-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 06 15

Tremtinius gėlėmis prie bėgių pagerbusi kaunietė sulaukė reikalavimo pateikti leidimą

Birželio 14 dieną tremtinių atminimą Kauno geležinkelio stotyje nusprendusi pagerbti Živilė liko nustebusi – apsaugos darbuotoja jai uždraudė padėti gėlių prie geležinkelio bėgių, reikalaudama pateikti leidimą. Moteris tikina, kad taip nutiko pirmą kartą per daugelį metų. „Lietuvos geležinkeliai“ 15min paaiškino, kad tai galėjo nutikti saugumo sumetimais – gėlėms padėti yra skirta speciali vieta.
Kauno geležinkelio stotyje
Kauno geležinkelio stotyje / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Birželio 14 dieną šalyje minėtos 81-osios Gedulo ir vilties dienos metinės. Jų metu kasmet prisimenamas beprotiškas žiaurumas, su kuriuo susidūrė kone kiekvieno lietuvio šeima – 1941-aisiais pradėti masiniai trėmimai į Sibirą.

Tremtin išvežtas Rešotų lageryje žuvo ir kaunietės Živilės dėdė. Norėdama pagerbti jo ir kitų tremtinių atminimą, moteris kasmet Kauno geležinkelio stotyje prie bėgių padėdavo gėlių. Tą norėjo padaryti ir šiemet, tačiau stoties apsaugos darbuotoja jai uždraudė tai padaryti.

„Kauno geležinkelio stoties perone pikta policininkė (Živilė supainiojo, nes tai buvo uniformuota stoties apsaugos darbuotoja, – aut. past.) man bandė uždrausti padėti gėlių, reikalaudama leidimo. Konfliktu to nevadinčiau, nes ji tik piktai kreipėsi, aš nelabai išsigandau. 30 metų iki šiol gėlės birželio 14 dieną čia būdavo padedamos be leidimų.

Laimė, policininkės iškviesta administracijos atstovė, susiskambinusi ir paliudijusi kažkam, kad gėlės padėtos tvarkingai, leidimą man davė“, – nemalonią istoriją, nutikusią ankstų antradienio rytą, nupasakojo kaunietė.

Pasak jos, daug metų gėlės buvo dedamos prie perono krašto, šalia bėgių, kur jas galima matyti. Ir niekam jos nekliudydavo.

„Dabar ant stoties sienos, saugioje nuo akių vietoje, įrengta atminimo lenta. Prie jos kartu su manimi antradienio rytą atėjo ir savivaldybės darbuotoja su puokšte. Ankstesnio mero metu birželio 14 diena minėta su kalbomis ir dainomis... Po kelių valandų mano gėlės jau irgi gulėjo tvarkingai patrauktos nuo visų akių, po atminimo lenta prie sienos. Ar tikrai kartą per metus viduryje perono gulinčios gėlės yra netoleruotina betvarkė? Kauno peronas tikrai erdvus, o žmonių jame tokiu metu tikrai ne minios“, – nuomonę išsakė Živilė.

15min kreipėsi į AB „Lietuvos geležinkeliai“. Gediminas Petrauskas, bendrovės komunikacijos partneris, patikino, kad birželio 14 dieną įvairiuose Lietuvos miestuose šalia geležinkelio padedama gėlių, uždegamos atminimo žvakės ar vyksta simboliniai renginiai, skirti paminėti Gedulo ir vilties dieną.

Tikėtina, kad saugumo sumetimais buvo paprašyta pateikti leidimą.

Tiesa, Kauno geležinkelio stotyje jau kuris laikas nevyksta renginiai, tačiau gyventojai padeda gėlių ar uždega atminimo žvakes prie atminimo lentos ar šalia geležinkelio bėgių saugiu atstumu.

„Šiuo atveju, tikėtina, kad saugumo sumetimais buvo paprašyta pateikti leidimą, kuris įprastai reikalingas norint patekti šalia geležinkelio kelių. Siekdami užtikrinti maksimalų saugumą ir išvengti nelaimių dėl galimai neatsargaus elgesio šalia geležinkelio, rekomenduojame Kaune gyventojams, kurie nori paminėti atmintiną datą – tą padaryti prie atminimo lentos. Atminimo lenta yra lengvai pasiekiama patekus į Kauno geležinkelio stoties peroną“, – paaiškino G.Petrauskas.

Jis patvirtino, kad leidimo Živilės paprašė stoties apsaugos darbuotoja. Į vietą iškviesta buvo stoties budėtoja.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kauno geležinkelio stotyje
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kauno geležinkelio stotyje

„Dėl leidimo išdavimo reikėtų kreiptis į stoties darbuotojus. Birželio 14 dieną daugiau bandymų padėti prie bėgių gėlių nebuvo“, – patikino „Lietuvos geležinkelių“ atstovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius