtų užimti TPP frakcijos vietą valdančiojoje koalicijoje jiems pasitraukus: esą Seime yra nemažai parlamentarų ar jų grupių, kurie supranta dabartinę Lietuvos situaciją. Pasak A.Kubiliaus, pagrindinė nuostata yra išsaugoti stabilų ministrų kabinetą šiuo permainingu laikotarpiu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius