Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 05 16

Transplantacijai reikalingus organus skraidins pasieniečių sraigtasparniai

Moderniais pasieniečių sraigtasparniais „Eurocopter“ bus skraidinami transplantacijai reikalingi audiniai ir organai. Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pilotai organus bus pasirengę operatyviai gabenti ir iš užsienio šalių.
Transplantacijai reikalingus organus skraidins pasieniečių sraigtasparniai.
Transplantacijai reikalingus organus skraidins pasieniečių sraigtasparniai. / VSAT nuotr.

Tai numatančią sutartį antradienį 12 val. VSAT Aviacijos bazėje pasirašys VSAT vadas generolas Vainius Butinas ir Nacionalinio transplantacijos biuro direktorė Asta Kubilienė. Dokumentu siekiama efektyviau panaudoti pasieniečių orlaivių galimybes žmogaus organų donorystei ir transplantacijai plėtoti.

Aviacijos bazė įsikūrusi Paluknio kaime Trakų rajone, apie 25 km nuo Vilniaus. Į ją iš sostinės vykstama keliu Vilnius – Varėna – Druskininkai.

Kviečiame dalyvauti šiame renginyje (telefonai informacijai pranešimo apačioje).

Po sutarties pasirašymo VSAT Aviacijos rinktinės pareigūnai Nacionalinio transplantacijos biuro atstovams pademonstruos savo techniką, aprodys bazės infrastruktūrą.

Nacionalinio transplantacijos biuro atstovai VSAT pareigūnams bei kitiems renginio dalyviams pasiūlys atlikti kilnią misiją – užpildyti sutikimus donoro kortelei gauti (t. y. asmens sutikimas, kad jo audiniai ir (ar) organai po jo mirties būtų panaudoti transplantacijai). Norint užpildyti šį sutikimą būtina turėti asmens dokumentą.

Manoma, kad pasieniečiams ėmusis veiklos gabenant organus, tai bus atliekama žymiai operatyviau nei iki šiol. VSAT sraigtasparniai „Eurocopter“ yra ypač greitaeigiai, ekonomiški, manevringi, jiems leistis ir kilti reikia nedidelio ploto, todėl organams paimti jie galės leistis kone ligoninių kiemuose ar jų teritorijose.

Pagal medikų informaciją VSAT pilotai skrydžius atlikti bus pasirengę ypač operatyviai iš bet kurios šalies vietos. Esant poreikiui pasieniečiai organus skraidins ir iš užsienio šalių – pirmiausia Estijos, Latvijos ir Lenkijos.

VSAT nuostatuose funkcija organizuoti ir vykdyti orlaivių skrydžius gabenant donorų organus ir audinius įtvirtinta tik šiemet.

Šiuo metu VSAT Aviacijos rinktinė eksploatuoja 5 sraigtasparnius: du „Eurocopter EC120B Colibri“, du „Eurocopter EC135“ ir vieną „Eurocopter EC145“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius