Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 07 25

Troleibusus vairuos uniformuoti vairuotojai

Stotelėje sustoja naujas troleibusas. Duris keleiviams atveria mandagus vairuotojas, vilkintis gražią ir tvarkingą uniformą. Vilniaus troleibusų vadovai norėtų, kad ši vizija kuo greičiau taptų realybe, bet ne visiems vairuotojams patinka permainos.
Taip galėtų atrodyti sostinės troleibusų vairuotojų uniformos.
Taip galėtų atrodyti sostinės troleibusų vairuotojų uniformos.

„Vilniaus troleibusų“ vadovams mintis vienodai aprengti vairuotojus kilo dėl to, jog šie žmonės reprezentuoja miestą, yra matomi tiek vilniečių, tiek miesto svečių. „Šiuo metu jų išvaizdos labai reprezentatyvia tikrai nepavadinsi. Vairuotojai rengiasi kaip nori, tad ir vaizdas yra atitinkamas. Sugalvoja į darbą ateiti kaip į paplūdimį, vienas su jūreiviškais, kitas – su dar kažkokiais marškinėliais, tai tokius juos keleiviai ir mato“, – sakė UAB „Vilniaus troleibusai“ direktorius Vidmantas Striška.

Pirmiausia aprūpins striukėmis

Diskutuoti apie galimybę įsigyti uniformas pradėta tuomet, kai Valstybinė darbo inspekcija įpareigojo „Vilniaus troleibusus“ aprūpinti darbuotojus šiltais drabužiais. Šis įpareigojimas atsirado po to, kai inspektoriai tikrino, kokia temperatūra yra troleibusų vairuotojų kabinose, ir nustatė, kad ji nesiekė būtinų 16 laipsnių šilumos.

Galvojant apie šiltus drabužius, kilo mintis pasiūlyti vairuotojams vienodus drabužius ir kitais metų sezonais. „Pradėjome bendradarbiauti su Vilniaus dailės akademijos Kostiumo dizaino katedra. Jie patys pasiūlė suorganizuoti mini konkursą studentėms, kurios praktikos metu galėtų sukurti darbo drabužius troleibusų vairuotojams. Kadangi bendrovės finansinė būklė sudėtinga, konkurso sąlygose įrašėme reikalavimą, kad būtų siūlomi ne tik originalūs modeliai, bet ir parenkami komplektai iš gatavų drabužių“, – sakė V.Striška.

Visi sukurti drabužių komplektų variantai buvo pristatyti vairuotojams, kurie galėjo balsuoti už patinkančius modelius. Tačiau toks vadovų sumanymas sulaukė paprastų darbuotojų nepasitenkinimo. Dauguma vairuotojų nelinkę užsivilkti uniformas, nors profesinių sąjungų atstovai teigia girdintys ir kitokių nuomonių.

Nuomonės skiriasi

„Nuomonių yra įvairių, vieni pritaria uniformų įvedimui, kiti – ne. Tie, kurie priešinasi, piktinasi, kaip su tomis uniformomis jiems reikės eiti per miestą. Sako: O jeigu aš po darbo kur nors eisiu į svečius?“ – sakė UAB „Vilniaus troleibusai“ darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkė Danuta Mackevičienė.

Vis dėlto griežtos nuomonės profesinės sąjungos kol kas neišsako. Anot D.Mackevičienės, jie pritars tokiai nuomonei, kurią palaikys dauguma darbuotojų. Kol kas vairuotojų apklausos dar tik vykdomos.

Kitos bendrovėje „Vilniaus troleibusai“ veikiančios profesinės sąjungos vadovės Danutos Iljinos teigimu, idėja aprengti visus vairuotojus vienodai yra sveikintina, tačiau tam reikia įdirbio. Esą vien pasiūti drabužius, kurie turėtų būti pritaikyti įvairiems metų sezonams, nepakaks.

„Gal žmogus nenorės eiti „Vilniaus troleibusų“ logotipu papuoštais drabužiais po darbo į miestą, kokią nors įstaigą. Vadinasi, reikia galvoti apie rūbines vyrams ir moterims“, – vardijo UAB „Vilniaus troleibusai“ Nepriklausomos darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkė D.Iljina.

Per prievartą nebruks

D.Iljina pritaria uniformų įvedimui, tačiau supranta dalies vairuotojų nepasitenkinimą, esą tai, kas nauja, neretai iš pradžių atmetama. „Kodėl mes turėtume skirtis nuo Paryžiaus ar Briuselio, ten visi visuomeninio transporto vairuotojai vienodi, tvarkingi ir gražūs. Tačiau reikėtų didelių investicijų. Juk, tarkim, sezoninių kostiumų komplektus kiekvienas vairuotojas turėtų turėti bent du, nes vieną reikia valyti arba skalbti, kitą – dėvėti“, – svarstė D.Iljina.

„Vilniaus troleibusų“ vadovai uniformas brukti per prievartą darbuotojams neketina. Esą kol kas ši idėja dar tik svarstoma, tačiau jau šią žiemą vairuotojai gaus vienodas šiltas liemenes ar striukes. Vėliau pavyks visus vairuotojus aprengti dailia vienoda uniforma. Kol kas ketinama tik papildyti darbo tvarkos taisykles reikalavimais, kaip vairuotojai turi atrodyti darbo vietoje.

Autobusų bendrovei – per brangu

UAB „Vilniaus autobusai“ eksploatacijos direktorius Rimas Markauskas patvirtino, kad panašių idėjų irgi turėjo, tačiau svajoti neleidžia prasta finansinė būklė. „Mes skolose sėdime patys, mums skolingi, patys savivaldybės skolas pardavinėjame. O turime 650 vairuotojų, kiekvienam reikėtų vasarai marškinių, žiemą striukės. Todėl pasiskaičiavome, kad preliminariai vienam žmogui apranga kainuotų apie 500 Lt, vadinasi, tai būtų 320 tūkst. Lt vienkartinė investicija. Reikia ir pakaitinių drabužių, todėl tektų per metus išleisti po pusę milijono litų“, – teigė R.Markauskas.

Tarybiniais laikais autobusų vairuotojai turėjo vilkėti uniforminius kostiumus. Dabar pareiginiuose nuostatuose yra numatyta, kad vairuotojai darbo vietoje negali būti su sportine apranga ar vilkėti vien apatinius drabužius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius