2009 11 20

Trys parlamentarai privalės grąžinti neteisėtai išleistus pinigus

Parlamentarai valstietis liaudininkas Antanas Baura, konservatorė Agnė Bilotaitė ir konservatorius Kazimieras Uoka dalį lėšų, skirtų parlamentinei veiklai, panaudojo ne pagal paskirtį, todėl turi jas grąžinti.
Kęstas Komskis
Kęstas Komskis už pusę tūkstančio litų prisipirko į dangų leidžiamų spalvotų žibintų. / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Seimo valdyba penktadienį pritarė tokiam Etikos ir procedūrų komisijos sprendimui, pranešė Seimo Ryšių su visuomene skyrius. Valdyba nusprendė, kad Seimo nariai turės grąžinti lėšas į parlamento kanceliarijos kasą.

Be to, parlamento valdyba sutiko, kad ir liberalcentristas Arminas Lydeka bei „tvarkietis“ Kęstas Komskis netinkamai išleido dalį parlamentinei veiklai skirtų pinigų, tačiau jie jas jau spėjo grąžinti į Seimo kanceliarijos kasą.

Liberalcentristas A.Lydeka į komisijos akiratį pateko paaiškėjus, jog už šias lėšas platino savo reklaminius lankstinukus Europos Parlamento rinkimų kampanijai. Anksčiau žiniasklaidai teigęs, kad buvo platinamos jo ataskaitos, Etikos ir procedūrų komisijos posėdyje trečiadienį A.Lydeka aiškinosi technine klaida.

„Yra techninė klaida surašant ataskaitą už praeitą ketvirtį, ne ta sąskaita faktūra, ne tas kvitas buvo įtrauktas, nes apmokėtų kvitų visada yra daugiau nei apmokėtų parlamentinėmis lėšomis“, – dėstė parlamentaras.

Seimas prieš porą savaičių pakeitė Seimo Statutą, parlamentinei veiklai skirtas lėšas per mėnesį sumažindamas iki 1 vidutinio mėnesio darbo užmokesčio dydžio.Konservatorius K.Uoka parlamentinei veiklai skirtomis lėšomis rėmė ir bažnyčias, ir bendruomenes, ir visuomeninius judėjimus. Nors etikos sergėtojai sutiko, kad savanaudiškumo jo veikloje įžvelgti neįmanoma, tačiau pripažino, jog tokios išlaidos į parlamentinei veiklai skirtų lėšų panaudojimo tvarkos aprašą neįtrauktos.

Tarp parlamentaro išlaidų – vietos bendruomenei organizuota kelionė laivu po Kauno marias, piniginės aukos bažnyčiai, parapijai, net pavieniams asmenims, pavyzdžiui, blaivybės judėjimo aktyvistei skirtos lėšos kelionei į Sevastopolį, kur vyko blaivybės programai skirtas renginys. Parlamentaras už šias lėšas pirko ir viešojo transporto bilietus, kuriuos sakė dalinęs blaivybės judėjimo nariams.

„Tvarkietis“ K.Komskis pripažintas netinkamai išleidęs lėšas, už maždaug 500 litų nupirkęs „į dangų leidžiamus spalvotus žibintus“ bendruomenės veiklai, valstietis liaudininkas A.Baura lėšas ne pagal paskirtį panaudojo, kaimo bendruomenei nupirkęs per 1000 litų vertės televizorių.

Ne pagal paskirtį išleidusi lėšas pripažinta ir konservatorė A.Bilotaitė, apmokėjusį transportą jaunimui atvykti į Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų organizuotą renginį. A.Bilotaitė skyrė 1500 litų autobuso, kuriuo į Vilkaviškyje vykusį suvažiavimą važiavo jaunimas iš Klaipėdos, nuomai.

Seimas prieš porą savaičių pakeitė Seimo Statutą, parlamentinei veiklai skirtas lėšas per mėnesį sumažindamas iki 1 vidutinio mėnesio darbo užmokesčio (VMDU) dydžio. Dabar tai sudaro apie 2100 litų. Iki šiol šioms reikmėms per mėnesį jie gali skirti 1,5 VMDU, t. y. 3,2 tūkst. litų.

Šis sumažinimas galios nuo 2010 metų sausio 1 dienos iki 2011 metų sausio 1 dienos. 2011-aisiais Seimo vadovybei ir parlamentinei veiklai skirtos lėšos turėtų grįžti į padėtį, kuri buvo iki šių metų balandžio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius