Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 01 06

Trys karaliai užbaigė didžiąsias žiemos šventes

Šeštadienį – Trys karaliai. Miestų gatvėmis žygiavo tradicinė biblijos išminčių Kasparo, Merkelio ir Baltazaro vedama eisena. Ši šventė simboliškai užbaigia didžiąsias žiemos šventes.
Tradicinė Trijų Karalių eisena Vilniuje
Tradicinė Trijų Karalių eisena Vilniuje / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Pasakojama, kad paskui Beatliejaus žvaigždę iš turtingų Rytų keliavę ieškoti gimusio kūdikio – žydų karaliaus – Evangelijos išminčiai Kasparas, Merkelis ir Baltazaras, suradę jam padovanojo aukso, smilkalų ir miros.

Trijų karalių dieną simboliškai užgesinamos Kalėdų eglės miestų aikštėse, nupuošiamos eglutės namuose.

Vienas įdomiausių šios dienos papročių mūsų šalyje – trijų karalių su žvaigžde vaikščiojimas pakiemiais. Sveikindami su Naujaisiais metais ir linkėdami visa ko geriausio persirengėliai vaikščiodavo ir kaimuose, ir miestuose.

„Trys karaliai yra krikščioniškas paprotys, tačiau visos mūsų šventės yra susipynusios, visose yra ir krikščioniškų ir ikikrikščioniškų švenčių tradicijų. Yra, na, tokia susiformavusi tradicija eiti, linkėti ir tradiciškai trys karaliai eidami žymi kreida duris, angas“, – sakė Kauno tautinės kultūros centro metodininkė Jurgita Kilikauskienė.

„Saulė gi jau pasisukusi, diena ilgėja. Aš manau, kad žmonės turėtų neliūdėti, nes dar sausio ir vasario mėnuo yra toks sunkus žmonėm laikas. Kaime anksčiau būdavo dar tokie suėjimai, ruoša pavasario darbams“, – pasakojo folkloristė Giedrė Ramunė Pečiulienė.

Įvairiose Lietuvos vietose šios dienos tradicijos – skirtingos: vienur trys karaliai vaikščioja su tarnais, kitur eiseną lydi giltinė ar gausi palyda.

Trijų karalių dieną simboliškai užgesinamos Kalėdų eglės miestų aikštėse, nupuošiamos eglutės namuose. Gyventojai raginami eglučių neišmesti bet kur, tik į specialias surinkimo vietas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius