Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 07 14

Tris mėnesius delsusi L.Matjošaitytė surašė LVŽS protokolą dėl S.Skvernelio algos

Trys mėnesiai ir dvi dienos. Tiek laiko praėjo nuo dienos, kai Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) nusprendė, kad Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) pažeidė įstatymą neįtraukdama kandidatams per 2016 m. Seimo rinkimų kampaniją mokėtų algų į rinkimų išlaidas. Komisija nutarė, kad pažeidimas nešiurkštus, tačiau įvertino, kad už jį partijai gali būti skirta bauda. Protokolą dėl šio pažeidimo VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė surašė kevirtadienį asmeniškai susitikusi su partijos pirmininku Ramūnu Karbauskiu.
Saulius Skvernelis ir Ramūnas Karbauskis
Saulius Skvernelis ir Ramūnas Karbauskis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

VRK kitą savaitę balsuos dėl tyrimo apie LVŽS reklamą seriale „Naisių žemė“ išvadų. R.Karbauskis jau dabar kalba, kad teismui skųs bet kokį sprendimą.

Tą pačią dieną, kai LVŽS lyderis kritikavo VRK, L.Matjošaitytė paskelbė susitinkanti su R.Karbauskiu tam, kad jam surašytų administracinių nusižengimų protokolą dėl ankstesnio pažeidimo.

L.Matjošaitytė tikina, kad susitikimas buvo tikslinis ir daugiau apie nieką jame nebuvo kalbama.

„Toks tikslinis susitikimas vyko ir jo metu p. Ramūnui Karbauskiui, kaip Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos, 2016 m. Seimo rinkimų politinės kampanijos dalyvio atstovui (pirmininkui), buvo surašytas administracinių nusižengimų protokolas dėl komisijos 2018 m. balandžio 10 d. sprendimu nustatytų pažeidimų“, – teigė ji.

Protokolui surašyti L.Matjošaitytė laiko turėjo daugiau nei pakankamai. Tačiau pirmininkė tikėjosi, kad galbūt tai už ją padarys kiti VRK nariai. Gegužę ji įgaliojo visus VRK narius, tarp jų ir LVŽS į komisiją deleguotą Jonę Valčiukienę, to imtis.

Tačiau komisijos nariai tuomet tikino, kad protokolų rašymas – pirmininkės prerogatyva ir įgaliojimais nepasinaudojo.

L.Matjošaitytei neliko kas daro. Teko, kaip numato Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodeksas, eiti pas R.Karbauskį ir rašyti protokolą pačiai.

Dabar protokolas bus persiųstas teismui pagal kompetenciją, kuris ir priims galutinį sprendimą dėl baudos skyrimo. Ši gali siekti iki 3 tūkst. eurų.

VRK nuobaudos LVŽS sulaukti gali dėl to, kad komisija balandį nustatė, kad septyni iš aštuonių partijos darbuotojų, tarp kurių premjeras Saulius Skvernelis, dabartiniai jo patarėjai Tomas Beržinskas ir Arnoldas Pikžirnis, Seimo narės Dovilė Šakalienė ir Rūta Miliūtė bei dar du asmenys 2016-aisiais buvo įdarbinti būtent rinkimams. Algoms LVŽS išleido beveik 65 tūkst. eurų, tačiau šių pinigų neįtraukė į rinkimų išlaidas ir taip pažeidė Politinių kampanijų finansavimo ir finansavimo kontrolės įstatymą.

Komisija nutarė, kad pažeidimas nėra šiurkštus, nes suma nėra tokia didelė, kad ją įskaičius į rinkimų išlaidas, LVŽS viršytų maksimalų leidžiamą rinkimų išlaidų limitą, taikomą bendrai ir partijai, ir vienmandatininkams. Vis dėlto LVŽS neturėjo atskirų rinkimų sąskaitų vienmandatininkams ir rinkimuose dalyvavo su viena sąskaita. Todėl, žiūrint formaliai, šis limitas buvo viršytas 12 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius