-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 09 26

Trys teisininkai pretenduoja tapti Aukščiausiojo Teismo teisėjais

Trys teisininkai pretenduoja tapti Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjais. Penktadienį posėdžiavusi Teisėjų taryba visoms kandidatūroms pritarė.
Lietuvos Aukščiausiasis Teismas
Lietuvos Aukščiausiasis Teismas / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Į šias pareigas pretenduoja buvę Lietuvos apeliacinio teismo teisėjai Audronė Kartanienė ir Donatas Šernas bei Panevėžio apygardos teismo teisėjas Eligijus Gladutis. Dėl jų į Teisėjų tarybą kreipėsi prezidentė Dalia Grybauskaitė.

57-erių A.Kartanienė nuo 1992 iki 1995 metų dirbo Vilniaus miesto 1 – ajame apylinkės teisme, vėliau perėjo dirbti į Vilniaus apygardos teismą, kurio Baudžiamųjų bylų skyriuje dirbo 19 metų. Šiemet sausį tapo Lietuvos apeliacinio teismo teisėja.

Į šias pareigas pretenduoja buvę Lietuvos apeliacinio teismo teisėjai Audronė Kartanienė ir Donatas Šernas bei Panevėžio apygardos teismo teisėjas Eligijus Gladutis.

„Audronė Kartanienė – teisėja praktikė, savo nepriekaištinga reputacija, jurisprudencinės veiklos rezultatais, plačia erudicija ir giliomis dalykinėmis žiniomis yra pelniusi visuomenės ir kolegų pagarbą, įrodžiusi savo tinkamumą tapti kasacinio teismo teisėja“, – rašoma siūlyme teikti A.Kartanienės kandidatūrą, kurį pasirašė Aukščiausiojo Teismo pirmininkas Gintaras Kryževičius.

Kitas kandidatas, 52 metų D.Šernas 190-1991 metais ėjo Biržų mero pavaduotojo pareigas, vėliau dirbo Biržų rajono prokuratūroje, Pasvalio ir Panevėžio teismuose, 2002-2008 metais bus Teisėjų garbės teismo nariu.

„Gilios kandidato dalykinės žinios, ypač jo specializacijos srityje, (civilinė teisė, civilinio proceso teisė), kvalifikacijos kėlimas, gebėjimas tiesiogines pareigas sėkmingai derinti su visuomenine veikla teisėjų savivaldos institucijose, rodo jo aukštą profesionalumą, nuoseklias pastangas tobulėti“, – rašoma G.Kryževičiaus rašte.

Trečiasis pretendentas 48 metų E.Gladutis šiuo metu dirba Panevėžio apygardos teisme, anksčiau yra dirbęs Kupiškio teisme ir Rokiškio prokuratūroje. G.Kryževičiaus pasirašytame rašte teigiama, kad E.Gladutis teisėjų bendruomenėje vertinamas kaip principingas, darbštus, atsakingas, pareigingas ir draugiškas kolega.

„Neabejotina, kad E.Gladutis savo asmeninėmis ir dalykinėmis savybėmis visiškai atitinka kandidato į Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjus reikalavimus ir jo paskyrimas į Aukščiausiąjį Teismą prisidėtų prie dar veiksmingesnio vienodo teisės aiškinimo ir taikymo mūsų valstybėje užtikrinimo“, – rašoma rašte.

Prezidentė yra pateikusi dar du kandidatus į Lietuvos Aukščiausiąjį Teismą. Rugsėjo 12 dieną Teisėjų taryba posėdyje nusprendė patarti prezidentei teikti Vilniaus apygardos teismo pirmininko Vytauto Zeliankos kandidatūrą į Lietuvos Aukščiausiąjį Teismą. Taip pat patarta to paties teismo Civilinių bylų skyriaus teisėjo Andžejaus Maciejevskio kandidatūrai.

44 metų V.Zelianka teisėjo darbą pradėjo 1999-aisiais Zarasų rajono apylinkės teisme, vėliau dirbo Vilniaus miesto 3 – iajame apylinkės teisme, paskui perėjo dirbti į Vilniaus apygardos teismą. 2012 metais tapo šio teismo pirmininko, šias pareiga jis eina iki šiol. V.Zelianka taip pat yra Teisėjų tarybos narys.

42 metų A.Maciejevskis yra dirbęs teisininku Turto banke, Molėtų rajono apylinkės teisme, tuometiniame Vilniaus miesto 2 – ajame apylinkės teisme, nuo 2008 metų jis yra Vilniaus apygardos teismo teisėjas.

V.Zeliankos kandidatūrą prezidentė D.Grybauskaitė Seimui teiks antrą kartą. Pernai gruodį Seimas per slaptą balsavimą nepritarė, kad V. Zelianka būtų paskirtas Aukščiausiojo Teismo teisėju. Už jo kandidatūrą tebuvo 44 parlamentarai, prieš buvo tiek pat, septyni susilaikė.

„Balsavimas buvo politizuotas. Gerai, kad prezidentė neišsigando ir teikia antrą kartą“, – yra sakęs Teisėjų tarybos pirmininkas G.Kryževičius.

Balsavimas buvo politizuotas. Gerai, kad prezidentė neišsigando ir teikia antrą kartą.

V.Zeliankai vadovaujant Vilniaus apygardos teismui šio teismo teisėjų kolegija priėmė apkaltinamąjį nuosprendį buvusiam Darbo partijos pirmininkui Viktorui Uspaskichui, Seimo nariams „darbiečiams" Vytautui Gapšiui ir Vitalijai Vonžutaitei.

Pagal Teismų įstatymą, Aukščiausiojo Teismo teisėjus skiria ir atleidžia Seimas prezidento teikimu. Kandidatūras į Aukščiausiojo Teismo teisėjus prezidentui parenka ir pasiūlo Aukščiausiojo Teismo pirmininkas, tačiau šis siūlymas prezidento nesaisto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius