-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 10 06

Trečiadienį Kaune – naujos kino pažintys ir žinomų autorių kūriniai

Trečiadienį Kauno kino festivalio programoje – išskirtiniai filmai. Kauniečiai turi vienintelę galimybę išvysti poetišką ir novatoriškų formų dokumentinį filmą „Rūras“. Be to, laukia paskutinė proga susitikti su režisiere iš Suomijos, pristatančia filmą „Širdies dūžiai“ ir nauji pažįstamų režisierių Tsai Ming-liango ir Piotro Dumalos filmai.
Kadras iš filmo „Širdies dūžiai“
Kadras iš filmo „Širdies dūžiai“

Trečiadienį, 16.30 val., bus galima pamatyti vieno ryškiausių vadinamosios antrosios Naujojo Taivano kino bangos režisierių Tsai Ming-liango filmą „Veidas“. Šio režisieriaus kūryba jau yra pažįstama Lietuvos žiūrovams: prieš keletą metų pas mus buvo rodomas jo „Sidabriniu lokiu“ apdovanotas ekstravagantiškas filmas „Kaprizingas debesis“. Juostoje „Veidas“ pasakojama apie Taivano kino režisierių, Paryžiaus Luvre kuriantį filmą apie Salomę. Karaliaus Erodo vaidmeniui specialiai pakviestas Francois Truffaut filmuose vaidinęs aktorius Jean-Pierre Léaud. Pagrindinį Salomės vaidmenį atlieka populiari prancūzų manekenė Laetitia Casta. Vos pradėjus filmavimą režisierius sužino, kad Taivanyje mirė jo motina... Filme „Veidas“ vaidina dvi gražios ir talentingos prancūzės - Fanny Ardant ir Laetitia Casta. Tsai Ming-liang seka kino režisieriaus François Truffaut patarimu: „Jei norite sukurti gerą filmą, filmuokite gražią moterį“.

18 val. vienintelį kartą festivalyje bus rodomas dokumentinis novatoriškos ir meditatyvios formos dokumentinis filmas „Rūras“. Filmą sudaro šeši aiškiai apibrėžti kadrai, fiksuojantys šešias vietas: tunelį, mišką, gamyklą, mečetę su maldininkais, grafičiais išmargintą sieną ir didžiulį kaminą. Amerikiečių menininkas Jamesas Benningas, kantriai fiksuodamas pasirinktus epizodus, kuria mąslią ir poetišką filmą apie regioną, iš kurio kilę jo tėvai. Filme atsiskleidžia subtili pasakojimo struktūra, rami veiksmo tėkmė, įtraukianti žiūrovą į vaizdų srautą, kuris primena paties Rūro, tekančio per šį regioną, ritmą.

Festivalio organizatorių nuotr./Saara Cantel
Festivalio organizatorių nuotr./Saara Cantel

19 val. žiūrovai kviečiami susitikti su suomių režisiere Saara Cantell, kuri pristatys itin moterišką filmą „Širdies dūžiai“. Filmo herojės – skirtingo amžiaus moterys, įsipainiojusios į savitus santykių voratinklius. Siužeto istorijos su herojų gyvenimo akimirkomis, išbarstytos kaip atskiri mozaikos gabaliukai po filmo pakampes, vilioja žiūrovą nemontuotų kadrų vingiais į labirinto vidurį ir filmo pabaigoje režisierė tarsi suaudžia herojes, dėlionė galiausiai sudėliojama ir visos herojės apjungiamos bendru veiksmu – širdies spurdėjimu. Vienas širdies dūžis, vienas apsisprendimas staiga nulemia tolesnį gyvenimą. Filmas apdovanotas specialiu žiuri prizu – “Sidabriniu delfinu” – 26-ajame Tarptautiniame kino festivalyje „Festroia“ (Portugalija).

Be to, trečiadienį pristatomas Kaune jau pamilto lenkų animatoriaus Piotro Dumalos pirmasis meninis filmas „Miškas“. Jame remiantis bibline Abraomo ir Izaoko istorija pasakojama komplikuota tėvo ir sūnaus tarpusavio santykių istorija, judviejų priklausomybė vienas nuo kito. Tėvas sunkios ligos prikaustytas prie lovos, o sūnus privalo jį prižiūrėti.

„Miškas“ – tai simbolinis, archetipinis pasakojimas su animacijos elementais, žavintis savo pasakiška atmosfera, vizualiai ir emociškai įtraukiančiais vaizdais, meniška kadrų kompozicija. Filmas buvo apdovanotas 2009 m. specialiu žiuri prizu Lenkijos kino festivalyje Gdynėje.

Festivalio organizatorių nuotr./Samsonas ir Dalila
Festivalio organizatorių nuotr./Samsonas ir Dalila

Juosta „Samsonas ir Dalila“ pristatys nenudailintą šiandieninės Australijos paveikslą. Australijos aborigenų kilmės paaugliai Samsonas ir Dalila gyvena mažytėje izoliuotoje bendruomenėje pietinės Australijos dykumoje. Abu herojai susidraugauja ir savaip trumpina dienas mažame pasaulyje, kuriame niekas nesikeičia. Netrukus dėl tragiškų aplinkybių Samsonui ir Dalilai tenka palikti namus ir bėgti ieškant prieglobsčio nuo gresiančios bausmės. 2009 m. filmas buvo apdovanotas Kanų kino festivalio (Prancūzija) „Ypatingo žvilgsnio“ programos apdovanojimu „Auksine kamera“. Filmo režisierius Warwickas Thorntonas – vienas perspektyviausiu Australijos kino kūrėjų.

Ketvirtasis Tarptautinis Kauno kino festivalis vyksta spalio 1 – 17 dienomis Kaune ir Vilniuje, kino teatruose „Forum Cinemas“, „Pasaka“ ir „Skalvija“. Visa programa ir daugiau informacijos apie festivalį - svetainėje www.kinofestivalis.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius