-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 08 18

Trakuose vyksta senųjų amatų dienos

Savaitgalį Trakų salos pilyje vyks aštuntoji Senųjų amatų šventė. Joje beveik 100 senojo paveldo puoselėtojų dalysis savo amatų paslaptimis, tradiciškai vyks muzikinių kolektyvų pasirodymai bei riterių kovos.
Šventės akimirka
Amatai. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
Temos: 1 Trakai

Renginyje bus galima pamatyti, kaip įrišamos knygos, kaip žiedžiama ir lipdoma keramika, mokytis išdirbti kailį, susipažinti su žolelių gydomosiomis savybėmis, vyti bei pinti juostas, kalti monetas.

Senųjų amatų žinovai taip pat pasakos, kada atsirado vitražas ir kaip bei iš ko jis gaminamas, kokią avalynę avėjo pilies gyventojai ir kaip jie puošėsi, kokius įrankius naudojo medžio apdirbimo meistrai ir kaip nuo seno buvo gaminamos statinės.

Neatsiejama šventės dalis – istorijos rekonstrukcijos klubų pasirodymai. Susirinkusiems programas parengė brolija „Viduramžių pasiuntiniai“, lankininkų klubas „Strėlė“, Kauno karo istorijos klubas, pranešė muziejus.

Pagal viduramžių Europos dvaruose bei miesto aikštėse skambėjusią muziką suksis senovinių šokių ir kultūros trupės „Festa Cortese“ šokėjai, o šokių ir ugnies studija „Čiutyta“ surengs pasirodymą „Ta ta to“. Koncertuos viduramžių muzikos ansamblis „Cornucopia“ iš Baltarusijos ir neofolkloro grupė „Sen Svaja“.

„Senųjų amatų dienos rugpjūčio mėnesį yra organizuojamos neatsitiktinai, – teigė Trakų istorijos muziejaus direktorius Virgilijus Poviliūnas. – Viduramžiais amatininkai jungėsi į cechus ir gildijas. 1495 metų rugpjūčio 23 dieną Trakuose Lietuvos didysis kunigaikštis Aleksandras Vilniaus auksakaliams patvirtino pirmąją privilegiją ir cecho statutą, sudarytą Vakarų Europos pavyzdžiu. Tai buvo pirmas amatininkų cechas Lietuvoje. Vėliau į cechus jungėsi ir kitų amatų meistrai. Tai puiki proga čia ir šiuo metu surengti senųjų amatų šventę.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius