Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 02 12

Trakų Vokės dvarą Vilnius svajoja paversti antrąja Rotuše

Trakų Vokės dvaras išgyvena ne pačius geriausius laikus. Lietuvos karališkoji bajorų sąjunga neišgali pati jo tvarkyti ir išlaikyti, o Vilniaus savivaldybė, kuriai dabar priklauso dvaras, tik pradeda kurti modelį, kaip šis dvaras galėtų būti pritaikytas visuomenės reikmėms. Tiesa, net ir turėdama projektą savivaldybė jo įgyvendinimui pinigų savo biudžete neras – jų tikimasi iš Europos Sąjungos fondų.
Trakų Vokės dvaras vasarą
Trakų Vokės dvaras vasarą / Redo Vilimo/BFL nuotr.

Vilniaus savivaldybėje sudaryta Trakų Vokės dvaro ansamblio pritaikymo ir administravimo modelio parengimo darbo grupė. Jos vadovė, sostinės tarybos narė Nijolė Jagelavičienė pabrėžė, kad darbo grupė dar tik pradeda veiklą, tad kol kas nei tikslių terminų, kada modelis bus parengtas, nei koks jis bus ar kiek kainuos, ji negalinti pasakyti. Tačiau savivaldybė esą turinti tikslą – Trakų Vokės dvare įrengti viešą kultūros, turizmo ir edukacijos kompleksą.

Be ES paramos nepadarys

„Norint tą tikslą pasiekti, reikia atkurti istorinį Eduardo Andre parką ir vykdyti jo bei paties dvaro nuolatinę priežiūrą. Būtina restauruoti rūmus ir kitus savivaldybei priklausančius istorinius pastatus toje teritorijoje, vystyti kultūrinį-istorinį turizmą. Bet viso šito mes patys negalėsime padaryti, todėl planuojame teikti paraišką ES struktūrinei paramai turizmo sektoriaus konkurencingumo didinimo srityje“, – sakė N.Jagelavičienė.

Neišradinėsime dviračio, žiūrime, kaip yra pritaikyti kiti dvarai. Tarkim, Užutrakio, Lenkijoje porą dvarų yra labai puikiai pritaikyta, – kalbėjo N.Jagelavičienė.

Norint gauti lėšų iš ES struktūrinių fondų, būtina skubiai paruošti projektą, kuriame būtų konkrečiai ir aiškiai numatyta, kaip bus naudojamos visos dvaro erdvės. Pateikus paraišką nebebus galima projekto nei keisti, nei tobulinti.

„Šiuo metu darbo grupė atlieka analizę. Yra keli modeliai, bet kol kas aptarinėjame, kuris variantas būtų geriausias. Turime problemų su Lietuvos karališkąja bajorų sąjunga, dėl negerai atliktų darbų. Neišradinėsime dviračio, žiūrime, kaip yra pritaikyti kiti dvarai. Tarkim, Užutrakio, Lenkijoje porą dvarų yra labai puikiai pritaikyta, tai kodėl nepasinaudojus kitų patirtimi“, – kalbėjo N.Jagelavičienė.

Anot darbo grupės vadovės, svarstoma, ar atiduoti Trakų Vokės dvarą valdyti Rotušei, ar kurti naują viešąją įstaigą, ar sugalvoti kokį nors trečią variantą, kad kuo greičiau būtų parengtas projektas.

Vasaros rezidencija netaps

Darbo grupėje taip pat dirbantis, ne vienerius metus šį klausimą kuruojantis Vilniaus tarybos sekretorius Virginijus Dastikas teigė manąs, kad į Trakų Vokę galėtų persikelti dalis renginių, šiuo metu vykstančių Rotušėje. Ypač tai būtų patrauklu vasarą.

„Tačiau neturime tikslo padaryti vasaros rezidenciją. Turime tikslą, kad šis dvaras ir parkas, kurie nuo sovietmečio yra labai apleisti, taptų lankytina vieta. Juk yra trijų dvarų ekskursinė programa – Lentvario dvaras, Užutrakio rūmai su E.Andre parku ir Trakų Vokė. Norime perimti turtą, kad ten neatsirastų naujų statybų, todėl miestas ėmėsi iniciatyvos perimdamas turtą iš įvairių išsibarsčiusių įstaigų ir organizacijų“, – kalbėjo V.Dastikas, primindamas, kad šie procesai vyksta jau trejus metus.

Sutvarkę šią vietą turėtume turizmo traukos centrą. Juk Vilniaus mieste tėra Verkiai ir Trakų Vokė, – sakė V.Dastikas.

Tikslios sąmatos, kiek galėtų kainuoti atgaivinti unikalų E.Andre parką ir sutvarkyti rūmus, kol kas nėra. 2006 metais buvo padaryta studija, kad norint atkurti dvarą ir parką, reikia apie 40 mln. Lt. Ar tiek lėšų pavyks gauti ir investuoti, nežinia, tačiau tikimasi išsaugoti tai, ką miestas savo valdose turi.

Lietuvos karališkoji bajorų sąjunga, anot V.Dastiko, iš Trakų Vokės dvaro nevaroma, tačiau esą jie patys jau tvirtina nebegalintys vieni jo išlaikyti. „Buvo gauta 2 mln. Lt iš Norvegijos, padaryta šildymo ir vėdinimo sistemos renovacija, pastatyta katilinė. Bet dabar su rangovais vyksta teisminiai ginčai, – apie problemas kalbėjo V.Dastikas. – Savivaldybė nenori prisiimti įsipareigojimų, bet aš manau, kad turėtų bent prisiimti už pasekmes po pastato renovacijos. Tai yra apie 130 tūkst. Lt, kuriuos vėliau reikėtų išieškoti iš rangovų ar Lietuvos karališkosios bajorų sąjungos. Dvaras neturi nugriūti.“

Vilniuje – tik du dvarai

Panašių dvarų Vilnius turi vos du – Verkiuose ir Trakų Vokėje. Ne itin daug panašių yra ir visoje Lietuvoje, tačiau V.Dastikas priminė Užutrakio rūmus: nors jie tvarkyti ilgai ir gana sunkiai, tačiau dabar tai puiki vieta.

„Sutvarkę šią vietą turėtume turizmo traukos centrą. Juk Vilniaus mieste tėra Verkiai ir Trakų Vokė“, – sakė V.Dastikas.

Dvaras įsikūręs prie Vokės upės ir nuo XIX a. vid. priklausė grafams Tiškevičiams. Parką įkūrė žymusis E.Andre. Lietuva gali pasigirti keturiais šio architekto kūriniais – Palangoje, Užutrakyje, Lentvaryje ir Trakų Vokėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius