-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 11 22

Trakų raj. savivaldybėje – STT patikrinimai

Kai kurie tarybos nariai nepaiso elementarių taisyklių ir gauna atlyginimus iš tiesioginių savo darboviečių, nors tuo metu užsiima politine veikla. Būtent dėl to Trakų rajono savivaldybės administracija sulaukė Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) dėmesio, po kurio savivaldybėje prasidėjo neeiliniai patikrinimai. Savivaldybės atstovai apie STT kreipimąsi neužsimena nei žodžiu, aiškina, kad vyksta vidinis patikrinimas.
Trakų gyventojai iš valdžios nieko nesitiki ir savo laimę kuria patys
Trakų gyventojai iš valdžios nieko nesitiki ir savo laimę kuria patys / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Galimai leido sau piktnaudžiauti

Trakų rajono savivaldybės tarybos reglamentas riboja tarybos narių teisę gauti kitą atlygį tuo metu, kai jis vykdo tiesiogines savo funkcijas taryboje. Kitaip tariant, kol tarybos narys posėdžiauja arba dalyvauja komitetuose sprendimų projektų svarstymuose, jam už tai yra mokama iš savivaldybės biudžeto.

Bet Trakų rajone galimai yra paplitusi praktika, kai grupė tarybos narių, kurie turi darbo vietas savivaldybės biudžetinėse įstaigose, atlikdami tarybos nario funkcijas, tuo pat metu gaudavo atlyginimą iš savo darboviečių.

Situacija, kaip tarybos narys gali gauti darbo užmokestį už nebuvimą darbe, susidomėjo STT, kuri informavo „Galvę“, kad toks patikrinimas atliekamas tik dėl Trakų rajono savivaldybės tarybos narių atlyginimų mokėjimo. Skaičiuojama, kad iš 25 tarybos narių įtarimų šešėlis gali kristi net ant devynių.

Savivaldybė lakoniška

„Galvei“ paprašius pakomentuoti susidariusią situaciją Trakų rajono savivaldybės administracijos, buvo gautas trumpas paaiškinimas, kad siekiant nustatyti skelbiamos informacijos tikrumą, Trakų rajono savivaldybėje atliekamas vidinis tyrimas.

Administracija taip pat užsiminė, jog nustačius, kad užmokestis tarybos nariams buvo išmokėtas neteisėtai, tarybos nariai privalės grąžinti išmokų administratoriui visą neteisėtai gautą pinigų sumą.

Įtariamų tarybos narių pavardžių administracija neatskleidė, todėl „Galvė“ pateikia suvestinę visų tarybos narių, kurie yra įsidarbinę rajono viešajame sektoriuje.

Administracija taip pat užsiminė, jog nustačius, kad užmokestis tarybos nariams buvo išmokėtas neteisėtai, tarybos nariai privalės grąžinti išmokų administratoriui visą neteisėtai gautą pinigų sumą.

Dominuoja valdantieji

„Galvės“‘ redakcija išsiaiškino, kad Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos ekonominių nusikaltimų tyrimo valdyboje gautas pranešimas dėl tarybos nario Mariaus Šokaičio galimų pažeidimų.

Pranešime teisėsaugai nurodoma, kad Trakų rajono Lentvario M.Šimelionio gimnazijos kūno kultūros mokytojas Marius Šokaitis 2019 m. rugsėjo 23 d. nuo 9.00 val. dalyvavo Trakų rajono savivaldybės tarybos Biudžeto ir finansų komiteto posėdyje, tačiau M.Šimelionio gimnazijos administracija šio fakto niekur nefiksavo, nepateikė duomenų buhalterijai ir M.Šokaičiui buvo sumokėtas užmokesti už 2019 m. rugsėjo 23 d. nevykdytas darbo funkcijas gimnazijoje.

Ir nors ikiteisminis tyrimas nebuvo pradėtas, tačiau nutarime teigiama, kad nusikalstamos veikos požymiai nenustatyti, tačiau galimai padaryti pažeidimai, atitinkantys Administracinių nusižengimų kodekso 100 str. (Darbo laiko apskaitos pažeidimas).

„Galvės“ žiniomis panaši situacija yra su kitu tarybos nariu Šarūnu Ūsu, dėl kurio darbo funkcijų atlikimo įtarimų kilo jo pavaldiniams, jie pateikė skundą vadovybei. Kaip matyti iš Trakų kūno kultūros ir sporto centro teikiamų duomenų, p. Ūsas užima direktoriaus pavaduotojo pareigas, o taip pat darbuojasi ir kaip sporto vadybininkas.

Kaip aiškino savivaldybės administracija, tarybos nariai turi teisę gauti atlygį už darbą taryboje, tačiau jie savivaldybei turi pateikti pažymas apie tuo metu iš pagrindinės darbovietės negautą atlyginimo dalį.

Tarybos narys Politinė priklausomybė Darbovietė
Marius Šokaitis Liberalų sąjūdis M.Šimelionio gimnazija
Inesa Židonytė Liberalų sąjūdis Trakų globos ir socialinių paslaugų centras
Andrius Šatevičius Liberalų sąjūdis Trakų r. sav. pedagoginė psichologinė tarnyba
Žibutė Orlovskienė Liberalų sąjūdis Trakų pirminės sveikatos priežiūros centras
Jelena Jočionienė Liberalų sąjūdis UAB „Trakų paslaugos“
Šarūnas Ūsas Komitetas „Renkuosi ateitį“ Trakų kūno kultūros ir sporto centras
Jolanta Abucevičienė Komitetas „Renkuosi ateitį“ Trakų viešoji biblioteka
Teresa Solovjova Lietuvos lenkų rinkimų akcija Lentvario kultūros rūmai
Darius Mechovskis Tėvynės sąjunga M.Šimelionio gimnazija

Trakų r. savivaldybės tarybos narių sąrašas, dėl kurių galimai vyksta patikrinimai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius