-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 05 17

„Transparency Intenational“ pasigenda politikų aktyvumo savivaldos išlaidų istorijoje

Žiniasklaidai skelbiant apie ydingas išmokų savivaldybių tarybų nariams tvarkas ir galimą savivaldos politikų piktnaudžiavimą, su korupcija kovojanti nevyriausybinė organizacija „Transparency International“ sako pasigendanti politinių lyderių aktyvumo siūlant sprendimus situacijai spręsti.
Jurgita Šiugždinienė
Jurgita Šiugždinienė / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

„(...) šiuo metu pasigendu aktyvesnės politinių partijų lyderių pozicijos, kokių veiksmų bus imamasi, siekiant stiprinti skaidrumo ir atskaitingumo kultūrą ir užtikrinant, kad su neefektyviu lėšų panaudojimu ir korupcija susijusių rizikų valdymui yra skiriamas tinkamas dėmesys“, – BNS trečiadienį perduotame komentare sakė „Transparency International“ Lietuvos skyriaus (TILS) laikinoji vadovė Ingrida Kalinauskienė.

„Tai ypač svarbu, žinant, kad kas ketvirtas gyventojas savivaldybes nurodo kaip vienas korumpuočiausių institucijų šalyje, o beveik kas antras mano, kad sprendimų priėmimas šalyje yra uždaras“, – pridūrė ji.

Apie išmokų savivaldybių tarybų nariams panaudojimą skelbti pirmasis ėmė visuomenininkas, „Laisvės TV“ įkūrėjas Andrius Tapinas.

Pastaruoju metu daugiausiai klausimų žiniasklaidoje kilo dėl švietimo ministrės Jurgitos Šiugždinienės išlaidų jai dirbant Kauno miesto savivaldybės tarybos nare 2019–2020 metais.

I.Kalinauskienė sakė besitikinti, kad ažiotažas dėl išmokų paskatins pasimokyti ir imtis veiksmų, kad tai nebepasikartotų.

„Visų pirma, labai norėčiau išgirsti, kaip keisis tarybos narių veiklos apmokėjimo tvarka ir ką savivaldybių atstovai darys kitaip. Mažų mažiausiai, būtina užtikrinti, kad informacija apie leidžiamas lėšas būtų teikiama pagal vienodą standartą, viešai, vienoje vietoje, kas leistų gyventojams lengvai palyginti skirtingas savivaldybes ir pavienius tarybos narius“, – teigė TILS vadovė.

Pasak jos, Lietuva nėra vienintelė, kur kyla panašūs klausimai – pavyzdžiui, Jungtinėje Karalystėje skandalas dėl parlamentarų išlaidų pagrįstumo kilo dar 2009 metais.

Vilniaus apygardos prokuratūra antradienį pradėjo tyrimą dėl galimai pažeisto viešojo intereso skiriant išmokas Vilniaus miesto savivaldybės tarybos nariams. Taip pat viešojo intereso tyrimai vyksta Tauragės bei Kauno miesto ir rajono savivaldybėse.

Ikiteisminiai tyrimai dėl galimo piktnaudžiavimo vyksta Neringoje, Šiauliuose, Mažeikiuose, Šilutėje ir Pagėgiuose.

Dalis politikų siūlo nustatyti fiksuotą mėnesinį atlygį tarybos nariams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius