-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 02 15

Trečiadienį įkurtos taksistų profsąjungos vadovas: bijome, bet jau nusibodo bijoti

Daugiau kaip trys dešimtys sostinės taksistų trečiadienį įkūrė Taksi darbuotojų profesinę sąjungą. Kol kas ji vienija beveik visų Žaliųjų ežerų gatvėje registruotų taksi įmonių, kurių vadovai įtariami nuslėpę milijonus litų mokesčių, darbuotojus. Tačiau viliamasi, kad į ją pareikš norą stoti ne tik Vilniaus, bet ir kitų miestų taksistai.
Gediminas Sabaitis
Naujos profsąjungos pirmininkas Gediminas Sabaitis. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Profsąjungos įkūrėjai pabrėžia, kad organizacija jungs ne tik vairuotojus, bet ir kitus taksi įmonių darbuotojus. Į profsąjungą trečiadienį pasiprašė ir viena taksi įmonės dispečerė.

Lietuvos darbo federacijos generalinės sekretorės Janinos Švedienės pareiškimą, kad organizacija oficialiai laikoma įsteigta, taksistai pasitiko plojimais.

Organizacijos pirmininku buvo išrinktas bendrovės „SDKE“ taksistas Gediminas Sabaitis. Paklaustas, ko imsis pirmiausiai, jis pabrėžė, kad kol kas taksistai dirba bendrovėse be vadovų.

„Vėliau įmonėse bus paskirti laikinieji direktoriai, su kuriais turėsime kalbėtis apie mūsų ateitį. Ką jie sugalvos, kol kas nežinome. Tam ir įsteigėme profesinę sąjungą, kad nesame tikri dėl ateities, nežinome, kas bus rytoj. Tačiau net jei įmonės bus išardytos, o mes liksime dirbti su verslo liudijimais, savo narių teises ginsime visais įmanomais būdais“, – 15min.lt sakė jis.

Iki šiol sostinėje veikiančių taksi bendrovių vadovai gniauždavo darbuotojų iniciatyvą burtis į profesinę sąjungą. Prieš kelias savaites apie taksistų vienijimąsi prabilęs Andrejus Kotovičius iš darbdavių sužinojo, kad yra atleidžiamas.

Paklaustas, ar nebijo to paties, G.Sabaitis neslėpė, kad šiokia tokia baimė yra: „Viduje visi bijo. Bet bijoti jau nusibodo. Reikia kovoti“.

Anot profsąjungos vadovo, didžiausia taksistų bėda visuomet buvo tai, kad jie buvo spaudžiami tiek darbdavių, tiek sostinės valdžios. „Yra klausimų, kurių taksi bendrovių vadovai nenori spręsti su vietos valdžia, nes jiems tai neįdomu, yra klausimų, kurių miesto valdžia nenori spręsti, nes jai tai patogu. O mes viso šito viduryje. Dabar mes stengsimės teisėtomis priemonėmis pasiekti, kad galėtume normaliai gyventi ir dirbti“, – pabrėžė G.Sabaitis.

Domino nario mokestis

Trečiadienį prašymus priimti į profesinę sąjungą parašiusius taksistus labai domino, kokio dydžio nario mokestį reikės mokėti. Daugumos profesinių sąjungų nariai paprastai moka 1 proc. altyginimo dydžio mėnesinį nario mokestį.

Tačiau taksistai susizgribo, kad oficialių pajamų gauna nedaug. „Kol kas sunku pasakyti, koks tas mokestis bus, nes darbovietėse netrukus bus perrašinėjimos darbo sutartys. Mes gi dabar nieko negauname, mums nieko nemoka, geriau mokėti fiksuotą mokestį“, – kalbėjo taksistai.

Vėliau jie nusprendė kas mėnesį profsąjungos veiklai mokėti po 20 Lt. Vienas profsąjungos narys pabrėžė, kad veiklos pradžioje pinigų daug nereikės, tačiau kai prasidės teismai su darbdaviais, lėšų poreikis išaugs.

Trečiadienį šviežiai iškepta profesinė sąjunga atliko visus būtinus formalumus: išrinko du pirmininko pavaduotojus, iždininką, valdybą. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius