-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 02 05

Trumpės generalinio prokuroro kadencija

Generalinio prokuroro kadenciją bus siūloma trumpinti nuo septynerių iki ketverių ar penkerių metų. Dabartinis Generalinės prokuratūros vadovas su tuo sutinka.
Algimantas Valantinas
Algimantas Valantinas / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.
Temos: 1 Stasys Šedbaras

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Stasys Šedbaras patvirtino, kad parlamente jau diskutuojama dėl generalinio prokuroro įgaliojimų trukmės, rašo „Vilniaus diena“.

„Seimo valdybos sudaryta darbo grupė, kuri turi parengti teisės aktų pakeitimus dėl prokuratūros darbo, buvo pirmą kartą susirinkusi šį trečiadienį ir ten, be kita ko, kalbėta apie generalinio prokuroro kadencijos trukmę“, – sakė jis.

S.Šedbaras sutiko, kad generalinio prokuroro kadencija galėtų būti sutrumpinta iki ketverių ar penkerių metų. „Iš tikrųjų, kaip ir pats A.Valantinas pripažino, tas klausimas kyla – ar ne per ilgas dabartinis įgaliojimų laikotarpis, ar jie ne pernelyg skiriasi nuo kitų valdžios institucijų kadencijų“, – teigė komiteto vadovas.

Jis patvirtino, kad jeigu būtų nuspręsta šiais metais pataisyti Prokuratūros įstatymą ir sutrumpinti generalinio prokuroro kadenciją, tai būtų taikoma tik būsimiems prokurorams.

Generalinis prokuroras Algimantas Valantinas sutiktų, kad kadencija būtų trumpesnė. „Įžvelgiu problemą, nes, mano akimis žiūrint, septyneri metai yra per daug. Esant dabartinei visuomenės dinamikai, tam tikrai kaitai, tai iš tikrųjų yra per daug“, – antradienį sakė A.Valantinas Lietuvos televizijos laidoje „Teisė žinoti“.

Jo nuomone, terminas turi būti trumpesnis: „Ketveri ar penkeri metai yra pakankamas terminas, kad būtų padaryti ar bent užsukti tie darbai, dėl kurių esi atėjęs.“

A.Valantinas generaliniu prokuroru tapo 2005 metų rudenį. Jo įgaliojimai turėtų baigtis 2012-aisiais.

Šiuo metu Konstitucijoje nurodoma, kad „generalinį prokurorą skiria ir atleidžia prezidentas Seimo pritarimu“.

Prokuratūros įstatyme nustatyta, kad generalinio prokuroro kadencija trunka septynerius metus. Taip buvo nustatyta prieš beveik dešimtmetį koreguojant Konstituciją ir tuomet atitinkamai keičiant šį įstatymą.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius