Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 08 12

Trasa nauja, šildymo kaina ta pati

Aukštųjų Šančių gyventojams rugpjūčio 31 dieną turėtų būti svarbi ne tik kaip Europos krepšinio čempionato pradžia. Paskutinę vasaros dieną ketinama baigti tris mėnesius vykusią ir daug nepatogumų žmonėms sukėlusią šiluminės trasos rekonstrukciją.
Šildymo trasa Aukštuosiuose Šančiuose
Šildymo trasa Aukštuosiuose Šančiuose / Evaldo Šemioto nuotr.
Temos: 1 Šančiai

Ją baigus turėtų gerokai sumažėti „Kauno energijos“ dėl neefektyviai centralizuotai senais vamzdynais tiekiamos šilumos patiriami didžiuliai nuostoliai. „Kad virš trasos žaliuotų žolė žiemą – tokių dalykų jau neturėtų būti“, – tikino projekto vadovas Kazimieras Jašinskas.

Skirtingos prognozės

Politikai, valdininkai suteikė nemažai vilčių, kad, modernizuojant miesto šilumos ūkį, mažės ne tik nuostoliai, bet ir miestiečių gaunamos „astronominės" sąskaitos už šildymą.

Įgyvendinus visus miesto tarybos patvirtintus „Kauno energijos“ investicinius 2008–2011 metais ir 2012–2015 metais numatytus šilumos ūkio modernizavimo projektus, Energetikos skyriaus vedėjo Algirdo Vaitiekūno teigimu, šiluma turėtų atpigti 1,4 cento už kilovatvalandę, o dėl neefektyvaus šilumos tiekimo patiriami nuostoliai sumažėti apie 15–17 proc.

Tačiau šioms viltims, bent jau artimiausiu metu, turbūt nelemta išsipildyti. „Kauno energijos“ atstovas ryšiams su visuomene Udrys Staselka „15min“ atvirai sakė, kad sąskaitos už šildymą nemažės, nes jos „nuo to nepriklauso“, mat yra nustatoma konkreti šilumos kaina.

Pakloti prieš 30 metų

Apie pusantro kilometro šilumos tiekimo trasa Aukštuosiuose Šančiuose driekiasi nuo Prancūzų gatvės 112 sklypo iki Medvėgalio gatvės dvyliktojo namo. Vamzdynas eina ne tik palei gatvę, tačiau „užsuka“ ir į gyvenamųjų namų kiemus, gretimas gatveles.

Prieš daugiau nei trisdešimt metų pakloti vamzdžiai, kaip ir dauguma mieste naudojamų vamzdžių, buvo avarinės būklės. Jų izoliacinis sluoksnis per ilgą laiką visiškai suiro, todėl žiemą virš trasos žaliuodavo žolė. Šitaip vėjais leidžiama „Kauno energijoje“ gaminama brangi šiluma ypač erzindavo gyventojus.

Mieste kasmet vykdomi planiniai šilumos ūkio modernizavimai darbai, rekonstruojami keli kilometrai trasų. Tačiau tai – lašas jūroje, nes iš viso bendras Kaune paklotų šilumos tinklų ilgis – apie 434,7 km.

„Kauno energijai" iš ES struktūrinės paramos fondų per pastaruosius dvejus metus jau skirta 24,45 mln. Lt šilumos tiekimo sistemoms modernizuoti ir atnaujinti.

Šilumos kainos

2011 m. rugpjūčio 1 d. „Kauno energija“ nustatė šias centralizuotai tiekiamos šilumos ir karšto vandens kainas:

1.Galutinė vienanarė nediferencijuota centralizuotai tiekiamos šilumos kaina – 25,74 ct/kWh.

2.Galutinė vienanarė šilumos kaina, kai šiluma tiekiama iš vartotojams priklausančių individualių šilumos punktų – 25,28 ct/kWh.

3.Galutinė vienanarė šilumos kaina, kai šiluma tiekiama iš tiekėjui priklausančių grupinių ar individualių šilumos punktų – 27,29 ct/kWh.

Visos kainos nurodytos be PVM. Gyventojams už šilumą ir karštą vandenį taikomas 9 proc. PVM tarifas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius