Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 10 19

Trečiasis Konstitucijos egzaminas dėl krizės gali įvykti ne visose savivaldybėse

Minint 17-ąsias Lietuvos Konstitucijos metines, spalio 24-ąją, šeštadienį, šalies savivaldybėse trečią kartą rengiamas Konstitucijos egzaminas. Tačiau dėl krizės jis gali vykti ne visose savivaldybėse.
Lietuvos Konstitucijos egzamino finalas
Lietuvos Konstitucijos egzamino finalas / BFL/Andriaus Ufarto nuotr.

Pasak Lietuvos žurnalistų sąjungos (LŽS) pirmininko pavaduotojos Erikos Straigytės, organizatoriai ragina visas Lietuvos savivaldybes rengti Konstitucijos egzaminą, tačiau nėra garantijų, kad taip ir bus.

„Kai kuriose savivaldybėse darbuotojai eina nemokamų atostogų, tad nėra garantijų, jog jie sutiks pabūti šeštadienį“, – BNS teigė E.Straigytė. Jos teigimu, šiuo metu egzaminui pasirengusios pusė savivaldybių – 30 iš 60-ties. Tačiau LŽS pirmininko pavaduotoja atkreipė dėmesį, kad tų savivaldybių, kurios negalės rengti egzamino, gyvenantieji galės laikyti jį kitose savivaldybėse arba portale delfi.lt, kuriame jis taip pat bus rengiamas.

Konstitucijos žinios, kaip ir pernai, pirmajame egzamino ture bus tikrinamos testo forma – reikės pasirinkti vieną iš kelių atsakymų variantų. Tuo metu antrajame ture, vyksiančiame lapkričio 28 dieną Teisingumo ministerijoje, pagal nurodytas temas reikės rašyti esė.

Kai kuriose savivaldybėse, kaip ir pernai, Konstitucijos egzaminas bus pritaikytas žmonėms su klausos negalia – dirbs vertėjai į gestų kalbą. Tačiau organizatoriai šias paslaugas užtikrins ne visose Lietuvos savivaldybėse.

Anot E.Straigytės, kalbos vertėjai bus Vilniaus miesto ir Vilniaus rajono savivaldybėse. Kitos savivaldybės kalbų vertėjų paslaugomis esą turėtų pasirūpinti pačios.

Laikyti egzaminą, taip pat kaip ir 2008-aisiais, bus kviečiami ir pataisos įstaigose bei tardymo izoliatoriuose atliekantys bausmę nuteistieji, Kalėjimų departamentui pavaldžiose įstaigose dirbantys pareigūnai.

2008-aisiais Konstitucijos egzamino pirmajame ture dalyvavo daugiau nei 1200 gyventojų ir politikų, jis vyko beveik visose savivaldybėse išskyrus Kupiškio rajono savivaldybę, kur į egzaminą neatvyko nė vienas dalyvis.

Iš 60-ties savivaldybių 15-oje egzamino nepanoro laikyti nė vienas politikas, o Akmenės rajono savivaldybėje egzaminu nesusidomėjo nė vienas gyventojas – dalyvavo tik savivaldos politikai. Pernai šį egzaminą laikė 223 nuteistieji.

Gyventojų kategorijoje, kurioje varžėsi ir nuteistieji, geriausiai pasirodė Vilniaus universitete (VU) Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institute studijuojanti Rima Aukštuolytė, tame pačiame universitete istoriją studijuojanti Roberta Grušytė ir šiuo metu bausmę Alytaus pataisos namuose atliekantis Nerijus Vaitkus.

Geriausias esė politikų kategorijoje parašė Biržų savivaldybės tarybos narė socialdemokratė Audronė Garšvaitė, Elektrėnų savivaldybės tarybos narys taip pat socialdemokratas Audrius Jurgelevičius ir Utenos savivaldybės tarybos narys „tvarkietis“ Vidmantas Pimpė. Visi šios kategorijos nugalėtojai – pedagogai. Egzamino rengėjai – Teisingumo ministerija ir Lietuvos žurnalistų sąjunga.

Dabartinė Lietuvos Konstitucija visuotiniame referendume priimta 1992 metų spalio 25 dieną. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius