Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 01 07

Trejus metus trunkantis „Tvarkos ir teisingumo“ partijos tyrimas artėja į pabaigą

Po daugiau nei trejus metus trukusio ikiteisminio tyrimo teisėsaugos pareigūnai artimiausiu metu planuoja pareikšti galutinius įtarimus partijos „Tvarka ir teisingumas“ byloje dėl prekybos poveikiu ir pinigų plovimo.
Partija „Tvarka ir teisingumas“
Partija „Tvarka ir teisingumas“ / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Šis ikiteisminis tyrimas yra didelės apimties. Jo metu buvo gauta ne viena specialistų išvada, tirtos finansinės operacijos, vyko daug apklausų, vertintos didelės apimtys dokumentų ir duomenų. Ikiteisminiame tyrime planuojama artimiausiu metu pareikšti galutinius įtarimus. Prokuroro, kontroliuojančio šį ikiteisminį tyrimą nurodymu, apie tyrimą informuosime plačiau, kai bus priimti galutiniai sprendimai“, – BNS atsiųstame atsakyme teigia Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT).

Dėl ikiteisminio tyrimo trukmės partijai atstovaujantis advokatas skundėsi teismui, bet šis nerado sąmoningo vilkinimo požymių.

„Kadangi ikiteisminis tyrimas atliekamas daugiau nei trejus metus, pagal praktiką, aš manau, kad tyrimas aiškiai per ilgas, nėra intensyvus, kryptingas, manau, kad tyrimas yra vilkinimas. Prašiau teismo, kad būtų nustatytas ikiteisminio tyrimo atlikimo terminas. Jeigu negali, nepajėgios mūsų institucijos įrodyti, tada (prašau) bylą nutraukti“, – BNS sakė advokatas Juozas Gaudutis.

Įtariama, kad iš viso už pažadus ir susitarimus dėl poveikio, vykdant skirtingus viešuosius pirkimus, partijos „Tvarka ir teisingumas" naudai priimta didesnė nei 1,3 mln. litų (apie 377 tūkst. eurų) kyšių suma.

Vilniaus miesto apylinkės ir apygardos teismų šie argumentai neįtikino.

„Prokuratūra pateikė bylos medžiagą, mes patikrinom apylinkės teismo nutartį pagal advokato skundą. Padarėme išvadą, kad nėra vilkinimo. Yra daug užklausų, treji metai tyrimo, palyginti su kai kurių bylų nagrinėjimu teismuose, nėra taip ilgai“, – BNS sakė teisėjas Arūnas Kisielius.

STT yra skelbusi, kad įtarimus politinei partijai „Tvarka ir teisingumas“, kaip juridiniam asmeniui, pareigūnai pateikė atliekant 2014 metų pabaigoje pradėtą ikiteisminį tyrimą dėl prekybos poveikiu.

„Atliekant tyrimą surinkta pakankamai duomenų, leidžiančių įtarti, kad nusikalstamos veikos buvo vykdomos siekiant neteisėtos naudos partijai“, – anksčiau skelbė STT.

Įtariama, kad iš viso už pažadus ir susitarimus dėl poveikio, vykdant skirtingus viešuosius pirkimus, partijos „Tvarka ir teisingumas" naudai priimta didesnė nei 1,3 mln. litų (apie 377 tūkst. eurų) kyšių suma.

Juridiniam asmeniui už padarytą nusikalstamą veiką gali būti skiriama bauda, juridinio asmens veiklos apribojimas arba juridinio asmens likvidavimas.

Minimas ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas kilus įtarimų, jog privačios bendrovės padengė dalį 147 000 litų (beveik 43 tūkst. eurų) vertės partijos „Tvarka ir teisingumas" remiamo renginio „Pirk dramblį" sąnaudų. Anot STT, taip buvo siekiama, kad Vidaus reikalų ministerijos tarnautojai, kuriems turėjo įtakos ši partija, vykdydami viešuosius pirkimus veiktų suinteresuotų bendrovių naudai.

Prokurorai tada teigė surinkę duomenų, kad tuometinis Seimo narys Rimas Antanas Ručys iš prodiuserio Rolando Skaisgirio paėmė šimtatūkstantinį kyšį, žadėdamas paveikti valstybės tarnautojus. Jie įtarimus neigia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius