-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 01 26

Trijų mažylių gyvybes nusinešusį gaisrą Šiauliuose apipynė nežinia ir mįslės

Netekties skausmui atlėgus, po sausio 8 dieną Šiauliuose įvykusio tragiško gaisro, kuriame žuvo trys mergaitės, pareigūnai tęsia ikiteisminį tyrimą. Savivaldybė skaičiuoja žmonių paaukotus eurus, o sudegusio namo savininkė dar nežino, ar reikalaus nuomininkų atlyginti nuostolius. Painiavos šioje skaudžioje istorijoje tik daugėja.
Namas po tragiško gaisro
Namas po tragiško gaisro / Alvydo Januševičiaus nuotr.

Po tragedijos Šiauliuose, nusinešusios trijų mažylių gyvybes, namas toliau žiūri į šiaurę savo išdegusia pragaištinga akimi. Prieš tris savaites žvilgsnis į šią vietovę buvo visai kitoks.

O dabar už tvoros kalami paminkliniai akmenys ir už šimto metrų veikiantys gedulo namai atrodo lyg pranašingi nelaimės ženklai.

Prie vartų į kiemą pridėliota daugybė jau seniai užgesusių žvakių, sintetinių gedulingų gėlių. Čia senokai niekas nežengė į kiemą – sniege nė vienos pėdos.

Kieme stovi dar per gaisrą laukan išstumti, o dabar jau ir prisnigti vaikiški vežimėliai.

Malkinėje sukrauti nuo liepsnų gelbėti daiktai ir drabužiai. Sniege voliojasi mikrobangų krosnelė. Niekingiausias vagis vogti nedrįsta.

Darželyje – pro langą išmesta apdegusi lova ir keletas visai suanglėjusių vaikiškos lovytės fragmentų.

Išeinant iš kiemo tampa aišku, jog į kiemą neužsukdavo ir paštininkai. Jie grūdo korespondenciją į vartų tarpą.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Namas po tragiško gaisro
Alvydo Januševičiaus nuotr./Namas po tragiško gaisro

Laiškai adresuoti čia gyvenusiai žuvusių vaikų mamai Miglei Saltonaitei, jos broliui ir Lenai S. su slaviška pavarde. Visi laiškai – nuo skolų išieškojimo tarnybų.

Išvadų nėra – visi kažko laukia

Iškart po gaisro nelaimės vietoje pradėjo darbą Gaisrinių tyrimų centro specialistai. Jie iki išnaktų surinko viską, kad galėtų išsiaiškinti tikslią gaisro priežastį. Nufotografavo ir, nieko nekomentavę, išvažiavo.

Yra kelios gaisro versijos, tačiau galutinių išvadų dar nėra. Negalime atmesti nė vienos versijos.

Tyrimų centro viršininkas Donatas Lipinskas teigia, kad visa medžiaga yra perduota ikiteisminio tyrimo pareigūnams. Šį tyrimą atlieka Šiaulių apskrities VPK tyrėjai.

„Dabar yra atlikti mūsų pirminiai veiksmai – suteikta praktinė pagalba ikiteisminio tyrimo vykdytojams. Yra kelios gaisro versijos, tačiau galutinių išvadų dar nėra. Negalime atmesti nė vienos versijos“, – teigė D.Lipinskas.

Suprantama, kad ikiteisminio tyrimo detalių atskleisti negalima, tačiau norisi sužinoti oficialią arba įtikimiausią gaisro priežastį.  Gal ją žino policija, kuriai, anot D.Lipinsko, yra perduoti visi duomenys?

Šiaulių AVPK atstovė spaudai Gaila Smagriūnienė teigia, kad Gaisrinių tyrimų centras policijai oficialiai nieko nepateikė. Policijos tyrėjai kol kas nieko negali pasakyti, nes laukia gaisrų specialistų išvadų.

VIDEO: Šiauliuose liepsnos pasiglemžė tris mergaites
VIDEO: Gaisras Šiauliuose - trys vaikai žuvo

Šiaulių priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba tvirtina, kad iš jų pusės ikiteisminio tyrimo vykdytojams yra viskas atiduota, o išvados ugniagesiams tiesiogiai jau nebus pateikiamos.

Jauna mama gaudavo kompensaciją nuomai

Šiaulių savivaldybė, anksčiau pateikusi banko sąskaitą, į kurią galima aukoti nuo gaisro nukentėjusiai jaunai mamai Miglei Saltonaitei, šios veiklos dar nenutraukia.

Administracijos direktorius Eduardas Bivainis patikslino, kad dabar M.Saltonaitei yra surinkta daugiau nei 3595 eurai. Nuo praėjusios savaitės suma paaugo pora šimtų eurų.

M.Saltonaitei yra surinkta daugiau nei 3595 eurai. Nuo praėjusios savaitės suma paaugo pora šimtų eurų.

Pinigai vienu ypu bus atiduoti vaikų netekusiai moteriai, tačiau tai bus vasario pabaigoje arba kovo pradžioje. Iki tol galima aukoti. Pinigai, anot E.Bivainio, tiesiog padėtų žmogui atsitiesti ir pradėti gyvenimą iš naujo.

Norintiems paaukoti – Šiaulių miesto savivaldybės administracijos sąskaita. Įmonės kodas – 188771865. Sąskaitos numeris: LT30 7300 0101 1487  0602. Paskirtyje būtinai nurodykite – Miglei Saltonaitei.

Direktoriaus žiniomis, vaikus praradusi jauna šeima gyvena pas vyro tėvus. Taip pat pažymėjo, kad sudegusiame name gyvenusi šeima buvo susitvarkiusi socialinio rėmimo reikalus.

Pavyzdžiui, savivaldybė šeimai kompensuodavo dalį būsto nuomos. Šeima sudaro nuomos sutartį, o savivaldybės socialinės paramos skyrius kompensuoja keliolika eurų kiekvienam šeimos nariui – mamai ir jos vaikams. 

Savivaldybė taip išsprendžia socialinio būsto trūkumo klausimą ir neturi jokio ryšio su nuomotoju. Kitaip tariant – savivaldybė sudegusio namo savininkei gaisro nuostolių nekompensuos.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Namas po tragiško gaisro
Alvydo Januševičiaus nuotr./Namas po tragiško gaisro

Būstą žuvusių mažylių močiutei nuomojo be sutarčių

Gaisrinių tyrimo centro ir ikiteisminio tyrimo rezultatų laukia ir sudegusio namo šeimininkė Irma K.

„Viską pasakiau tyrėjams – nebežinau, ką galiu pridurti. Vis neatsigaunu po šoko. Dar negaliu ramiai galvoti“, – tvirtino moteris ir pabrėžia, jog dar nežino, ar reikalaus iš nuomininkų atlyginti patirtą žalą.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Namas po tragiško gaisro
Alvydo Januševičiaus nuotr./Namas po tragiško gaisro

Nors liepsnos labiausiai pažeidė namo mansardą, tačiau vandeniu gausiai sulietas ir pirmas aukštas. Žinovai moteriai paaiškino, kad ugnis pažeidė tik antrą aukštą, tačiau sušalęs vanduo iki pavasario sugadins visą namą.

Moteris negali užeiti į namą, nes jo duris užplombavo policija, kol vyksta tyrimas.

Vėliau iš pokalbio paaiškėja, kad savininkė namą prieš ketverius metus nuomojo ne M.Saltonaitei, o jos motinai.

„Ji (Miglė) dar vaikas buvo, kai Daivai išnuomojau namą. Vėliau pradėjo gimdyti kasmet. Visiškai nežinau, kas ta Lena, kuriai ateina laiškai. Aš ten nieko neregistravau“, – komentavo savininkė.

Irma K. sako ne kartą kalbėjusi nuomininkų šeimai, kad jokiu būdu negyventų antrame aukšte, nes jis tam nepritaikytas: „Mano vaikystėje tėvas man ir kitiems vaikams padarė žaidimų vietą, tačiau ten niekada nebuvo gyvenama. O jie – židinį pastatė. Aplinkui vien medis, fanera ir spaliai.“

Anot moters, nuomininkai nebuvo labai pareigingi. Kartą už elektrą susidarė tūkstančio litų skola. Teko visas mokesčių knygeles perimti į savo rankas.

Tai reiškia, kad nuomos sutartis buvo sudaryta su žuvusių vaikų močiute? „Nebuvo jokių sutarčių“, – atkirto savininkė ir teigė pirmą kartą išgirdusi, kad savivaldybė kompensuoja dalį nuomos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius