-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 06 19

Tramdyti būrelio svogūnų dalytojų buvo pasirengę 1000 ginkluotų policininkų! (atnaujinta 11.35 val.)

Penktadienį byloje apklausti liudytojai pasakojo apie Algirdo Paleckio ir Audriaus Butkevičiaus organizuotas eitynes, kurias policija įvertino kaip neteisėtą mitingą.

Šįryt Vilniaus 2-asis apylinkės teismas toliau narpliojo administracinę bylą, kurioje A.Paleckis ir A.Butkevičius teisiami už tai, kad šių metų vasario 3 dieną surengė vadinamąją svogūnų akciją, kuri vėliau virto nesankciuonuotu mitingu.

Administracinėn atsakomybėn traukiami asmenys, kurie teisme ginasi plaukdami  vienoje valtyje, tarpusavyje nebendravo, net nepasisveikino. Tarp buvusių „Fronto“ partijos bendražygių yra perbėgusi juoda katė. Trumpą filmuotą medžiagą apie posėdžio pradžią galite pamatyti žemiau.

VIDEO: Teismas dėl Svogūnų akcijos

Į šios dienos posėdį atvyko keli liudytojai iš skirtingų baridakų pusių: vienas svogūnų vežiojimo renginyje dalyvavęs frontininkas ir vienas tvarką renginio metu bandęs užtikrinti Vilniaus policijos pareigūnas.

„Fronto“ narys Rimas Urbus tikino, kad buvo susirinkę vos aštuoni svogūnų dalytojai. Savo ruožtu policijos atstovas Vytautas Grašys atskleidė, kad tą dieną mieste buvo išsislaptę 1000 policininkų, pasirengusių bet kurią akimirką malšinti neramumus sostinės centre. Viešoje vietoje nuo Katedros aikštės iki Seimo, anot V.Grašio, buvo matoma apie 100 pareigūnų. Policininkų vertinimu, A.Paleckis ir A.Butkevičius į akciją buvo sukvietę mažiausiai 50 bendražygių. 

Anot pareigūno V.Grašio, būtent tiek asmenų būriavosi prie Katedros aikštės, klausėsi ir uoliai vykdė A.Butkevičiaus bei A.Paleckio nurodymus. Pastarieji kantriai kartojo, kad tempti svogūnų karučio jie susirinko vos septyniese, o visi kiti minioje buvo atsitiktiniai žmonės: smalsuoliai, žurnalistai, užsikonspiravę specialieji agentai. 

„Kaip policija, mes dėkingi, kad miniai buvo taip tvarkingai vadovaujama“, – teisme sakė pareigūnas V.Grašys.

A.Paleckis abejojo, ar pareigūnai galėjo atskirti akcijos rengėjų būrelį nuo žmonių, kurie galbūt tik šiaip ėjo pro šalį ir stabtelėjo pasikalbėti su svogūnų dalytojais. „Jūs tikrai taip aiškiaregiškai atskiriate?“ – teisme liudijančio pareigūno klausė A.Paleckis. „Aš manau, kad taip“, – nemirktelėjęs atšovė Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Viešosios policijos valdybos viršininkas V.Grašys.

Teisme žiūrėjo įrašus

Savo ruožtu A.Butkevičius tikino tuo, ką pati policija pripažino. „Policija tą dieną tikėjosi labai didelių neramumų, todėl visas miestas buvo prigrūstas policininkų“, – aiškino A.Butkevičius.

Taip politikas toliau grindė savo teoriją, kad ne patys akcijos organizatoriai, o policininkai kur kas labiau kėlė ažiotažą dėl svogūnų karučio ir didino aplinkinių susidomėjimą.

Policijos atstovai ir buvę frontininkai teisme niekaip nesutarė, kiek iš tiesų galėjo būti šios akcijos aktyvistų. Todėl A.Paleckis su A.Butkevičius siūlė pareigūnams peržiūrėti eitynių vaizdo įrašą. Politikai prašė, kad žiūrint šią medžiagą policininkai pirštu pabaksnotų į asmenis, kurie turėtų būti vertinami kaip svogūnų akcijos dalyviai. 

Į teismo salę buvo atneštas kompiuteris, teisėjas ir proceso dalyviai įsitaisė priešais ekraną. Pačioje pradžioje žiūrovų laukė nusivylimas: įrašas prasidėjo tik nuo tos vietos, kai eitynių dalyviai jau pajudėjo nuo Katedros aikštės. Pamatyti, jie A.Paleckio ir A.Butkevičiaus bendražygių ten susirinko pačioje pradžioje bei klausėsi vadų instruktažo, nebuvo jokios galimybės.  

Pareigūnas kalbėjo neužtikrintai

Peržiūrėję ilgiau nei pusvalandį trunkančiuskelis filmukus, proceso dalyviai vėl susėdo į savo vietas.

A.Butkevičius policininkų teiravosi, kodėl policija pateikė teismui ne tik savo, bet ir žurnalistų filmuotą medžiagą. Dar svarbiau A.Butkevičiui buvo išgirsti, kodėl pareigūnai sąmoningai nuslėpė epizodus, kuriuose turi būti matomas instuktažas pusšimčio žmonių grupei akcijos pradžioje prie Katedros aikštės.

„Manau, kad įvyko kažkokia klaida, kompiuterinė technika, matyt, nuvylė...“ – teisinosi V.Grašys,  kur dingo policininkams taip reikalingi vaizdai.

„Ar šiame arba kitame įraše galėtume parodyti tuos žmonės, kurie priklauso tai 50 žmonių grupei, kurią aš neva instruktavau?“ – V.Grašio teiravosi A.Butkevičius. Sutrikęs pareigūnas sakė, kad bent keletą galėtų. Policininkas tarsi nesuprato, jog esama esminio skirtumo tarp kelių žmonių, kuriems pagal galiojančią tvarką galima rengti piketus be jokių leidimų, ir pusšimčio asmenų minios, kurios susibūrimas vertinamas kaip susirinkimas, kuriam reikia leidimo. „Ar taip svarbu, kiek ten tų žmonių?“ – teisme blaškėsi pareigūnas.

Netikėtai policininkas V.Grašys pareiškė: „Net jei žioplys ateina į renginį pasikrapštyti nosies, to renginio organizatorius atsako už tą žioplį!“

Kvies Vilniaus policijos vadus

Teisėjas Artūras Pažarskis teiravosi, kokių šalys dar turėtų prašymų. A.Butkevičius pasakojo, kad svogūnų akcijos išvakarėse buvo asmeniškai susitikęs su Vilniaus policijos vadovu Kęstučiu Lančinsku ir smulkiai papasakojo, ką frontininkai ketina daryti. „Nebuvo jokio reikalo švaistyti valstybės lėšas tūkstančiui pareigūnų!“ – dar sykį pareiškė A.Butkevičius, o teismas patenkino jo prašymą į kitą posėdį kviesti K.Lančinską, kuris turės paaiškinti, kodėl miesto policija dėl šios akcijos metė tokias didžiules pajėgas. Su Vilniaus policijos vadu į teismą kviečiamas ir jo pavaduotojas Raimundas Dervinskas, kuruojantis viešąją policiją.

Teisėjas A.Pažarskis pranešė, kad liepą atostogaus, tad kitą posėdį gali surengti tik rugpūtį. Be to, jis pastebėjo, kad jau rugpjūčio 3 dieną šioje byloje sueina senaties terminas.

A.Paleckis su A.Butkevičiumi prašė bet kokiu atveju nerengti posėdžio rugpjūtį, mat tada jie ketina atostogauti. Teisėjas pranešė parašysiąs nutartį senaties terminą pratęsti iki metų ir kitą posėdį paskyrė rugsėjo 8 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius