Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 09 15

TPP žlugimo istorijoje premjeras siūlo įžvelgti ir teigiamų dalykų

Valdančiosios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) lyderis premjeras Andrius Kubilius tikisi, jog Tautos prisikėlimo partijos (TPP) sėkmės ir kritimo istorija bus pamoka, kad vieniems rinkimams kuriamos partijos neturi ateities.
Andrius Kubilius
Andrius Kubilius / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

„Kad jie po to suskilo ir negalėjo konstruktyviai dirbti – matyt, Lietuva yra išaugusi iš vieniems rinkimams kuriamų partijų, ir šita pamoka bus gera ir rinkėjams, ir kitiems politikos potencialiems lyderiams, kad nebereikia ieškoti kokių nors politikos formavimo kelių, kurie skirtųsi nuo europinio kelio“, – Seime žurnalistams sakė premjeras.

Seimas antradienį skilusios TPP lyderį Arūną Valinską atstatydino iš Seimo pirmininko posto.

Pasak premjero, TPP istorija dar kartą įrodė, jog politikoje nauji dariniai ieškant naujos politinės krypties – be perspektyvos, o susiformavusi tradicija leidžia rinktis tarp dešinės, centro ir kairės.

„Europinis kelias reikalauja vieno – kad centro dešinė, konservatoriai ir krikščionys demokratai būtų konsoliduoti, mes tą pasiekėme. Dabar socialdemokratams reikia atsinaujinti ir tapti tikrai europietiškais, reikia liberaliajam viduriui irgi jungtis“, – sakė premjeras.

Pasak premjero, TPP istorija dar kartą įrodė, jog politikoje nauji dariniai ieškant naujos politinės krypties – be perspektyvos, o susiformavusi tradicija leidžia rinktis tarp dešinės, centro ir kairės.Jis taip pat atkreipė dėmesį, jog reikia įvertinti TPP, nors ir nesėkmingo projekto, vaidmenį po Seimo rinkimų formuojant naują valdančiąją daugumą.

„Buvo taip, kaip buvo, aš pasakyčiau vieną dalyką ir pozityvų – tai, kad A.Valinsko partija prisijungė po praėjusių rinkimų prie centro dešinės. Tai lėmė dideles permainas politiniame gyvenime, to reikia neužmiršti, tai jų nuopelnas“, – sakė premjeras.

Atstatydinus A.Valinską, pasak premjero, valdančioji koalicija artimiausiu metu pasiūlys kandidatą į Seimo pirmininko postą. A.Kubilius teigė kol kas nekomentuosiantis žinių, kad pačių konservatorių realiausia siūloma kandidatė – dabartinė Seimo pirmininko pirmoji pavaduotoja Irena Degutienė.

„Tas rezultatus nėra netikėtas. Mes tikrai nesprendėme klausimo kaltas A.Valinskas ar ne. Vienintelis klausimas, kurį sau kėlėme, kokį sprendimą turime priimti, kad toliau galėtume tikėtis Seime konstruktyvaus darbo. Tai nėra susieta su mūsų požiūriu į A.Valinską kaip į asmenį ar Seimo narį. Aš tikiuosi, kad artimiausiu metu valdančioji koalicija pasiūlys Seimui naują tinkamą kandidatūrą į Seimo pirmininkus“, – BNS balsavimo rezultatus antradienį komentavo A.Kubilius.

Paklaustas, ar A.Valinsko atstatydinimas iš Seimo vadovo posto gali lemti valdančiosios koalicijos braškėjimą ir galimą pasitraukimą iš jos A.Valinsko šalininkų, konservatorių vadovas sakė besitikįs, kad „ši situacija atskleis, kiek atsakomybė už valstybės reikalus atskiroms politikų grupėms svarbesnė už asmeninius ar grupinius interesus“.

Paklaustas, ar konservatoriai siūlys I.Degutienės kandidatūrą į Seimo pirmininko postą, A.Kubilius teigė kol kas negalįs to komentuoti, tačiau pridūrė, jog koalicija turės „rasti bendrą sprendimą nepaisant į kvotas ar partines priklausomybes, kad Seimas būtų darbingas iki kadencijos pabaigos“.

„Mes kaip partija nebijome atsakomybės“, – sakė A.Kubilius.

Galimi persidalijimai postais Vyriausybėje, anot premjero, yra vėlesnių diskusijų reikalas, šiuo metu pirmiausia bus sprendžiamas Seimo vadovybės klausimas.

Valdančiąją koaliciją sudaro Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, Liberalų sąjūdis, Tautos prisikėlimo partija, frakcija „Viena Lietuva“, Liberalų ir centro sąjunga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius