-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 07 12

Tretieji Gitano Nausėdos prezidentavimo metai: 15 didžiausių konfliktų

Trečiaisiais metais prezidento poste Gitanui Nausėdai teko daug išbandymų: įsisiūbavusi COVID-19 pandemija, protestai, net riaušės prie Seimo, migracijos krizės pikas, pašliję santykiai su Kinija, Vyriausybės krizė dėl baltarusiškų trąšų tranzito, Rusijos pradėtas karas Ukrainoje ir paaštrėjusios Lietuvos saugumo problemos, galiausiai Kaliningrado tranzito rebusas, kuris sukėlė apsižodžiavimą su Dalia Grybauskaite. Per šiuos metus būta daugybės purslų, nepasitenkinimo, kritikos. 15min išrinko 15-a didžiausio visuomenės dėmesio sulaukusių konfliktų, kurių dalyvis buvo prezidentas G.Nausėda.
Gitanas Nausėda, Viktorija Čmilytė-Nielsen, Ingrida Šimonytė
Gitanas Nausėda, Viktorija Čmilytė-Nielsen, Ingrida Šimonytė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

1. Griežta kritika sveikatos apsaugos ministrui A.Dulkiui

2021 m. liepos 14-ąją G.Nausėda, spaudos konferencijoje apžvelgdamas savo antruosius prezidentavimo metus, sakė, kad COVID-19 pandemija tapo didžiausiu pastarųjų metų išbandymu. Šalies vadovas sukritikavo Sveikatos apsaugos ministeriją (SAM), iš kurios pasigenda aktyvių veiksmų skatinant vakcinavimą. Jis teigė, kad jei padėtis nesikeis, ketinama kelti sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio atsakomybės klausimą.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Arūnas Dulkys apsilankė vakcinavimo punkte Palangoje
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Arūnas Dulkys apsilankė vakcinavimo punkte Palangoje

A.Dulkys atrėžė, kad sprendimą dėl jo atsakomybės priima ne prezidentas, o Vyriausybės vadovė.

TAIP PAT ŽIŪRĖKITE: Treji G.Nausėdos metai prezidento puse - nuotraukose

2. Pasisakė prieš partnerystę

2021 m. liepos 14-ąją G.Nausėda toje pačioje spaudos konferencijoje pareiškė, kad jei Seimas būtų priėmęs Partnerystės įstatymą, kuriuo siekta įteisinti tiek vyro ir moters, tiek tos pačios lyties asmenų partnerystę, būtų jį vetavęs.

„Aš būčiau jo nepasirašęs dėl to, kad jame buvo beveik suniveliuoti santuokos ir partnerystės apibrėžimai, kitaip tariant tas apibrėžimas, kuris buvo ten pateiktas, iš esmės yra beveik prilygstantis santuokai“, – kalbėjo G.Nausėda.

G.Nausėda pakartojo pasisakantis už tai, kad tos pačios lyties asmenų bendras gyvenimas būtų teisiškai sureguliuotas, bet, anot jo, tai turi būti padaryta atsižvelgiant į situaciją valstybėje ir Seime.

Dėl šios pozicijos G.Nausėda sulaukė daug kritikos, LGBT atstovų ir jų teises palaikančių žmonių protestų.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Dovilė Filmanavičiūtė, Rasa Račienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Dovilė Filmanavičiūtė, Rasa Račienė

Galiausiai 2022 m. pavasario pabaigoje Seimui pritarus valdančiųjų parengtam gerokai švelnesniam nei partnerystės Civilinės sąjungos įstatymo projektui ir jo alternatyvai – pataisoms, kuriomis siūloma pripažinti asmens teisę į artimą ryšį, kurias parengė partnerystei nepritariantis konservatorius Paulius Saudargas, G.Nausėda pareiškė palaikantis „pono Saudargo projektą“.

3. Pasirašė prieštaringai vertintą Užsieniečių teisinės padėties įstatymo pakeitimo įstatymą

2021 m. liepos 21 d. Prezidentas Gitanas Nausėda pasirašė Seimo ypatingos skubos tvarka priimtą Užsieniečių teisinės padėties įstatymo pakeitimo įstatymą. Kartu šalies vadovas pažymėjo, kad prieglobsčio prašytojų teisės neturi būti ribojamos labiau, nei tai būtina, ir atkreipia Seimo dėmesį, kad šio įstatymo trūkumai turi būti ištaisyti artimiausiu metu.

„Seimo skubos tvarka priimtas įstatymas yra „skylėtas“ žmogaus teisių prasme. Tačiau šiuo metu didesnis pavojus būtų turėti „skylėtą“ politiką nelegalios migracijos atžvilgiu. Šiuo metu geriau turėti tokį įstatymą, nei neturėti jokio reguliavimo, numatančio priemones ekstremaliai situacijai Lietuvos pasienyje su Baltarusija suvaldyti. Tai siųstų visiškai nepriimtiną signalą migracijos kilmės šalims“, – sakė prezidentas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Rūdninkų (Šalčininkų raj.) laikinoje stovykloje migrantai už spygliuotos tvoros vielos eilėje laukia kol bus patikrinti jų dokumentai
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Rūdninkų (Šalčininkų raj.) laikinoje stovykloje migrantai už spygliuotos tvoros vielos eilėje laukia kol bus patikrinti jų dokumentai

Teisininkai išsakė pastabų dėl galimo pataisų prieštaravimo Konstitucijai dėl neužtikrintos teisės į apeliaciją, sulaukus neigiamo sprendimo dėl prieglobsčio suteikimo. Prezidento patarėjas Povilas Mačiulis dieną prieš tai pareiškė, kad pataisomis migrantų teisės „išmestos į šiukšlių dėžę“.

4. Sukritikavo Vyriausybės pasirinktą skiepijimo taktiką

2021 m. rugpjūčio 19 d. G.Nausėda Vyriausybės pasirinktą taktiką nuo COVID-19 paskiepyti kuo daugiau žmonių pavadino karštligiška ir forsuota.

„Tokio karštligiško ir gal net, sakyčiau, šiek tiek forsuoto skiepijimo buvo galima išvengti, jeigu būtume savo pastangas tolygiai paskirstę per visą vasarą. Ko gero, būtume tuos 70 proc. pasiekę, kaip aš ir tikėjausi, dar vasaros viduryje. Bet yra, kaip yra“, – ketvirtadienį LRT „Dienos temai“ sakė jis.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Prezidentas Gitanas Nausėda Šalčininkuose pasiskiepijo trečiuoju skiepu nuo Covid-19
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Prezidentas Gitanas Nausėda Šalčininkuose pasiskiepijo trečiuoju skiepu nuo Covid-19

„Šiuo metu mes kalbame apie tai, kad perlenkėme lazdą dėl priverstinio skiepijimo, kuris net ir nėra priverstinis savo prasme, bet tos paskatos, kurios buvo sukurtos, ir tam tikras gąsdinimo baubas, kuris buvo įjungtas, kaip antai negalėjimas prieiti prie tam tikrų būtiniausių paslaugų, negalėjimas patekti į viešąjį transportą. Kas iš to, kad tai atšaukta vėliau? Supriešinimo faktas įvyko anksčiau, žmonės pasipiktino ir dabar turime kovoti su pasekmėmis, nors galėjome kovoti su priežastimis“, – tvirtino valstybės vadovas.

Vyriausybė įvedė privalomą testavimą tam tikrų profesijų atstovams, nustatė, kad už testus, siekiant gauti galimybių pasą, reikia mokėti, patvirtino rugsėjo 13-ąją turinčius įsigalioti ribojimus neskiepytiems, nepersirgusiems arba neigiamo testo rezultato neturintiems asmenis. Jie negalės apsipirkti dideliuose prekybos centruose, lankytis maitinimo, laisvalaikio, pramogų įstaigose, grožio salonuose ir pan.

5. Paskelbė esąs prieš leidimą homoseksualams įsivaikinti ir mokyklose mokyti LGTB+ istorijos

2021 m. rugsėjo 2 d. prezidentas Gitanas Nausėda paskelbė esantis prieš LGBT+ eitynių organizatorių reikalavimą leisti homoseksualams įsivaikinti ir mokyklose mokyti LGBT+ istorijos.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Eitynių akimirkos
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Eitynių akimirkos

Paklaustas apie reikalavimą leisti įsivaikinti ir mokyti istorijos Lazdijuose viešėjęs prezidentas G.Nausėda sakė: „Aš esu prieš, aš esu prieš tokius reikalavimus ir manau, kad Lietuvoje jie nebus įgyvendinti.“

„Aš, kaip prezidentas, padarysiu viską, kad tokie reikalavimai šiuo metu nebūtų įgyvendinti“, – pridūrė jis.

6. Pasiūlė sveikatos apsaugos ministrui A.Dulkiui trauktis, jei nesusitvarko

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius